Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Carolina má dvě čerstvé české posily – Nakládala a Frka

Raleigh – Hned dva čeští hokejisté našli nové působiště v Carolině. Hurricanes budou v nadcházející sezoně hokejovým domovem obránce Jakuba Nakládala, který s klubem podepsal roční smlouvu na 600 000 dolarů, a také útočníka Martina Frka. Třiadvacetiletého karlovarského odchovance získala Carolina z listiny volných hráčů, kam jej zařadil Detroit. Frk poslední tři roky působil na farmách Red Wings a na premiéru v NHL stále čeká.

O pět let starší Nakládal má za sebou první sezonu v NHL, v níž odehrál za Calgary 27 zápasů s bilancí dvou branek a tří asistencí. Dalších 35 utkání absolvoval v zámoří v nižší soutěži AHL na farmě ve Stocktonu.

"Odehrál solidně svou první sezonu v Americe a dobře si vedl i na Světovém poháru," uvedl generální manažer Caroliny Ron Francis na adresu bronzového medailisty z mistrovství světa v roce 2012.

"Kuba se v loňské sezoně NHL úspěšně adaptoval a zájem o jeho služby před startující sezonou toho byl jednoznačným důkazem. Řešili jsme několik nabídek klubů NHL, stejně tak jako množství evropských variant," uvedl Nakládalův agent Robert Spálenka ze společnosti Sport Invest.

"Pracovali jsme na tom s mými agenty celé léto a už se možná zdálo, že to nakonec nedopadne. O to větší z toho mám radost a věřím, že v novém klubu budu mít více možností se trvale prosadit a vybojovat si pro další sezony třeba delší kontrakt," řekl Nakládal.

"Prioritou nicméně bylo Jakubovo setrvání v zámoří, nabídka Caroliny pak po všech stránkách splňovala naše představy. Jakub by se měl zařadit mezi stabilní klubové beky a pevně věřím, že startující ročník NHL pro něj bude ještě úspěšnější než ten loňský," doplnil Spálenka. 

Frk opouští Detroit

Detroit musel Frka zařadit na listinu volných hráčů předtím, než by jej poslal zpět na farmu do Grand Rapids. Carolina ho získala stejným způsobem jako v listopadu 2014 jiného českého útočníka Andreje Nestrašila.

"Martin hrál v uplynulé sezoně dobře v Grand Rapids a udělal velký pokrok v produktivitě, když v 67 zápasech vstřelil 27 branek. Byl to střelec na všech úrovních," řekl Francis. Frk nastoupil za Detroit ve čtyřech přípravných zápasech a připsal si tři body za dvě branky a jednu asistenci. Red Wings si jej vybrali na draftu 2012 jako 49. hráče v pořadí.

Do zámoří odešel Frk z Karlových Varů rok před draftem a tři roky působil v juniorské QMJHL v Halifaxu, s nímž v sezoně 2012/13 získal Memorial Cup. Poté pendloval mezi farmami v Grand Rapids v AHL a Toledem v ECHL.

Teprve v uplynulé sezoně se definitivně prosadil do sestavy Grand Rapids a s 27 góly se stal druhým nejlepším střelcem týmu. V 67 duelech zaznamenal 44 bodů. Ve čtyřech utkáních play-off přidal gól a tři přihrávky.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články