Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Jedničkou draftu se stal podle očekávání Matthews, nejlepší z Čechů je Hájek

Buffalo - Jedničkou draftu zámořské NHL se stal podle předpokladů americký hokejový centr Auston Matthews, který strávil uplynulou sezonu ve švýcarském Curychu. Finský útočník Patrik Laine z Tappary Tampere míří z druhého místa do Winnipegu. Nejvýše draftovaným českým hokejistou se stal obránce Libor Hájek ze Saskatoonu z WHL, ve druhém kole si ho na 37. pozici vybrala Tampa Bay.

Auston Matthews
zdroj: Reuters/USA Today Sports

"Toronto je hokejová Mekka. Všichni tam milují Maple Leafs," řekl Matthews, který se stal sedmým Američanem na pozici jedničky draftu v historii a prvním od roku 2007. Z hráčů narozených v USA se podobné pocty dostalo Bryanu Lawtonovi (1983), Mikeovi Modanovi (1988), Bryanu Berardovi (1995), Ricku DiPietrovi (2000), Eriku Johnsonovi (2006) a Patricku Kaneovi (2007).

"Splnil se mi sen. Je to skvělý klub. Už jen díky tomu, že jsem draftován do NHL, je to jeden z nejlepších dnů mého života," prohlásil Matthews.

Když ředitel pro hráčský vývoj Toronta Mark Hunter vyslovil jeho jméno, Matthews nejdříve objal své rodiče. "Bylo to trošku emotivní. Máma plakala. Oba rodiče toho pro mě za celou kariéru udělali hodně. Byl to pro nás všechny významný moment," doplnil Matthews.

Rozhovor s Austonem Matthewsem:

Přehled jedniček draftu NHL za posledních deset let:

2007 - Patrick Kane, útočník (Chicago Blackhawks),

2008 - Steven Stamkos, útočník (Tampa Bay Lightning),

2009 - John Tavares, útočník (New York Islanders),

2010 - Taylor Hall, útočník (Edmonton Oilers),

2011 - Ryan Nugent-Hopkins, útočník (Edmonton Oilers),

2012 - Nail Jakupov, útočník (Edmonton Oilers),

2013 - Nathan MacKinnon - útočník (Colorado Avalanche),

2014 - Aaron Ekblad - obránce (Florida Panthers),

2015 - Connor McDavid - útočník (Edmonton Oilers),

2016 - Auston Matthews - útočník (Toronto Maple Leafs).

Jako třetí přišel na řadu kanadský útočník Pierre-Luc Dubois z Cape Bretonu z QMJHL, který nyní patří Columbusu. Mezi první pětici se dostali hned tři zástupci Finska, které v uplynulé sezoně ovládlo světové šampionáty hráčů do 18 i do 20 let. Útočník Jesse Puljujärvi z Kärpätu Oulu patří ze čtvrté pozice Edmontonu, obránce Olliho Juoleviho z Londonu z OHL si vybral na pátém místě Vancouver.

"Je skvělé, že mezi prvními pěti jsou tři Finové. Říká to něco o naší zemi a o nás, hráčích," prohlásil Laine. Přitom dosud v historii draftu se dostalo mezi první pětici jen pět Finů. Druzí byli v roce 2002 gólman Kari Lehtonen (Atlanta) a před třemi roky útočník Aleksander Barkov Florida), z třetí pozice šli v roce 1995 obránce Aki-Petteri Berg a o dva roky později forvard Olli Jokinen (oba Los Angeles) a ze čtvrtého místa v roce 2002 zadák Joni Pitkänen (Philadelphia).

Laine začíná jako Selänne

Lainemu nepomohla do pozice jedničky ani skvělá sezona, kterou dovršilo ocenění pro nejužitečnějšího hráče při premiérovém startu na mistrovství světa v Rusku. "Nemám žádná očekávání. Chci si vybojovat místo v týmu, mým cílem pro nadcházející sezonu je hrát NHL," prohlásil Laine.

Ve Winnipegu v roce 1992 začala kariéru v NHL finská legenda Teemu Selänne a vytvořil se 76 góly za sezonu rekord NHL. "Vím, že nějaké góly dal. Je to obrovská osobnost ve Winnipegu a doufám, že takovou budu jednou i já," smál se Laine.

Celkově se dostalo v prvním kole na rekordní počet 12 Kanaďanů, 11 Američanů, čtyři Finy, dva Rusy a jednoho Švéda. Ve výčtu kanadských zástupců je i obránce Jakob Chychrun, který se narodil v USA, ale reprezentuje javorové listy.

Pořadí draftu NHL 2016

1. Toronto Maple Leafs - Auston Matthews - USA

2. Winipeg Jets - Patrik Laine – Finsko

3. Columbus Blue Jackets - Pierre-Luc Dubois – Kanada

4. Edmonton Oilers - Jesse Puljujärvi – Finsko

5. Vancouver Canucks - Olli Juolevi – Finsko

6. Calgary Flames - Matthew Tkachuk - USA

7. Arizona Coyotes - Clayton Keller - USA

8. Buffalo Sabres - Alexander Nylander - Švédsko

9. Montreal Canadiens - Michail Sergačov - Rusko

10. Colorado Avalanche - Tyson Jost - Kanada

11. Ottawa Senators - Logan Brown - USA

12. New Jersey Devils - Michael McLeod - Kanada

13. Carolina Hurricanes - Jake Bean – Kanada

14. Boston Bruins - Charlie McAvoy - USA

15. Minnesota Wild - Luke Kunin - USA

16. Arizona Coyotes - Jakob Chychrun – Kanada

17. Nashville Predators - Dante Fabbro - Kanada

18. Winnipeg Jets - Logan Stanley - Kanada

19. New York Islanders - Kieffer Bellows - USA

20. Detroit Red Wings - Dennis Cholowski - Kanada

21. Carolina Hurricanes - Julien Gauthier - Kanada

22. Philadelphia Flyers - German Rubcov - Rusko

23. Florida Panthers - Henrik Borgström - Finsko

24. Anaheim Ducks - Max Jones - USA

25. Dallas Stars - Riley Tufte - USA

26. St. Louis Blues - Tage Thompson – USA

27. Tampa Bay Lightning - Brett Howden - Kanada

28. Washington Capitals - Lucas Johansen - Kanada

29. Boston Bruins - Trent Frederic – USA

30. Anaheim Ducks - Sam Steel – Kanada

Mezi Čechy je jedničkou Hájek

Osmnáctiletý Hájek odešel do Saskatoonu loni v létě z Komety Brno. V 69 zápasech ve WHL si připsal 26 bodů za tři branky a 23 asistencí. Před odchodem do zámoří stihl i 24 zápasů v české extralize a zaznamenal jednu přihrávku. Loni i letos reprezentoval Hájek na mistrovství světa hráčů do 18 let.

Tampa původně 37. pozici neměla, ale stála o Hájka natolik, že ji získala bezprostředně před volbou od Arizony. Tam jde výměnou od Lightning dvacetiletý zadák Anthony DeAngela, jenž působil na farmě v Syracuse v AHL.

Jako druhý z českých hráčů přišel na řadu na 53. místě další zadák Filip Hronek z Hradce Králové, jehož získal Detroit. Hronek v uplynulém ročníku sehrál v extralize za Hradec Králové 40 utkání a připsal si čtyři přihrávky. Působil také v juniorce Mountfieldu a v první lize v dresu Litoměřic. Po loňském startu na světovém šampionátu na osmnáctkách se letos představil i na MS dvacítek. 

Je nám líto, video expirovalo.
Mezi Čechy byl jako jednička draftován Hájek

Celkově se dostalo na čtyři české hráče. V pátém kole sáhlo na 150. místě pořadatelské Buffalo po dalším bekovi Vojtěchu Budíkovi z celku Prince Albert z WHL. Úplně na poslední 211. příčce se dočkal ještě útočník Filip Helt z Litvínova, jenž nyní patří St. Louis.

Budík odešel do Prince Albert loni z juniorky Pardubic. Za Raiders sehrál v základní části WHL 70 utkání a nasbíral 16 bodů za tři branky a 13 asistencí. V pěti duelech play-off vstřelil jeden gól. Stejně jako Hájek reprezentoval loni i letos na světovém šampionátu osmnáctek.

Helt má zkušenosti jen z reprezentační šestnáctky a v Litvínově má na kontě sedm utkání za juniorský tým, v nichž si připsal tři přihrávky. V sezoně hrál jinak za starší dorost a v 42 duelech zaznamenal 46 branek.

Nedostalo se při výběru například na útočníka Šimona Stránského z Prince Albert z WHL, který byl v prognózách řazen vysoko. Nedočkal se ani syn olympijského vítěze a trojnásobného mistra světa Roberta Reichla Kristian, který hraje extraligu za Litvínov.

V minulých dvou letech se dočkali čeští hokejisté už v prvním kole. Loni Sunrise si vybralo New Jersey na šesté pozici útočníka Pavla Zachu a na 13. místě sáhl Boston po obránci Jakubu Zbořilovi. Před dvěma roky ve Filadelfii si zvolil Washington na 13. příčce útočníka Jakuba Vránu a na 25. pozici Boston vybral forvarda Davida Pastrňáka.

V prvním kole Čech chyběl naposledy v roce 2013, kdy přišel v Newarku na řadu až na 114. místě zadák Jan Košťálek, jehož získal Winnipeg. 

Přehled českých hokejistů na draftu NHL 2016 v Buffalu:

37. Tampa Bay Lightning - Libor Hájek - obránce - Saskatoon/WHL.

53. Detroit Red Wings - Filip Hronek - obránce - Hradec Králové. 

150. Buffalo Sabres - Vojtěch Budík - obránce - Prince Albert/WHL.

211. St. Louis Blues - Filip Helt - útočník - Litvínov.

Zdroj
ČT sport, nhl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články