Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Nejproduktivnější český hráč Stanley Cupu? Faksa, který Dallasu gólem pomohl k výhře

New York - Teprve dvaadvacetiletý centr Dallasu Radek Faksa je překvapivě nejproduktivnější český hráč play-off. Rodák z Opavy vyrovnal v zápase mezi Stars a St. Louis na 1:1, Dallas ovládl utkání v prodloužení 3:2 a srovnal sérii na 2:2. Nashville rovněž zvítězilo až v prodloužení, a i stav série mezi Predators a San Jose Sharks je 2:2.

Radek Faksa (vlevo) v utkání proti St. Louis
zdroj: Reuters autor: Jasen Vinlove

Faksa, který vstřelil v úvodním utkání série vítězný gól, odpověděl na začátku prostřední části na trefu Vladimira Tarasenka. Český útočník využil obrovské chyby obránce Joela Edmundsona, jenž mu při rozehrávce poslal puk přímo na hůl, a střelou z mezikruží mezi betony gólmana Briana Elliotta vyrovnal na 1:1.

Dvaadvacetiletý centr tím bodoval v letošní vyřazovací části popáté a je nejproduktivnějším českým hráčem v bojích o Stanleyův pohár. "Byl to velmi důležitý gól, do té doby jsme toho mnoho neměli. Jejich obrana pracovala dobře," uvedl k Faksově brance jeho spoluhráč Cody Eakin.

Domácí se Edmudsona snažili podržet, i když z obránců odehrál suverénně nejméně (10:39 minuty). "Je to mladý hráč, ti dělají chyby. Stalo se bohužel ve špatný čas. Ale nic mu nevyčítám," komentoval hrubku trenér St. Louis Ken Hitchcock.

"Nebyl jsem na střídačce, ale jsem si jistý, že ho každý povzbuzoval. Každý ví, jaké to je, když chybuje. Nikdo na něj za to nebude křičet, takové věci se stávají. Musíme se podporovat, zapomenout na to a v dalším střídání ze sebe vydat to nejlepší," doplnil Elliott.

O 69 sekund později otočil skóre ve prospěch Stars v početní výhodě Patrick Sharp, ale domácí se ještě před druhou sirénou rovněž prosadili v přesilové hře díky teči Paula Stastného. Vyrovnaný duel rozhodla třetí minuta prodloužení, v níž Eakin prostřelil Elliotta z levého kruhu. "Říkal jsem hráčům, že je čas, aby ukázali, co v nich je. A oni to dokázali," prohlásil trenér Dallasu Lindy Ruff, jehož svěřenci minulé utkání prohráli jednoznačně 1:6.

"Byl to hrozný zápas pro spoustu z nás a celkově i pro tým. Všichni si ale zaslouží pochvalu za to, že předchozí utkání dokázali hodit za hlavu a odčinili ho dnes dobrým výkonem," dodal Sharp.

V sérii Nashville - San Jose zatím vyhrávají pouze domácí týmy. O vyrovnání průběžného stavu se zasloužila ve čtvrtém duelu zejména Fisherova řada, která vstřelila tři branky. Zbývající trefu Predators obstaral James Neal, jenž v 56. minutě poslal zápas do prodloužení.

V něm mohl zápas ukončit hostující útočník Tomáš Hertl, ale dvakrát ztroskotal na brankáři Pekkovi Rinnem. Ve druhém případě zůstal sám před finským gólmanem po skvělé přihrávce Joea Thorntona, ale Rinne jeho pokus zneškodnil vyrážečkou.

San Jose v prodloužení jeden gól i dalo, ale sudí ho neuznali, protože Joe Pavelski svým počínáním v brankovišti znemožnil Rinnemu lépe zasáhnout. Správnost výroku potvrdil i videorozhodčí. Žádné pochyby už ale nenastaly u Fisherovy trefy z dorážky, která v čase 111:12 rozhodla nejdelší prodloužení v klubové historii Nashvillu.

"Dobře to zahrál (Mattias) Ekholm, jehož střela prošla přes bránící hráče. Já už jsem to měl jednoduché," uvedl Fisher ke svému druhému gólu v zápase. Vyzdvihl i výkon brankáře Rinneho, který si připsal 44 zákroků. "Celý zápas byl neuvěřitelný," dodal.

Stejně jako on dal na druhé straně dvě branky také obránce Brent Burns, který z týmu San Jose strávil na ledě nejvíce minut (47:35). Více v utkání odehráli jen zadáci Nashvillu Roman Josi (49:42) a Shea Weber (49:07).

Výsledky NHL

St. Louis - Dallas 2:3 v prodl. (1:0, 1:2, 0:0 - 0:1) Branky: 11. Tarasenko, 34. Stastny - 25. Faksa, 26. Sharp, 63. Eakin. Střely na branku: 26:28. Diváci: 19 770. Hvězdy zápasu: 1. Eakin (Dallas), 2. Pietrangelo (St. Louis), 3. Lehtonen (Dallas). Stav série: 2:2.

Nashville - San Jose 4:3 ve třetím prodl. (2:1, 0:1, 1:1 - 0:0, 0:0, 1:0) Branky: 10. a 112. Fisher, 1. Wilson, 56. Neal - 4. a 47. Burns, 35. Donskoi. Střely na branku: 45:47. Diváci: 17 188. Hvězdy zápasu: 1. Fisher, 2. Rinne, 3. Wilson (všichni Nashville). Stav série: 2:2. 

Zdroj
ČTK, nhl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články