Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Mrázek v den narozenin inkasoval pět gólů, Krejčí si připsal dvě asistence

New York - Petr Mrázek v den svých 24. narozenin inkasoval hned pět branek, jeho Detroit ale stejně zvítězil 6:5 nad Bostonem. Za Bruins si připsal dvě asistence David Krejčí. Z českých hráčů bodoval ještě Jakub Voráček, který přihrál na jediný gól Philadelphie, která podlehla 1:3 New Yorku Rangers.

Petr Mrázek
zdroj: AP autor: Carlos Osorio

V Detroitu bylo od úvodu zřejmé, že nepůjde o Mrázkův večer. Český gólman poprvé lovil puk ze sítě už po osmi sekundách, totéž si zopakoval ve třetí a třinácté minutě. Dvě z pěti branek inkasoval po střele od modré čáry a trenér Detroitu Jeff Blashill přiznal, že zvažoval střídání ostravského rodáka. To by se Mrázkovi stalo z výkonnostních důvodů poprvé v sezoně. "Rozhodli jsme se, že nejlepší bude Petra nechat chytat dál, a on se nám odměnil v závěru výbornými zákroky," prohlásil kouč Detroitu.

Český gólman obdržel v tomto ročníku pět branek poprvé, Blashill z toho ale nedělal tragédii. "Víte, že někdy přijde zápas, ve kterém nebude jeho výkon na skvělé úrovni. A to se dneska stalo. Náš tým se s tím ale vypořádal a řekl bych, že i trochu pro něho vybojoval vítězství. Na druhou stranu nás v závěru opravdu podržel," pokračoval kouč, který vyzdvihl i psychickou odolnost svého svěřence.

"Po čtvrtém a pátém gólu přijel ke střídačce, koukal na mě a usmíval se. Reagoval jsem stejně, protože jsem věděl, že má schopnost zůstat nad věcí a bojovat až do konce," ocenil Blashill Mrázka, který přišel o vedení v lize v nejsledovanějších brankářských statistikách. Procentuální úspěšnost zásahů mu klesla z 93,3 na 93 a průměr inkasovaných gólů na zápas vzrostl z 1,94 na 2,02. "Nehraje kvůli statistikám ani nějakým parádičkám. Chce vyhrávat a to se povedlo," podotkl trenér Detroitu.

Zatímco jindy je český gólman jedním ze základních kamenů úspěchů Red Wings, tentokrát tým podržela ofenziva. Po dvou gólech vstřelili Pavel Dacjuk, Darren Helm a Henrik Zetterberg, který ve 48. minutě zlomil nerozhodný stav 5:5. "Dneska to bylo utkání jako za starých časů. Kdyby bylo více takových zápasů, chodilo by více fanoušků na zápasy, více lidí by hokej sledovalo v televizi," uvedl Dacjuk, který si v utkání připsal 900. bod v NHL.

Po Voráčkově akci přišel Henrik Lundqvist deset sekund před koncem zápasu o čisté konto. Brankář Rangers vyrazil betonem pokus kladenského odchovance přímo na hůl Braydena Schenna, který puk doklepl do sítě. O páté porážce Flyers v posledních šesti zápasech rozhodl dvěma góly ve třetí třetině Derek Stepan. Rangers se soupeři pomstili za svého kapitána Ryana McDonagha, kterého jim před osmi dny vyřadil ze hry Wayne Simmonds.

Právě autora faulu hned v první minutě vyzval k bitce Dylan McIlrath. "Bylo to jasné. Chtěl jsem vydat signál, že zastoupíme našeho spoluhráče, kapitána a nejlepšího hráče. Respektuji, že se k tomu (Simmonds) postavil jako chlap," řekl McIlrath.

Svůj den neměl ani brankář Colorada Semjon Varlamov, který v Buffalu pustil první dvě střely a byl střídán. Domácí skvělý start dotáhli k vítězství 4:1. Naopak duel gólmanů byl k vidění v New Jersey, které porazilo Los Angeles 1:0. Jedinou trefu obstaral David Schlemko a brankář Keith Kinkaid si díky 28 zákrokům připsal první nulu v NHL. 

Výsledky NHL

Buffalo - Colorado 4:1 (3:0, 0:1, 1:0) Branky: 3. Eichel, 5. E. Kane, 18. Reinhart, 59. Foligno - 23. Johnson. Střely na branku: 35:21. Diváci: 19 070. Hvězdy zápasu: 1. Lehner, 2. Reinhart, 3. Eichel (všichni Buffalo).

New Jersey - Los Angeles 1:0 (1:0, 0:0, 0:0) Branky: 6. Schlemko. Střely na branku: 18:28. Diváci: 16 514. Hvězdy zápasu: 1. Kinkaid, 2. Schlemko, 3. Zajac (všichni New Jersey).

Detroit - Boston 6:5 (2:3, 3:1, 1:1) Branky: 15. a 27. Dacjuk, 3. a 48. Zetterberg, 24. a 32 Helm - 1. Marchand, 3. Trotman, 13. Eriksson (Krejčí), 32. Seidenberg, 41. Kemppainen (Krejčí). Střely na branku: 35:22. Petr Mrázek odchytal za Detroit celý zápas, z 22 střel inkasoval pět branek a úspěšnost zásahů měl 77,27 procenta. Diváci: 20 027. Hvězdy zápasu: 1. Dacjuk, 2. Zetterberg, 3. Helm (všichni Detroit).

Tampa Bay - St. Louis 1:2 (0:0, 0:1, 1:1) Branky: 40. Kučerov - 21. Fabbri, 58. Berglund. Střely na branku: 38:21. Diváci: 19 092. Hvězdy zápasu: 1. Elliott (St. Louis), 2. Bishop (Tampa Bay), 3. Fabbri (St. Louis).

NY Rangers - Philadelphia 3:1 (1:0, 0:0, 2:1) Branky: 51. a 54. Stepan, 6. Brassard - 60. B. Schenn (Voráček). Střely na branku: 30:22. Diváci: 18 006. Hvězdy zápasu: 1. Lundqvist, 2. Stepan, 3. Zuccarello (všichni NY Rangers).

Zdroj
ČTK, nhl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články