Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Jágr oslavil jubileum dvěma body a překonal Dionnea

New York - Gólem a asistencí oslavil svůj jubilejní 1500. zápas v NHL Jaromír Jágr. Dvaačtyřicetiletý útočník tak přispěl k výhře New Jersey 2:1 na ledě Caroliny a překonal další legendu. V historické tabulce kanadského bodování ligy se totiž posunul na páté místo před Marcela Dionnea. Jágr má nyní na kontě 1 772 bodů, na čtvrtého Rona Francise ztrácí 26 bodů.

Jaromír Jágr slaví gól se spoluhráči
zdroj: AP autor: Gerry Broome

I když Jágr stále bojuje s příznaky chřipky, byl vyhlášen první hvězdou pondělního utkání. Nejprve se prosadil střelecky, když ve 35. minutě ranou z mezikruží vyrovnal na 1:1. Pak v poslední minutě druhé třetiny v přesilové hře skvěle přihrál zpoza branky Adamu Henriquemu a ten dal vítězný gól. Asistenci u jediné trefy domácích Hurricanes si připsal Andrej Nestrašil. Devils vyhráli teprve podruhé z posledních osmi zápasů.

Jaromír Jágr: "Ve čtyři hodiny odpoledne jsem řekl trenérovi, ať mě na led neposílá moc často, že se necítím pořád dobře. Neměl jsem energii. Ale hodinu před zápasem se to nějak změnilo, zničehonic, během minuty. Najednou jsem se cítil mnohem lépe a těšil se na utkání."

Jágr strávil na ledě více než 20 minut a byl druhým nejvytíženějším útočníkem Devils, kteří znovu postrádali řadu klíčových hráčů včetně svého nejlepšího střelce Mika Cammalleriho a Patrika Eliáše. Možná i proto byl Jágr nejpilnějším hráčem New Jersey ve střelbě - Cama Warda v brance Caroliny prověřil hned pětkrát.

Díky páté trefě v sezoně rozšířil počet gólů na 710 a ztrácí sedm zásahů na pátého muže v historickém pořadí střelců Phila Esposita, zároveň mu chybí jediná asistence, aby dohnal sedmého nejlepšího nahrávače všech dob Steva Yzermana. "Byl jsem součástí několika skvělých týmů, v nichž hráli výborní hráči. Po jejich boku prostě dříve či později vstřelíte nějaké góly," poznamenal Jágr lakonicky.

Jágr může v probíhající sezoně útočit i na další posun v historickém pořadí. Jediná přihrávka mu chybí mezi nahrávači k vyrovnání sedmého Steva Yzermana (1 063) a pak může dohánět i šestého Adama Oatese (1 079). V produktivitě má nyní před sebou bývalého spoluhráče z Pittsburghu Rona Francise, na kterého ztrácí 26 bodů. Mezi střelci v listopadu přeskočil Mikea Gartnera a sedm branek mu chybí na pátého Phila Esposita (717).

Od trenéra Petera DeBoera se však opět dočkal velkého uznání. "Každý den si připomínám, jaké mám štěstí, že mohu spolupracovat s tak výjimečným hokejistou, jako je on," prohlásil DeBoer. "Nemyslím si, že ještě v životě potkám hráče, který by hrál v takhle pokročilém věku na tak vysoké úrovni. Takový hokejista už se možná nikdy nenarodí."

Vedle Jágra byl strůjcem vítězství také brankář Cory Schneider, který zastavil 39 střel, včetně sedmnácti ve třetí třetině. To jeho protějšek Ward čelil šestnácti střeleckým pokusům za celý zápas. "Naše vítězství viselo na vlásku, ale to je teď jedno. Hlavní je, že jsme nakonec dokázali najít cestu, jak získat dva body, které tak nutně potřebujeme," dodal kouč DeBoer.

Sestřih utkání Carolina - New Jersey:

Jágr nebyl jediným veteránem, který na sebe v pondělí strhl pozornost. Jeho bývalý spoluhráč z New Jersey Martin Brodeur totiž po podpisu smlouvy se St. Louis odchytal první domácí zápas. Díky 32 zákrokům dovedl Blues k vítězství 4:2 nad Floridou a připsal si 690. výhru v kariéře.

Brodeur dlouho držel čisté konto a vedení domácích 2:0. Až ve 36. minutě snížil Nick Bjugstad, pět minut před koncem základní hrací doby pak dokonce vyrovnal Aaron Ekblad. Minutu a čtyřiapadesát sekund před třetí sirénou ale zařídil výhru St. Louis prvním gólem v sezoně Chris Porter a v poslední minutě přidal čtvrtý gól do prázdné branky při power play Paul Stastny.

Brodeura uvítala zaplněná hala v St. Louis bouřlivým skandováním "Marty, Marty", před utkáním na kostce nad ledem běžel jeho krátký medailonek a velké ovace dvaačtyřicetiletý gólman sklidil i po utkání. "Nevěděl jsem, co očekávat. Jsem rád, že jsem fanoušky napoprvé nezklamal. Ale pořád jde jen o jedno - o vítězství. Pak vám budou fanoušci vždycky trochu více nakloněni," řekl s úsměvem Brodeur.

Sestřih utkání St. Louis - Florida:

Výsledky pondělních zápasů NHL:

NY Rangers - Pittsburgh 4:3 v prodloužení (0:1, 2:0, 1:2 - 1:0)
Branky: 24. Miller, 29. Rick Nash, 53. Hayes, 64. Klein - 13. Spaling, 56. Malkin, 56. Downie. Střely na branku: 29:35. Diváci: 18 006.
Hvězdy utkání: 1. Nash, 2. Klein (oba Rangers), 3. Malkin (Pittsburgh).

St. Louis - Florida 4:2 (2:0, 0:1, 2:1)
Branky: 12. Lapierre, 18. I. Cole, 59. Porter, 60. Stastny - 36. Bjugstad (Fleischmann), 55. Ekblad. Střely na branku: 28:34. Diváci: 17 330.
Hvězdy utkání: 1. Brodeur, 2. Porter, 3. Lapierre (všichni St. Louis).

Carolina - New Jersey 1:2 (0:0, 1:2, 0:0)
Branky: 28. Faulk (Nestrašil) - 35. Jágr, 40. Henrique (Jágr). Střely na branku: 40:16. Diváci: 9815.
Hvězdy utkání: 1. Jágr, 2. Gomez (oba New Jersey), 3. Faulk (Carolina)

Zdroj
ČTK, nhl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články