Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Kings vyhráli i potřetí, Stanley Cup mají na dosah

New York - Hokejisté Los Angeles zvítězili ve třetím finále Stanleyova poháru na ledě New Yorku Rangers 3:0 a stejným poměrem vedou i v celé sérii. Už ve středu, kdy je v Madison Square Garden na programu čtvrtý zápas, tak Kings mohou zvednout nad hlavu stříbrnou trofej a zopakovat triumf z roku 2012.

Radost hokejistů Los Angeles
zdroj: AP autor: Nam Y. Huh

Hlavním strůjcem pondělního vítězství byl brankář Jonathan Quick, jenž před dvěma lety vedle Stanley Cupu získal i Conn Smythe Tropy pro nejužitečnějšího hráče play-off. Nyní na svou úžasnou formu nechal vzpomenout, když zlikvidoval všech 32 střel Rangers, zatímco domácí Henrik Lundqvist čelil na druhé straně pouhým 15 pokusům.

Quick, jenž vyrůstal v Milfordu, hodinu cesty od New Yorku, a v mládí patřil k fanouškům Rangers, vychytal druhé čisté konto v letošním play-off a celkově deváté ve vyřazovacích bojích v kariéře. Po utkání ho spoluhráči zasypali pochvalnými ódami.

"Byl naším základním stavebním kamenem," konstatoval útočník Marián Gáborík. "Důležité bylo, že jsme dnes výborně zvládli oslabení a on v něm byl nejlepším hráčem," dodal slovenský kanonýr. "Jako vždy byl i dnes naší velkou oporou. Chytal neuvěřitelně, podle mě to byl jeho nejlepší zápas v play-off. Postavil by se třeba na hlavu, aby neinkasoval," přidal se obránce Drew Doughty.

Základ k výhře položil gólem na 1:0 v poslední sekundě první třetiny Jeff Carter, jenž po rychlém průniku do útočného pásma prostřelil Lundqvista ranou švihem nad lapačku, kterou lehce tečoval obránce Dan Girardi. Platnost gólu ještě rozhodčí potvrdili po konzultaci s kolegou u videa, které ukázalo, že puk přešel brankovou čáru 8 desetin sekundy před vypršením hrací doby. Bylo to vůbec poprvé v celé sérii, co se "Králové" dostali do vedení. V předchozích dvou duelech, které ukořistili až v prodloužení, vždy dotahovali náskok soupeře.

Henrik Lundqvist
zdroj: AP autor: Graham Hughes

Od druhé třetiny Rangers vrhli všechny síly do útoku a svého soka přestříleli 17:8, jenže z gólů se dvakrát radovali hosté. Nejprve ve 25. minutě zvýšil na 2:0 v přesilové hře Jake Muzzin, tři minuty před druhou přestávkou přidal třetí zásah Mike Richards.

V prostřední dvacetiminutovce předvedl Qucik během 40 sekund dva nejlepší zákroky večera, když držadlem hokejky a poté její čepelí senzačně zneškodnil dorážky Dericka Brassarda.

Ve třetím dějství byla útočná převaha Rangers ještě markantnější - na střely vyhráli 11:2. Už více než čtyři minuty před koncem se navíc trenér Alain Vigneault odhodlal ke hře bez brankáře, 18 tisíc fanoušků v zaplněné Madison Square Garden, kam se finále Stanley Cupu vrátilo po dlouhých dvaceti letech, se ale puku v síti Los Angeles ani jednou nedočkalo.

"Klobouk dolů před tím, co dnes soupeř předvedl," složil vítězům poklonu kouč Rangers Vigneault. "Našli cestu, jak překonat našeho opravdu dobrého brankáře, zatímco nám se to prostě nepovedlo. Quick byl nejlepším hráčem na ledě," uznal Vigneault.

Jeho svěřenci, chtějí-li pomýšlet na stříbrný grál, teď musí předvést výjimečnou věc - vyhrát čtyřikrát v řadě a otočit sérii z 0:3 na 4:3. To se v historii NHL stalo jen čtyřikrát - naposledy to letos v 1. kole dokázali právě Kings proti San Jose. Ve finále se to dosud podařilo pouze jedinému týmu - Torontu, a to před 72 lety. Rangers byli v podobné situaci v minulosti už třináctkrát a pokaždé prohráli.

Finále play-off NHL - 3. zápas:New York Rangers - Los Angeles Kings 0:3 (0:1, 0:2, 0:0) Branky: 20. Carter (Williams, Vojnov), 25. Muzin (Kopitar, Gáborík), 38. M. Richards (Clifford). Rozhodčí: Watson, Kozari - Heyer, Driscoll. Vyloučení: 4:6. Využití: 0:1. Střely na branku: 32:15. Diváci: 18 006. Stav série: 0:3.

New York: Lundqvist - Girardi, McDonagh, Stralman, Staal, J. Moore, Klein - Kreider, Stepan, Nash - Zuccarello, Brassard, Pouliot - St. Louis, B. Richards, Hagelin - Dorsett, D. Moore, Boyle. Trenér: Vigneault.

Los Angeles: Quick - Muzzin, Doughty, Vojnov, Mitchell, Greene, Martinez - Gáborík, Kopitar, Brown - Lewis, M. Richards, Clifford - Toffoli, Carter, Pearson - Justin Williams, Stoll, King. Trenér: Sutter.

Zdroj
ČTK, nhl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články