Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Česko - Rakousko

Plekanec pomohl Montrealu k výhře v prodloužení

New York - Hokejisté Montrealu uspěli ve třetím finálovém utkání Východní konference NHL na ledě New Yorku Rangers 3:2 v prodloužení a snížili stav série na 1:2. Vítězná branka padla po akci Tomáše Plekance, jehož střelu z levého kruhu dorazil u pravé tyčky v čase 61:12 Alex Galchenyuk.

Tomáš Plekanec
zdroj: ČTK/AP

"Abych byl upřímný, nemám ponětí, co se stalo," uvedl po utkání autor rozhodujícího gólu, jenž byl vyhlášen první hvězdou zápasu. "Šel jsem do brány, když (Plekanec) střílel. Ani nevím, jak z toho padl gól. Zda se puk odrazil od mé hokejky, nebo ode mě," řekl Galchenyuk. Opakované televizní záběry prokázaly, že dal gól paží.

Canadiens byli blízko k vítězství už v základní hrací době, ale Rangers v závěrečné půlminutě při hře bez gólmana šťastně srovnali: přihrávka Chrise Kreidera se v předbrankovém prostoru odrazila od brusle Alexeje Jemelina do branky. Podobným způsobem se ale chvíli předtím ujal Montreal vedení, když si nahození Daniela Briera usměrnil do vlastní sítě Ryan McDonagh.

Rangers prohráli po sérii pěti výher a jejich největší překážkou byl Dustin Tokarski. Hostující gólman, který zastupuje zraněného Careyho Price, zneškodil v utkání 35 z 37 střel. Vedle nešťastného gólu v závěru inkasoval už jenom v úvodní třetině po brejku dva na jednoho z hole Carla Hagelina. Vyrovnání zařídil v prostřední části rovněž z přečíslení Andrej Markov.

"Byl fenomenální. Bez Tokarského by byl pravděpodobně dnešní výsledek jiný," uvedl trenér Montrealu Michel Therrien, jehož svěřenci doma prohráli první dva zápasy 2:7 a 1:3. "Klidně to dnes mohlo být po úvodní třetině 3:0 nebo 4:0. On nás udržel ve hře a cítili jsme (v prodloužení), že mu dlužíme ten gól," podotkl Briere.

Na druhé straně Henrik Lundqvist, který v předchozím utkání chytil 40 střel, nebyl tolik pod tlakem. Šlo na něho jen 25 ran. "Pár hodin to teď bude těžké, ale musíme na to rychle zapomenout. To je součást play-off, mít krátkou paměť. Ať už vyhrajete, nebo prohrajete, musíte jít dále. A to musíme udělat i teď. Hráli jsme dobře, ale je potřeba už na zápas nemyslet a soustředit se na další," uvedl švédský gólman.

NY Rangers - Montreal 2:3 v prodl. (1:0, 0:1, 1:1 - 0:1)

Branky: 16. Hagelin, 60. Kreider - 24. Markov, 57. Briere, 62. Galchenyuk (Plekanec). Střely na branku: 37:25. Diváci: 18 006. Stav série: 2:1.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články