Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Eliáš si není jistý, zdali spojení Jágr + Devils bude fungovat

Kravaře (Opavsko) - Od roku 1995 se změnilo spousta věcí, a to nejen v hokeji. Jedna jistota však stále zůstává - přítomnost Patrika Eliáše v New Jersey Devils. Kolem českého centra se protočilo spousta legendárních hráčů a mohl by si dokonce vyzkoušet spolupráci Jaromírem Jágrem, pokud by nejlepší český hokejista všech dob do kádru Ďáblů přišel. Eliáš si však není úplně jistý, zdali spojení Jágra s Devils bude fungovat a ani zdali již příchozí posily úplně zapadají do koncepce kouče Petera DeBoera.

Bez ohledu na změny v kádru Eliáš věří, že New Jersey v sezoně ukáže svou sílu. "Máme pojetí hry zmáknuté docela dobře, také dobrou partu, která plní systém. V tom je naše síla," řekl Eliáš. Devils chtěli s Kovalčukem podobně jako s Eliášem spojit svou budoucnost. Ruský kanonýr v roce 2010 uzavřel patnáctiletý kontrakt na 100 milionů dolarů, ale plány klubu zhatil jeho odchod z NHL a nové angažmá v Petrohradu.

"Kovalčuk je velká ofenzivní osobnost, ale taky dělá hodně chyb. Dává góly, je šikovný, a to nám bude chybět. Někteří však vidí jen to pozitivní. Ale v týmovém pojetí, kde máme defenzivní zodpovědnost, zase tak nezapadal. Já věřím, že se tým se do budoucna pohne dál. Máme prostor a podepíšeme ještě šikovného hráče," prohlásil sedmatřicetiletý patriot Devils. Podle držitele ofenzivních klubových rekordů, který je v New Jersey už od roku 1995, se objevovala jména Aleše Hemského z Edmontonu, volného hráče Damiena Brunnera, ale v posledních hodinách se nejreálněji rýsuje příchod Jaromíra Jágra.


Eliáš dobře zná striktní pravidla v týmu Devils pod generálním manažerem Lou Lamoriellem a není si jistý, jestli právě tak velkým hvězdám vyhovují. "Vzhledem k pravidlům, která máme, náš klub specifický je. Krátký sestřih vlasů nebo třeba chodit včas. A pak je samozřejmě specifický styl na ledě. Víme, jaký je přístup Jardy, což nemyslím zle. On má rád individuální tréninky a nevím, jestli by mu to u nás prošlo," vyjádřil se Eliáš k možnému Jágrovu příchodu.

"Na druhou stranu Kovalčuk měl také různé věci, které dělal individuálně. Ale pokud by Jarda plnil styl, který tam máme daný, tak si myslím, že by zapadl," tvrdí Eliáš, podle něhož záleží na vedení klubu, jak si tým poskládá. "Náš trenér vyznává rychlý styl. Přišel už Ryder, což není super bruslař, pak Clowe a já mám obavy, abychom nezpomalili. Ovšem pokud dáte správné hráče k sobě, tak je na nich, aby si pomohli a fungovalo to."

Pro Eliáše bylo klíčové po setrvání v New Jersey ujištění, že klub nebude mít finanční potíže, protože se v červnu probírala otázka vlastníka. "Bylo mi řečeno, že klub bude solventní. I nákupy, které probíhaly, ukázaly, že manažer musí mít volnou ruku. Když vidíte týmy jako třeba Florida, kde měli nakázáno, že musí být třeba 15 milionů pod platový strop, tak to se pak dává těžko dohromady," uvedl Eliáš. Pochvaloval si především příchod gólmana Coryho Schneidera z Vancouveru, který by měl v budoucnu nahradit Martina Brodeura.

Po letošní absenci v play off bude chtít Eliáš s New Jersey navázat na předešlý ročník, kdy klub dokráčel do finále Stanleyova poháru. A patřit by měl mezi lídry české reprezentace na únorové olympiádě v Soči. Kouč Alois Hadamczik jej má zařazeného mezi kandidáty na nositele kapitánského céčka. "Je to na trenérovi, ale není to o tom, kdo bude kapitán nebo zástupce. Ten turnaj je úplně o něčem jiném. Ale pokud k tomu dojde, tak bych to přijal rád a vážil si toho," řekl Eliáš.

Dvojnásobný vítěz Stanleyova poháru s New Jersey na svůj první triumf v reprezentaci čeká. Ve sbírce má jen dva bronzy ze světových šampionátu a také třetí místo z olympiády v Turíně z roku 2006. "Zlato by bylo hezké. Pokaždé to chce člověk zažít. Nebude to lehké. Všichni chtějí vyhrát a pro nás to nebude jiné," doplnil Eliáš. Věří, že to nebude jeho poslední reprezentační šance. "Před sedmi roky jsem myslel, že to bude moje poslední smlouva v NHL. Pak se člověk cítí líp než před tím sedmiletým kontraktem. Někteří hráči mají dar, vyhovuje jim to a můžou hrát i po čtyřicítce. Neberu to tak, že je to můj poslední velký turnaj," dodal Eliáš.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články