Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Jágr mění dres. Z Dallasu míří do Bostonu

New York - Jaromír Jágr byl v NHL vyměněn z Dallasu do Bostonu. Jednačtyřicetiletý nejproduktivnější Evropan v historii kanadsko-americké soutěže, který loni uzavřel se Stars roční smlouvu na 4,5 milionu dolarů, tak ve slavné soutěži pozná po Pittsburghu, Washingtonu, New Yorku Rangers, Philadelphii a Stars šesté působiště. Deníku Sport potvrdil přestup útočníkův agent Petr Svoboda.

Dallas je 13 zápasů před koncem základní části na 12. místě v Západní konferenci se ztrátou tří bodů na osmý St. Louis. Jágr s 26 body z 34 zápasů vládne týmové produktivitě a se 14 trefami je suverénně nejlepším střelcem Stars.

S Bostonem, který je ve Východní konferenci čtvrtý a podle bodů jsou lepší jen Pittsburgh a Montreal, ale má reálnější šanci na Stanleyův pohár. Ten získal dvakrát na startu kariéry s Pittsburghem.

Petr Svoboda, Jágrův agent: "O Jardu byl mezi kluby obrovský zájem, ale nakonec padla volba na Boston. Nedávno ještě Dallas přišel s velmi dobrou nabídkou na prodloužení smlouvy, ale pohled Dallasu na věc se změnil po posledních utkáních, která mužstvo prohrálo."

"Bruins mají super našlapaný kádr, věřím tomu, že tam Jarda zapadne a sehraje významnou roli. Přesně takovou mu také slibuje vedení Bostonu, s jejich lidmi si Jarda sám popovídal," doplnil Svoboda.

Jágr přitom v minulých dnech dával najevo, že by se nerad stěhoval do nového působiště. Bývalý hráč Pittsburghu, Washingtonu a New York Rangers, který se po tříletém působení v ruském Omsku vrátil do NHL v roce 2011 v dresu Philadelphie, změnil v zámoří působiště v průběhu sezony dosud jen jednou. V lednu 2004 jej získali z Washingtonu Rangers. V Bostonu se potká s krajanem Davidem Krejčím.

Jaromír Jágr v dresu Dallasu
zdroj: Getty Images autor: Victor Decolongon

Pětinásobný držitel Art Ross Trophy pro nejproduktivnějšího hráče NHL Jágr bude moci svou bilanci 1 380 zápasů a 1 679 bodů za 679 branek a 1 000 asistencí rozšiřovat v dresu Bruins. Držitel Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče NHL z roku 1999 a trojnásobný vítěz Lester B. Pearson Award pro nejlepšího hráče podle NHLPA chyběl v dosavadních 18 sezonách v NHL v play-off jen dvakrát a letos se mu to s Bostonem s největší pravděpodobností nestane.

Zatímco v historické tabulce produktivity NHL je Jágr osmý, v play-off je ještě o jedno místo výš. Olympijský vítěz z Nagana z roku 1998 a dvojnásobný mistr světa v bojích o Stanleyův pohár zaznamenal ve 180 duelech 189 bodů za 78 gólů a 111 přihrávek.

Slavomír Lener, svazový šéftrenér: "Osobně si myslím, že Dallas pro něho byl perfektním týmem. Měl tam svůj klid a byl tam hvězdou. Hráčem, o kterého se tým opíral. Přijde teď do jiného mužstva, v němž si nedovedu představit, jakou tam asi dostane roli… Pokud to bude na prvních dvou pětkách, zůstane na pozici lídra a bude to dobré. Ale pokud by se na led dostal třeba jen na 13 až 15 minut, to by pro něho bylo asi minus, mohl by mít problém najít ten správný rytmus. Nevím samozřejmě, jaké mají Bruins záměry, ale jestli pro něho najdou ten čas a prostor na ledě, jako měl v Dallasu, bude to fungovat."

Marian Jelínek,  bývalý Jágrův osobní kouč: "Bylo to trošičku očekávané, není to takové překvapení. Důvody ale neznám. Nevím, jestli to je signál, že play-off už zabalili a Boston naopak má šanci. Co je ale pravda, že Jarda vždy říkal, že by tam rád hrál, protože je tam malé hřiště a nemusí tolik bruslit."

V souvislosti s výměnou se v zámoří mluví hlavně o brankářích Robertu Luongovi z Vancouveru, Miikkovi Kiprusoffovi z Calgary a Benu Bishopovi z Ottawy. Z obránců se může jednat o výměnách u Dana Boylea ze San Jose, Adriana Aucoina z Columbusu, Wadea Reddena ze St. Louis, Ryanu Whitneym z Edmontonu či Marka Streita z New Yorku Islanders.

Mezi útočníky se mluví o Dereku Royovi z Dallasu, Stevu Sullivanovi z Phoenixu, Ryanu Cloweovi ze San Jose nebo Miku Ribeirovi z Washingtonu. Toho se ale údajně Capitals chystají udržet, i kdyby se s ním nedohodli na novém kontraktu.

Zdroj
ČTK, ČT sport, Deník Sport, ESPN

Hlavní zprávy

Nejčtenější články