Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Bäckströmova řada rozebrala Finsko, Švédové si zahrají o zlato proti Kanadě

Kolín nad Rýnem – Severské derby mezi Švédskem a Finskem rozhodla produktivita Bäckströmovy formace, která byla u tří vstřelených branek a po vítězství 4:1 se Tre Kronor mohou těšit na další souboj o zlato proti Kanadě. Finové, kteří drželi krok jen do stavu 1:1, si tak zahrají o bronz proti Rusku.

Hokejisté Švédska se radují ze vstřelené branky do sítě Finska
zdroj: ČTK autor: imago sportfotodienst

Další severské derby rozhodly švédské přesilové hry a v nich řádila Bäckströmova řada. Po příjezdu útočníka Washingtonu na šampionát se probudila švédská útočná hra a spojení centra Capitals s mladíkem Nylanderem se ukázalo jako klíčové pro švédský úspěch na letošním turnaji. Proti Finsku byl útok, ve kterém hraje ještě Lindberg, opět k nezastavení a zasloužil se o tři ze čtyř vstřelených branek.

Finové sice zareagovali na rychlý gól Švédů, ale poté Tre Kronor odskočili v přesilovkách do náskoku 3:1 a vedení si pohlídali. Čtvrtou uklidňující branku zařídil Nordström a stvrdil postup Švédů do finále. O zlato si tak zahrají s Kanadou, na Finy zbyl souboj o bronz proti Rusku.

Očekávalo se defenzivní utkání bez většího množství branek. Švédové na turnaji zatím příliš nezářili, Finové znovu objevili svůj úspěšný herní styl, kterým vymazali Američany ve čtvrtfinále a částečně zachránili nevydařený šampionát. Jenže neuběhly ani dvě minuty a z ničeho nic udeřili Švédové jako první. Buly v útočném pásmu vyhrál Bäckström a obránce Edler prostřelil Säteriho bez přípravy.

O tři minuty později ale udělali Tre Kronor chybu v obranném pásmu, když váhali s rozehrávkou, čehož Finové rychle využili. Kemppainen sebral volný puk a propálil Lundqvista na lapačku. Zápas sice pokračoval v rychlém tempu, ale diváci čekali na další brankovou příležitost marně. V dobrých pozicích se přesto vyskytli mladíci Nylander a Puljujärvi, ale ani na jedné straně se skóre neměnilo.

Vyrovnané utkání se zlomilo přesilovými hrami. Zatímco Finové Lundqvista nepřekonali, Švédové udeřili v početních výhodách hned dvakrát v rozmezí deseti minut ve druhé třetině. Nejprve si najel na střed hřiště obránce John Klingberg a od modré čáry uspěl s prudkým nahozením. Po něm se prosadila znovu Bäckströmova řada. Centr druhé formace vybídl Nylandera a ten potvrdil, že si s hráčem Washingtonu perfektně sednul.

"Přesilovky byly hodně důležité. Na začátku turnaje se nám moc nedařily, ale je fajn, že teď jsme dali pár gólů v nejdůležitější chvíli," pochvaloval si obránce Jonas Brodin.

V další příležitosti po stejné kombinaci už Säteri obstál, když se vytáhl nataženým betonem. Finové, kteří ztratili se soupeřem kontakt po dvou obdržených brankách, se nedokázali ze švédských úderů vzpamatovat a Lundqvist nečelil vážnějším situacím před vlastní brankou. Švédové navíc v závěrečné části nepolevili a byli nadále o něco aktivnějším týmem.

Suomi dopláceli na častá vyloučení, která jim přinesla nejen obdržené góly, ale ubírala také mnoho fyzických sil. Švédové hráli důsledně v obraně a Finy nepouštěli do případného tlaku. Místo finského snížení tak přišla ve třetí třetině švédská pojistka, kdy postup potvrdil Nordström. Lundqvist už v závěru branku nepustil, neujala se ani finská power play, a tak se po výsledku 4:1 radovalo z vítězství Švédsko.

"Nemyslím si, že jsme hráli tak dobře, abychom mohli vyhrát. Víme, že Švédsko má opravdu dobrý tým, a abychom vyhráli, museli bychom hrát co nejlépe. Vyhrál lepší tým," uvedl finský útočník Mikko Rantanen.

Mistrovství světa v hokeji - semifinále: Švédsko - Finsko 4:1 (1:1, 2:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 2. Edler (Bäckström), 25. J. Klingberg (Ekman-Larsson, W. Nylander), 35. W. Nylander (Bäckström), 54. Nordström (Krüger) - 5. Kemppainen (J. Aaltonen). Rozhodčí: Hribik, Jeřábek (oba ČR) - Otmachov (Rus.), Vanoosten (USA). Vyloučení: 3:5. Využití: 2:0. Diváci: 11 242.

Švédsko: H. Lundqvist - Stralman, Hedman, Ekman-Larsson, Brodin, J. Klingberg, Edler - E. Lindholm, V. Rask, Landeskog - Lindberg, Bäckström, W. Nylander - Everberg, W. Karlsson, Nordström - Krüger, J. Lundqvist, Eriksson Ek. Trenér: Rikard Grönborg.

Finsko: Säteri - Honka, Ohtamaa, V. Lajunen, Kukkonen, Hietanen, Lehtonen, Jaakola - Rantanen, V. Filppula, Savinainen - Puljujärvi, Aho, Pyörälä - Pihlström, Kemppainen, J. Aaltonen - Hännikäinen, J. Lajunen, Osala. Trenér: Lauri Marjamäki.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články