Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Češi mají jisté čtvrtfinále. Pomohla jim jasná výhra Kanady nad Norskem

Paříž – Po nečekaném zaváhání se Švýcary se hokejisté Kanady na mistrovství světa vrátili na vítěznou vlnu. V zápase s Norskem předvedli suverénní výkon, využili hned čtyři přesilovky a po triumfu 5:0 rozhodli o všech postupujících ze skupiny B. Kromě nich si play-off zahrají Finsko, Švýcarsko a také Česko. 

Hokejisté Kanady se radují z gólu v síti Norska
zdroj: REUTERS autor: Grigory Dukor

Před zápasem bylo jasné, že pokud si chce Norsko udržet šanci na postup do play-off, potřebuje s Kanadou urvat minimálně bod. V opačném případě by skupina B znala všechny čtyři čtvrtfinalisty, což se nakonec stalo skutečností.

Seveřané proti Kanadě tahali od samého začátku za kratší konec a obhájce titulu jasným vítězstvím ukázal, že předchozí prohra se Švýcarskem byla jenom náhoda. Javorové listy mohly vyhrát i daleko vyšším rozdílem, norský brankář Henrik Haukeland však předvedl třiačtyřicet zákroků. I tak nedokázal lapit dalších pět pokusů, z nichž hned čtyři za jeho záda prošly v přesilovce. Nejlepším střelcem se stal obránce Colton Parayko, autor dvou přesných ran.

"Chtěli jsme odehrát po porážce se Švýcarskem kvalitní zápas. Myslím, že jsme odvedli solidní práci. Získali jsme vedení 2:0, pokračovali jsme dál v naší hře a přidali ještě další góly," řekl kanadský útočník Wayne Simmonds.

Kanada si díky tomu zajistila první místo ve skupině, které jí už nikdo nevezme. Společně s ní se na dálku radují prozatím druzí Češi, třetí Švýcaři a čtvrtí Finové. Norský sen o čtvrtfinále se naopak rozplynul. "Je to Kanada. Věděli jsme, že strávíme hodně času v našem pásmu. Ale nebyli jsme tam dostatečně agresivní. Dali jsme jim na začátku moc prostoru. Náš brankář chytal skvěle a celý zápas nás držel. Ale my jsme tak dobře nehráli," uvedl norský útočník Anders Bastiansen.

Javorové listy nabuzené předchozí porážkou na Norsko vlétly. Uz po dvou minutách Ryan O´Reilly dostal výhodu trestného střílení, jenže při svém pokusu zamířil nad horní tyčku. O něco lépe si vedl v páté minutě Wayne Simmonds, který se trefil do prázdné branky. Naneštěstí pro něj byla v ten moment jedna z tyčí posunutá a rozhodčí po zhlédnutí videa gól odvolal.

Kanadu tento moment nerozhodil a nadále se hnala za vedoucí brankou. Velice blízko jí byl Matt Duchene při vlastním oslabení, jeho bekhend skončil těsně vedle. Dobývání norské branky, na níž šlo jen za úvodní část jednadvacet ran, skončilo v osmnácté minutě. Chris Lee při přesilové hře vypálil od modré a po skrumáži poslal puk na místo určení Brayden Schenn.

Norové se hned vzápětí nechali vyloučit znovu a Kanada toho dokázala ani ne po dalších šedesáti sekundách podruhé využít. Od modré nahodil puk na branku Parayko a černá guma proletěla kolem všech těl až za Haukelanda.

Obraz hry se nezměnil ani po přestávce, a když Claude Giroux tečoval přihrávku Simmondse těsně nad, museli si Norové hodně oddechnout. Velmi nebezpečný byl i pokus Mitche Marnera, jemuž ale puk ideálně nesedl a Haukeland zasáhl.

Norsko první střelu na branku v druhé části vyslalo až ve čtyřiatřicáté minutě. Jinak se pouze bránilo. Girouxovův pokus ještě z brankové čáry včas odpálil Daniel Sörvik, ovšem v pětatřicáté minutě se rozsvítilo červené světlo za brankou potřetí, když se prosadil Mark Scheifele. Stal se díky tomu jediným Kanaďaném, který v zápase dal gól při hře pět na pět.

Další zásah, který přišel chvíli před sirénou, totiž padl opět v početní výhodě Kanady. Parayko tentokrát od modré vyslal tvrdou bombu, kterou nedokázal nikdo zastavit, a kanadský bek mohl slavit druhý zásah v utkání.

V závěru druhé části ještě Travis Konecny rozezvučil tyč, ale další gól přišel až tři minuty před koncem, kdy se při další přesilovce prosadil z levého kruhu střelou z první O´Reilly. Kanada tím završila dominantní výkon, kdy v závěrečné třetině Norsku neumožnila ani jednou vystřelit na Chad Johnsona.

Kanada - Norsko 5:0 (2:0, 2:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 18. B. Schenn (Simmonds), 19. Parayko (MacKinnon, R. O'Reilly), 35. Scheifele (Matheson, Skinner), 39. Parayko (MacKinnon, Marner), 58. R. O'Reilly (Scheifele, MacKinnon). Rozhodčí: Gofman (Rus.), Linde (Švéd.) - Kaderli (Švýc.), Suchánek (ČR). Vyloučení: 4:5. Využití: 4:0. Diváci: 5093.

Kanada: Ch. Johnson - Parayko, Vlasic, Demers, De Haan, Matheson, Ch. Lee, Morrissey - MacKinnon, Scheifele, Skinner - Simmonds, Giroux, R. O'Reilly - Duchene, Couturier, Killorn - Marner, Point, Konecny - B. Schenn. Trenér: Jon Cooper.

Norsko: Haukeland (46.-49. Söberg) - Holös, Nörstebö, Sveum, Ödegaard, Johannesen, Bonsaksen, Sörvik - M. Olimb, Patrick Thoresen, K. A. Olimb - Röymark, Rosseli Olsen, Bastiansen - Martinsen, K. Forsberg, Reichenberg - Trettenes, Roest, Karterud - Valkvae Olsen. Trenér: Petter Thoresen.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články