Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Slovenská mizérie. Patnáct let se tu nic nedělalo, celý systém je na prd, zuří Hudáček

Kolín nad Rýnem – Pořádný vztek měl po zápase se Spojenými státy brankář Július Hudáček. Slovenský gólman už nevydržel další porážku na mistrovství světa a tvrdě se opřel do vedení slovenského hokeje, kterému vyčetl obří systematické chyby.

Július Hudáček inkasuje branku v utkání s USA
zdroj: Reuters

Slovenští hokejisté jsou na tom velmi zle. Před čtyřmi dny tomu bylo patnáct let, co slavili svůj jediný titul na mistrovství světa v historii, nyní se strachují o záchranu mezi hokejovou elitou.

"Zápas roku pro slovenský hokej? Dánsko – Itálie," přemítá nešťastně komentátor Matej Ondrišek v Denníku N v narážce na fakt, že slovenští hokejisté potřebují úspěch Dánů, aby se co nejjednodušeji vyhli sestupu.

Slováky sice ještě čeká utkání se Švédskem, ale i vzhledem ke svým výsledkům se nemohou spoléhat na to, že v utkání uspějí – svěřenci Zdena Cígera ani jednou nevyhráli v základní hrací době a naopak pětkrát prohráli.

Vidina sestupu je přitom pro Slovensko velice reálná. Italové jsou sice poslední s jediným bodem, pokud ale zvítězí nad Dánskem v základní hrací době, budou mít stejně jako jejich soupeř i Slováci čtyři body. O posledním místě by tak rozhodovala minitabulka vzájemných zápasů – a přestože by v ní Dánové měli nejméně bodů, nesestoupili by, protože mají kvůli pořadatelství MS příští rok jistou záchranu.

Slovensko by tak bylo na hranici sestupu, o kterém by ještě rozhodoval zápas Běloruska s Norskem v protější skupině B. Bělorusové přitom mají rovněž čtyři body a o gól lepší rozdíl ve skóre, který by v případě, že by oba týmy měly na konci základní části stejný počet bodů, rozhodoval. A protože Slováci hrají se Švédy (přičemž od Rusů i od Američanů dostali šestibrankový příděl) a Bělorusy čeká Norsko, slovenský hokej se bojí nejhoršího.

A lídr Cígerova týmu, brankář Július Hudáček, má o výsledku jasno. "Pevně věřím, že nám Dáni pomohou a elitní kategorie se udrží. Nemáme šanci proti Švédům vyhrát. Půjdeme do toho zápasu bojovat, ale kvalita tady není. Trenér Cíger neměl na výběr a povolal tento tým. Kluci z extraligy nemají šanci tento hokej stíhat, vždyť je to vyšší stupeň i pro mě, kdo si svoje odchytal v kvalitních ligách," přemítá Hudáček.

"Nás by mohl trénovat i Mike Babcock a chytat by nám mohl Carey Price, a kvalita soupeře by byla jinde," rozlítil se gólman Örebro. "Vypadalo to, jako kdyby hráli hokejisti z NHL proti hráčům z druhé farmářské ligy. Přitom oni sami jsou junioři, ale mají kvalitu, kterou bohužel nemáme. Bojujeme, co se dá, ale pořád mi tam chybí větší obětavost."

Špatně je na tom i slovenský domácí hokej. "I Lotyši mají kvalitní hráče z KHL, hraje ji dvanáct až třináct hráčů. Proč u nás Slovan nemá Slováky? To jsou přesně ty otázky, které se musí vyřešit," upozornil Hudáček. "Celý systém slovenského hokeje je na prd. Kompetentní tady patnáct let nic nedělali, a tak se bude patnáct let bojovat o záchranu," uzavřel slovenský brankář.

Zdroj
ČT sport, Denník N, Šport.sk

Hlavní zprávy

Nejčtenější články