Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Krizovou situaci Finsko zvládlo. Švýcary po obratu zdolalo po prodloužení

Paříž – Start do zápasu proti Švýcarsku měli tragický, na konci se však hokejisté Finska mohou radovat hned dvakrát. Výběr Suomi otočil střetnutí a ze stavu 0:2 došel k triumfu 3:2 v prodloužení. Navíc si také podobně jako Švýcaři udržel velkou šanci na postup do čtvrtfinále. Ta naopak vyhasla Francii.

Hokejisté Finska se radují z gólu v síti Švýcarska
zdroj: REUTERS autor: Grigory Dukor

Po první třetině by jim věřil málokdo. Finsko v úvodní dvacetiminutovce působilo nervózně, často chybovalo a do kabin odcházelo za stavu 1:2 pro Švýcary. Pro výběr Suomi by tento výsledek znamenal, že k udržení reálných šancí na postup do čtvrtfinále by v závěrečném střetnutí musel bodovat s Kanadou.

Favorizovaní Seveřané, kteří zatím na turnaji příliš nepřesvědčují, však krizovou situaci ještě dokázali zvrátit. Herně se rapidně zvedli a v třetí části se jim podařilo vyrovnat na 2:2 a posunout duel do prodloužení. V ten moment stále ještě nebyly problémy vyřešeny. O to se postaral až v třiašedesáté minutě Valtteri Filppula, jenž si z pravého křídla nabruslil před Leonarda Genoniho a střelou mezi betony pro Finy získal veledůležtý bod navíc.

"Stává se často, že týmy neudrží vedení 2:0. Začnou hrát moc defenzivně a pasivně a soupeři toho využijí. Oni se ve druhé třetině zatáhli a my jsme vycítili dobrou šanci," řekl finský útočník Mika Pyorälä.

Finsko díky tomu zůstalo v tabulce skupiny B čtvrté, a pokud Norsko neuhraje bod s Kanadou, má jisté čtvrtfinále. Švýcaři díky bodu mají pozici lepší, jelikož v tabulce mají ještě o bod více.

Pro Švýcary však mohlo být ještě veseleji. Stačilo vyhrát a do čtvrtfinále by posunuli sebe, Kanadu i Česko. Start utkání této možnosti i napovídal, jelikož už v páté minutě hrdina ze zápasu s Kanadou Fabrice Herzog forhendem zakončil přesně pod víko.

Finové v tu chvíli byli jako opaření. Na ledě byli jen do počtu a hráli o třídu hůře. V jedenácté minutě navíc přišla další rána, když Joël Genazzi od levého kruhu vystřelil a Joonas Korpisalo lovil puk ze sítě podruhé. Pro finského brankáře to byl i poslední moment mezi třemi tyčemi, jelikož raději přepustil místo Härrimu Säterimu, což se ve finále ukázalo jako výborná zpráva pro Suomi.

Sedmadvacetiletý brankář působil mnohem jistěji než jeho slavnější kolega. Švýcaři se i nadále tlačili kupředu, k čemuž jim napomohla i přesilovka 5 na 3, a Säteri tak musel hned od úvodu předvádět jeden dobrý zákrok za druhým.

Tlak týmu s helvetským křížem na prsou ale branku nepřinesl, naopak v poslední minutě první části udeřili Finové. Juuso Hietanen se při přesilovce nejlépe zorientoval před brankou a i díky štěstí protlačil puk za Genoniho.

Tento moment společně s přestávkou vlil Finům elán do žil. Do druhé části nastoupil úplně jiný tým a už po dvou minutách jen Genoniho betony zastavily Miro Aaltonena, aby se mu podařilo vyrovnat.

Švýcaři měli chvílemi problém vůbec se dostat ze třetiny a tlak Finska zpomalilo až vyloučení. V závěru druhé části to však byli opět Suomi, kdo byl jasně lepší, a při střele Oskara Osaly zachránil Švýcarsko pohotový Genoni, který dal do střely vlastní masku. Pár sekund před koncem pak přece jen mohlo udeřit na druhé straně při nájezdu Denise Hollensteina, ovšem Säteri byl připraven.

Na startu závěrečné třetiny byl hodně vidět Vincent Proplan, jenž dvakrát prověřil Säteriho. Zejména druhá šance mohla ve finále Švýcary mrzet, jelikož dvaadvacetiletý útočník stál úplně sám před brankou, ovšem brankář Suomi předvedl skvělý zákrok.

Finsko se poté probralo a v osmačtyřicáté minutě se dočkalo vyrovnání. Při další přesilovce od modré vypálil Ville Lajunen a Mikko Rantanen lehkou tečí poslal puk za záda Genoniho.

Oba celky mohly v závěru třetiny rozhodnout, ovšem o vítězi nakonec rozhodlo až prodloužení. V něm ukázali větší hlad po vítězství Finové. Rantanen nejprve trefil tyčku, ale vytoužené vítězství zařídil Filppula.

Švýcarsko - Finsko 2:3 v prodl. (2:1, 0:0, 0:1 - 0:1)

Branky a nahrávky: 5. Herzog (Richard, Untersander), 11. Genazzi (Loeffel) - 20. Hietanen (Savinainen, Aho), 48. Rantanen (V. Lajunen, Aho), 63. Filppula (Savinainen, Hietanen). Rozhodčí: Gofman (Rus.), Öhlund (Švéd.) - Dědulja (Běl.), Suchánek (ČR). Vyloučení: 5:6, navíc Ambühl (Švýc.) 10 min. Využití: 0:2. Diváci: 10 860.

Švýcarsko: Genoni - Diaz, Furrer, Kukan, Untersander, Loeffel, Genazzi, Marti - Praplan, Hollenstein, Haas - Rüfenacht, Schäppi, Almond - Ambühl, Suter, Malgin - Suri, Herzog, Richard - Bodenmann. Trenér: Patrick Fischer.

Finsko: Korpisalo (11. Säteri) - Honka, Ohtamaa, V. Lajunen, Jaakola, Hietanen, Lehtonen, Järvinen, Kukkonen - Rantanen, Aho, V. Filppula - M. Aaltonen, Kemppainen, Pyörälä - Savinainen, Pihlström, Sallinen - Hännikäinen, J. Lajunen, Osala. Trenér: Lauri Marjamäki.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články