Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Ruská mašina si nebrala servítky. Slováci dostali šestigólový výprask

Kolín nad Rýnem – Rozjetí ruští hokejisté si smlsli na dalším soupeři. Tím bylo Slovensko, které od sborné dostalo výprask v podobě výsledku 0:6. Svěřenci Olega Znaroga, kteří se museli obejít bez zraněného Artěmije Panarina, tak ovládli i pátý zápas na turnaji a vedou skupinu A. Slováci naopak počtvrté z pěti duelů prohráli a jsou předposlední.

Radost ruských hokejistů
zdroj: REUTERS autor: Wolfgang Rattay

Ztráta nejproduktivnějšího hráče by pro mnohé týmy znamenala velké komplikace. Ruští hokejisté se však s absencí lídra kanadského bodování šampionátu Artěmije Panarina v zápase se Slovenskem vypořádali více než dobře.

O svém pátém vítězství na turnaji rozhodla sborná už v první třetině, v níž nasázela tři branky a ve zbytku zápasu skóre už jen navyšovala. Nejvíce se na tom podílela druhá lajna Jevgenij Dadonov, Vadim Šipačov a nově Nikita Gusev, který skvěle zastoupil chybějícího Panarina.

Skvěle si vedl také brankář Andrej Vasilevskij, který navázal na vychytanou nulu z předchozího utkání s Dány (3:0). Tentokrát k ní potřeboval 22 zákroků. "Obrana pracovala dobře, se snahou pomoci mu k dalšímu čistému kontu. Myslím, že každý z týmu odvedl dobrou práci," ocenil přístup spoluhráčů Alexandr Barabanov.

"Byl to pro nás opravdu těžký zápas, ale i my jsme ukázali svou sílu. Měli jsme pár dobrých šancí, ale jejich gólman byl dnes neskutečný. Předvedl několik doopravdy velkých zákroků. Kdybychom dali pár gólů, ten výsledek mohl být jiný," mrzelo po utkání zase slovenského kapitána Vladimíra Draveckého.

Dřív než Vasilevskij ale mohl ukázat svůj um, udeřilo zmíněné útočné komando, jež letos dotáhlo Petrohrad k titulu v KHL. Už po 72 sekundách Šipačov nahrál Gusevovi, který ujel po pravém křídle a před prázdnou brankou našel Dadonova, pro něhož už nebylo obtížné puk dopravit do sítě. "Bylo pro nás důležité, abychom v úvodu skórovali. Poté jsme se drželi svého plánu pro tento zápas a přidávali další góly," uvedl Barabanov.

Podruhé pak zaúřadovalo ve čtrnácté minutě při přesilové hře. O poslední přihrávku se tentokrát postaral Šipačov, který Dadonovovi předložil puk před branku a osmadvacetiletý hráč dal druhý gól v utkání a třetí na turnaji.

Slovensko se oproti aktivním Rusům v první třetině hodně trápilo a Vasilevského pořádně prověřil snad jen Haščák, jehož pokus v devatenácté minutě ruský brankář levým betonem zastavil. To sborná, která si duel očividně užívala, před odchodem do kabin dokázala ještě jednou udeřit. Rána Andreje Mironova od modré proletěla až na místo určení.

Start druhé třetiny přinesl lehké zdržení, protože podruhé v řadě při zápase Slovenska byl špatně nachystaný led. Až se vše upravilo, Vasilevského prověřil Dravecký. Góly ale padaly i nadále na druhé straně. V třiadvacáté minutě se Nikita Kučerov dostal k odraženému puku, který dostal mezi tři tyče bruslí. Celou situaci přezkoumali sudí a nakonec se rozhodli ho uznat.

Jasná převaha Ruska mohla přinést branky i o chvíli později, kdy se nejprve snažil obkroužit branku Sergej Plotnikov a následně po pohledné kombinaci pálil Barabanov. I Slovensko poté zahrozilo, a to hned třikrát. Vasilevského prověřil Tomáš Zigo, Haščák a Mário Bližňák, ale žádný z nich ruského gólmana překonat nedokázal.

Druhá část ale ještě jeden gól přinesla. Rána Arťoma Zuba skončila na Hudáčkovi, puk se odrazil k Ivanu Těleginovi, jenž se snažil přihrávat, a od těla slovenského gólmana nakonec doskákala za čáru.

Třetí část už často nabízela exhibici ze strany Rusů, kteří si na ledě hráli. Navíc si i nadále dokázali vytvářet šance a hned během chvilky orazítkovali tyč Gusev s Dadonovem. Závěrečná třetina už ale přinesla pouze jeden gól. Postaral se o něj čtyři minuty před koncem Vladislav Gavrikov, který využil souhry skvěle hrajícího dua Dadonov a Šipačov. Obě hvězdy tak zakončily zápas s bilancí tří bodů.

Rusko - Slovensko 6:0 (3:0, 2:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 2. Dadonov (Gusev, Šipačov), 14. Dadonov (Gusev, Šipačov), 20. Mironov, 23. Kučerov (Tkačov, Kiselevič), 33. Tělegin (Zub, Plotnikov), 56. Gavrikov (Šipačov, Dadonov). Rozhodčí: Lemelin (Rak.), Piechaczek - Kohlmüller (oba Něm.), Ritter (USA). Vyloučení: 3:4. Využití: 1:0. Diváci: 18 591.

Rusko: Vasilevskij - Gavrikov, Kiselevič, Antipin, Bělov, Provorov, Mironov, Zub - Tělegin, Andronov, Plotnikov - Gusev, Šipačov, Dadonov - Kučerov, Namestnikov, Barabanov - Tkačov, Ničuškin. Trenér: Oleg Znarok.

Slovensko: J. Hudáček - Jánošík, Čerešňák, Mikuš, Gernát, Sersen, Čajkovský, Šedivý, Trška - Miklík, Bližňák, Haščák - Kudrna, Cingel, Hrnka - Dravecký, L. Hudáček, Skalický - Matoušek, Zigo, Šťastný. Trenér: Zdeno Cíger.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články