Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Švédové si v úsporném módu dojeli pro vítězství 2:0 nad Lotyšskem

Kolín nad Rýnem – Nebyl to nijak jednoznačný výkon, proti Lotyšům nicméně stačil. Švédsko zvítězilo 2:0 a připsalo si ve skupině A podruhé tři body. O výhře rozhodl Landeskog, potvrzující druhou branku přidal Lindholm. Lotyšsko zaznamenalo první porážku na letošním mistrovství světa.

Utkání Švédsko - Lotyšsko
zdroj: ČTK/AP

Vstup do zápasu to byl opatrný: Švédové pomalu kombinovali, Lotyši vesměs hlídkovali. Tým Rikarda Grönborga se ale postupně točil kolem brankoviště čím dál víc, což v polovině třetiny vyústilo v první trefu. Landeskog totiž dokázal najít průzor u nezvykle špatně postaveného Merzlikinse.

Srovnat mohl záhy Girgensons v ideální pozici před Läckem, ten ale puk vyrazil. Zahrozil i Indrašis. Na druhé straně se představil Stralman, lotyšský gólman kryl betony. Tre Kronor sice vedli, ale jejich činnost na ledě nebyla ani zdaleka stoprocentní. Kotouč místy jen nazdařbůh nahazovali.

Blízko zopakování gólové akce byli v 25. minutě při přečíslení, na poslední chvíli ovšem Raska zblokoval Sotnieks. Švédům, kterým v následujících bojích na světovém šampionátu pomůže brankář New Yorku Rangers Henrik Lundqvist, se dařilo držet útočné pásmo, jenže šancí moc nepřibývalo.

Ozval se jen vychytaný projektil Henrikova dvojčete Joela. A ani Lotyši nijak zvlášť nehrozili, souhra Robertse Bukartse s Džerinšem byla výjimkou. Většinu času drželi Švédové kotouč na hokejkách, ale stylem, kdy hráli jen to nejnutnější.

"Odehráli jsme dobrý zápas a náš gólman byl skutečně výborný. Jsou to pro nás obrovsky cenné tři body. Lotyšsko je těžkým protivníkem a sem na MS přijeli soustředění na to, aby hráli svůj nejlepší hokej," prohlásil švédský forvard William Nylander.

Lotyše dostávala do větších šancí pouze nedisciplinovanost soupeře, ale nevyužili ani luxusní počet osmi přesilovek, z toho minutu a půl hráli ve výhodě pěti proti třem. A když srovnání nezajistili z dobrých pozic ani Rihards Bukarts s kapitánem Daugavinšem, Švédsko si po úsporném výkonu odneslo tři body. Tři minuty před koncem to úspěšnou dorážkou stvrdil Lindholm.

"Mohli jsme dosáhnout minimálně alespoň na bod. Byli jsme ve třetí třetině na dobré vlně, také jsme tam měli hodně přesilovek, ale nedokázali dát gól. Švédové jsou však jedním z hlavních favoritů turnaje. Jsou neustále v pohybu, dobře bruslí a ve vaší obraně udělají chaos. Nabrali jsme ale přes porážku sebevědomí na to, abychom se příště postavili podobnému týmu, jako je Švédsko," řekl lotyšský forvard Kaspars Daugavinš.

Skupina A (Kolín nad Rýnem): Švédsko - Lotyšsko 2:0 (1:0, 0:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 10. Landeskog (V. Rask, E. Lindholm), 57. E. Lindholm (V. Rask). Rozhodčí: Lemelin (Rak.), Piechaczek (Něm.) - Šefčík (SR), Suominen (Fin.). Vyloučení: 8:3. Bez využití. Diváci: 8276. 

Švédsko: Läck - Stralman, Hedman, Holm, Brodin, J. Klingberg, Edler - E. Lindholm, V. Rask, Landeskog - Söderberg, Krüger, Omark - Karlsson, W. Nylander, Eriksson Ek - C. Klingberg, J. Lundqvist, Nordström. Trenér: Rikard Grönborg.

Lotyšsko: Merzlikins - Sotnieks, A. Kulda, Cibulskis, Galvinš, Freibergs, Balinskis - Daugavinš, Džerinš, Roberts Bukarts - Indrašis, Sprukts, Rihards Bukarts - Skvorcovs, Girgensons, Keninš - Meija, Blugers, Pavlovs. Trenér: Bob Hartley.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články