Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Lotyšsko utrpělo vítězství, o skalpu Itálie rozhodl Džerinš

Kolín nad Rýnem - Precizní defenziva s téměř neprůstřelným brankářem Merzlikinsem nadále stojí za vynikajícím vstupem Lotyšska do mistrovství světa. Po výhrách nad Dánskem a Slovenskem porazili svěřenci kouče Boba Hartleyho i Itálii, ale výkonem nepřesvědčili. Více než šťastný triumf jim zajistil 79 sekund před závěrečnou sirénou hrálovéhradecký útočník Andris Džerinš. 

Andris Džerinš slaví gól se spoluhráčem
zdroj: REUTERS autor: Wolfgang Rattay

Lotyšská reprezentace si tak udržela stoprocentní bilanci a může stále pomýšlet na postup do čtvrtfinále. Italové naopak podruhé během šampionátu nezvládli závěrečné minuty, což je tentokrát, na rozdíl od duelu proti Slovensku, stálo všechny body.

Hrdinou kvalitativně podprůměrného střetnutí, které odpovídalo postavení obou mužstev v žebříčku IIHF, se stal Džerinš. Devětadvacetiletý forvard nejprve efektní tečí prudké střely Galvinše odpověděl na utěšenou ránu Marca Insama a těsně před koncem rozhodl pohotovým švihem z mezikruží.

Od úvodních minut bylo patrné, jakým směrem se bude zápas ubírat. Italové spoléhali na poctivé bránění modré čáry a vyráželi do nebezpečných kontrů. Favorizovanému soupeři hra do plných absolutně nevyhovovala. Hokejisté Lotyšska navíc působili ospalým až laxním dojmem. Jako by mělo další vítězství přijít samo.

I proto se v první šanci objevili "Azzurri". Po chybě obránce pobaltské reprezentace postupoval vstříc brankáři Merzlikinsovi hbitý Frigo, ale místo zakončení zvolil nepřesnou přihrávku Diegu Kostnerovi.

Italové nicméně nemuseli smutnit dlouho, neboť z následující akce udeřil přesnou střelou švihem Marco Insam. Nejblíže k vyrovnání byl zlínský útočník Bukarts, jenže individuální průnik zakončil blafákem do betonu připraveného Andrease Bernarda.

Lotyši nestíhali se soupeřem bruslit a neprezentovali se ani pro ně typickou agresivitou. Přesto sedm minut před koncem první části vyrovnali. Pomohlo jim však přísné rozhodnutí sudích, kteří za nedovolené bránění brankáři poslali na trestnou lavici Moriniho. Početní výhodu poté bleskově využil Džerinš.

Druhou část otevřela přesilovka hráčů z Apeninského poloostrova, během níž mohli hned třikrát převážit misky vah zpět na svou stranu. Pokus Antona Bernrarda dorážel z bezprostřední blízkosti Traversa, ale přestřelil. Vzápětí zlomil v nadějné pozici hůl Frigo a stoprocentní "tutovku" Skandely zneutralizoval vynikajícím zákrokem Merzlikins.

Úroveň utkání s přibývajícím časem výrazně slábla. Individuální zdatnost hráčů nedosahovala potřebné kvality, k vidění byla celá řada nepřesností a poloprázdné hlediště marně vyhlíželo výraznější šanci skórovat.

Z nudy v kolínské Lanxess Areně vyčníval snad jen slalom Skandely. Fanoušci proto zareagovali po svém - vytvořili dlouhého "hada", do něhož se zapojily desítky z nich, a dění na ledě je přestalo zajímat.

Jejich pozornost si získala až těsně před koncem druhé třetiny pohledná italská souhra Friga s Diegem Kostnerem, který střílenou přihrávkou hledal Andergassena. Forvard hájící barvy rakouské Valpusterii nicméně neměl dostatečně dlouhou hokejku k teči.

V naprosto shodném trendu pokračoval zápas i během závěrečného dějství a dlouho spěl k nerozhodnému výsledku. Ten ovšem těsně před koncem odmítl svým druhým gólem Džerinš.

Mistrovství světa v hokeji:

Skupina A (Kolín nad Rýnem): Itálie - Lotyšsko 1:2 (1:1, 0:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 4. Insam (Traversa) - 13. Džerinš (Galvinš, Daugavinš), 59. Džerinš (Roberts Bukarts). Rozhodčí: Iverson (Kan.), Wehrli (Švýc.) - Dědulja (Běl.), Otmachov (Rus.). Vyloučení: 1:3. Využití: 0:1. Diváci: 6332.

Itálie: Andreas Bernard - T. Larkin, Zanatta, Hofer, Helfer, Egger, Marchetti, Glira - Scandella, Morini, Frigo - Insam, Anton Bernard, Traversa - D. Kostner, Andergassen, S. Kostner - Gander, Goi, Lambacher. Trenér: Stephan Mair.

Lotyšsko: Merzlikins - Sotnieks, A. Kulda, Cibulskis, Galvinš, Freibergs, Balinskis - Daugavinš, Džerinš, Roberts Bukarts - Indrašis, Sprukts, Rihards Bukarts - Skvorcovs, Girgensons, Keninš - Meija, Blugers, Bičevskis. Trenér: Bob Hartley.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články