Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Lotyšsko úřadovalo v přesilovkách a skolilo Slovensko

Kolín nad Rýnem (Německo) – Nebýt vlastní nedisciplinovanosti, mohlo být třeba všechno jinak. Hokejisté Slovenska však utkání s Lotyšskem ztratili v oslabení. Jejich soupeř dal všechny tři branky právě při přesilových hrách a zvítězil 3:1. Jedinou kaňkou na druhém lotyšském vítězství tak je snad jenom ukončení série neprůstřelnosti Elvise Merzlikinse.

Hokejisté Lotyšska se radují z gólu v síti Slovenska
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst autor: Huebner/Blatterspiel

Střelce Dánska vynuloval všechny a dlouho to vypadalo, že se mu stejný počin povede také proti Slovensku. Série bez inkasované branky Elvise Merzlikinse, které pomohl v duelu i sudí nesprávně neuznaným gólem Andreje Kudrny, však přece jen po 110 minutách skončila. Postaral se o to Michel Miklík střelou z levého kruhu při početní výhodě.

Hra v nerovném počtu hráčů na ledě však Slovákům v konečném součtu přinesla zklamání. Při přesilovkách se totiž prosazovali také Lotyši a povedlo se jim to hned třikrát. V každé třetině poslali za Jána Laca po jednom puku, což je ve finále dovedlo k druhému vítězství na turnaji. "Byl to z naší strany dobrý zápas, ale přesto se ještě potřebujeme zlepšit a vést si lépe a chytřeji v obraně. Všichni mohli vidět, jak malé detaily mohou tým stát inkasovaný gól. Z toho se musíme poučit," uvedl gólman vítězů Merzlikins.

Naopak Slováci na výhru nad Italy nedokázali navázat. "Myslím, že jsme ale podali lepší výkon než v prvním utkání s Italy. Ve hře pět na pět jsme bili lepší než Lotyši, ale bohužel rozhodly přesilovky, které lépe zvládl náš soupeře," zhodnotil Kudrna.

Lotyši do utkání vstoupili nabuzení triumfem 3:0 nad Dány a pozitivní nálada na nich byla v počátku znát. Laco tak už v první minutě několikrát musel zasahovat a ochozy stadionu v Kolíně nad Rýnem se neslo hlasité: "Latvija, Latvija".

Prvotní tlak Slovensko přežilo, jenže pak nováček na soupisce Tomáš Matoušek u mantinelu fauloval spoluhráče a byl vyloučen do konce utkání. Lotyši navíc dostali pětiminutovou přesilovku, z níž se jim podařilo udeřit velmi šťastným způsobem. Janis Spurks se dostal ke střele, která mu nesedla. I díky šťastné teči jednoho z obránců se však puk vznesl do vzduchu a nečekaným lobem skončil až za zády zaskočeného Jána Laca, jenž nestihl reagovat.

Slováci po inkasované brance mohli rychle odpovědět, jenže trefa Adreje Sekery, který před brankou předvedl dobrou agresivitu, nebyla uznána. Sudí se totiž předčasně upískl a lavička Slovenska si tak mohla pouze zanadávat.

V závěru první třetiny si Slovensko ještě připravilo několik dobrých pozic díky větší agresivitě a lepšímu bruslení. Zejména pak příležitost Davida Skokana volala po gólu, jenže Merzlikins byl vždy na místě.

Slavící hokejisté Lotyšska
zdroj: REUTERS autor: Wolfgang Rattay

Druhá třetina byla dlouho vyrovnaná a bez výraznější šance. Až v sedmadvacáté minutě Roberts Bukarts nejprve orazítkoval břevno, aby jen o chvilku později Lotyši slavili podruhé. Zemgus Girgensons při další početní převaze zůstal před Lacem úplně osamocený a po přihrávce zpoza branky nezaváhal.  

Slovensko bylo blízko alespoň zkorigování nepříznivého stavu na začátku závěrečné části, kdy také břevno orazítkovala rána Sekery. Svěřencům trenéra Zdeno Cígera se ale nakonec podařilo odčarovat Merzlikinsovo kouzlo, když deset minut před koncem vykřesal naději Miklík.

Těsný stav ale nevydržel dlouho. Následně předvedl zbytečný faul Vladimír Dravecký a Lotyši nedisciplinovanost znovu trestali. Osakrs Cibulskins vypálil od modré, Laco puk vyrazil pouze k Andrisi Džerinšovi, pro něhož nebylo těžké skórovat.

Slovensko se v závěru rozhodlo pro hru bez brankáře a Mário Bližňák se při ní dostal před Merzlikinse. Naneštěstí pro Cígerovu družinu ale nedal a nepodařilo se to ani žádnému z jeho spoluhráčů. Slováci tak po porážkách z let 1997 (4:5) a 2013 (3:5) nedokázali porazit ve vzájemných utkáních Lotyšsko na MS v rámci elitní skupiny ani na třetí pokus.

Lotyšsko naopak vůbec poprvé v nejvyšším patře MS, kam se vyhouplo v roce 1997, vyhrálo oba dva úvodní zápasy. "Je dobré, že jsme nemuseli začínat s týmy jako jsou třeba Rusko nebo Švédsko. Měli jsme tím možnost získat trochu sebevědomí v naší hře, než přijdou tyto silné týmy na řadu," uvedl zkušený Sprukts.

Lotyšsko - Slovensko 3:1 (1:0, 1:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 11. Sprukts (Rihards Bukarts, Girgensons), 28. Girgensons (Rihards Bukarts, Roberts Bukarts), 51. Džerinš (Cibulskis, Daugavinš) - 50. Miklík (Dravecký, Haščák). Rozhodčí: Salonen (Fin.), Gofman - Otmachov (oba Rus.), Vanoosten (Kan.). Vyloučení: 6:6, navíc Matoušek (Slovensko) 5 min. a do konce utkání. Využití: 3:1. Diváci: 8149.

Lotyšsko: Merzlikins - Sotnieks, A. Kulda, Cibulskis, Galvinš, Freibergs, Balinskis - Daugavinš, Džerinš, Roberts Bukarts - Indrašis, Sprukts, Rihards Bukarts - Skvorcovs, Girgensons, Keninš - Meija, Blugers, Bičevskis. Trenér: Bob Hartley.

Slovensko: Laco - Sersen, Čajkovský, Jánošík, Čerešňák, Mikuš, Gernát, Šedivý, Trška - Skokan, Suja, Dravecký - Miklík, Bližňák, Haščák - Kudrna, Cingel, L. Hudáček - Matoušek, Zigo, Skalický. Trenér: Zdeno Cíger.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články