Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
HC Oceláři Třinec - HC Dynamo Pardubice

Kanada se prošla až k vítězství 7:2 nad odevzdaným Slovinskem

Paříž – Kanaďané si s chutí zastříleli a nad odevzdanými Slovinci zvítězili vysoko 7:2. Hattrick zaznamenal Nathan MacKinnon, dva čestné slovinské zásahy si připsali Muršak a Urbas. Zámořský tým má tak na kontě plný počet šesti bodů, Slovinci jeden za prohru po nájezdech se Švýcary.

Gasper Krošelj
zdroj: Reuters

Tempo poloviční, údernost stoprocentní. Kanaďané nemuseli zařadit nikterak vysoký stupeň, přesto přehrávali bezelstné Slovince na všech frontách. Hattrick dovršil MacKinnon za necelých 28 minut, když zvyšoval na 5:0. Čepice na led nepadaly, žádná velká radost se nekonala, jen decentní poklepání na helmu, což odpovídalo celkovému nasazení.

"Myslím, že se ke mně puk dnes odrážel. Dal jsem dva snadné góly. Jeff Skinner a Claude Giroux mi to usnadnili a Mitch Marner mi také krásně přihrál na gól," řekl MacKinnon. 

"Nečekali jsme, že bychom mohli Kanadu porazit. Mají kvalitní hráče, všechny z NHL a my nemáme žádného," řekl Jan Muršak. "Chtěli jsme to nějak přežít. Byli jsme u všeho druzí a Kanaďané si vytvořili řadu šancí. Doufejme, že se proti Norsku dáme dohromady a začneme hrát svůj nejlepší hokej a získáme nějaké body," dodal.

Slovinci v pochodovém tempu

Slovinci začali hodně pasivně a ve druhé minutě musel na trestnou lavici Muršak. Scheifele ještě gólmana Krošelje z blízkosti nepropálil, Barrie už ve hře pěti proti pěti v 5. minutě mířil přesně.

Kanada točila soupeře v jejich obranném pásmu. Slovinci byli oslabeni o útočníka Žigu Jegliče, který dostal od disciplinární komise zákaz startu ve dvou zápasech za nevybíravý zákrok na Švýcara Rüfenachta. Dokázali ovšem také občas zahrozit. Chvíli po inkasovaném gólu si vynutili přesilovku, ale nevyužili ji.

Kanadský nápor na pár minut povolil a hra se nesla v pohodovém tempu. Jenže pak přišla smršť v útočném pásmu v podání formace Giroux, MacKinnon a Skinner. Po několika nebezpečných střelách druhý jmenovaný dotlačil puk do sítě a bylo to 2:0. Neutekly ani dvě minuty a bylo to o tři góly. Po Pointově střele poskakoval puk v brankovišti, až si ho za čáru sklepli sami Slovinci.

Tempo se ve druhé třetině nikterak nenavýšilo, přesto MacKinnon dvakrát trestal laxnost soupeře. Slovinci měli šanci na snížení ve více než minutové přesilové hře pět na tři, ale Tičarovu ránu vyrazil nad branku kanadský gólman. Pak to zkusil ještě Ograjenšek, ale trefil se do klidné síly jménem Johnson.

Krošelj ve slovinské brance měl stále co dělat. Skvěle zasáhl kupříkladu proti osamocenému Schennovi. V 36. minutě proměnil rychlý brejk Muršak. Slovinci jako by na chvíli obživli a snažili se důrazněji napadat, jenže veškerý zápal utnul Marner. Kanadský centr se zachoval mazácky, vymíchal gólmana i obránce a zavěsil do prázdné branky.

Brankář Krošelj zůstal v brance hrdinně i po sedmém gólu. To měli Slovinci velkou smůlu. Skinnerovu střelu srazil slovinský bek a puk doputoval do sítě pěkným obloučkem. Utkání se dohrávalo, skóre stačil ještě decentně zkorigovat dorážkou Urbas.

Slovinsko - Kanada 2:7 (0:3, 1:3, 1:1)

Branky a nahrávky: 36. Muršak (Sabolič, Pretnar), 58. Urbas (Kranjc, Pretnar) - 5. Barrie (Simmonds, Konecny), 15. MacKinnon (Skinner, Barrie), 17. Point (Konecny), 25. MacKinnon (Giroux, De Haan), 26. MacKinnon (Barrie, Marner), 38. Marner (Konecny), 48. Skinner (MacKinnon, Barrie). Rozhodčí: Lemelin (Rak.), Wehrli (Švýc.) - Kohlmüller (Něm.), Malmqvist (Švéd.). Vyloučení: 4:4. Využití: 0:1. Diváci: 9168.

Slovinsko: Krošelj - Robar, Kovačevič, Vidmar, Kranjc, Pretnar, Gregorc, Tavželj, Podlipnik - Ograjenšek, Tičar, Sabolič - Urbas, Muršak, Verlič - D. Rodman, Goličič, Kuralt - Mušič, Pem. Trenér: Nik Zupančič.

Kanada: Ch. Johnson - Demers, Vlasic, De Haan, Barrie, Matheson, Morrissey - Duchene, Scheifele, O'Reilly - Skinner, Giroux, MacKinnon - Marner, Point, Konecny - B. Schenn, Simmonds, Killorn. Trenér: Jon Cooper.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články