Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Za oponou 58. Rally Šumava Klatovy

Bříza: Divím se MOV, hokej s hráči z NHL je vrcholem olympiády

Moskva – Olympiáda s hráči z NHL – to je spojení, které od Nagana platí už bezmála dvě dekády. Momentálně to ale vypadá, že za dva roky na ZOH v Pchjongčchangu to tak být nemusí. Olympiády s hokejovou elitou se nechce vzdát nově zvolený člen Rady IIHF Petr Bříza, který vyvinul tlak na Mezinárodní olympijský výbor. Ten zatím nechce pomoci Mezinárodní hokejové federaci s pokrytím pojištění pro hráče ze zámoří.

Sport
zdroj: ČT4

"Aktuální stav není moc veselý, protože Mezinárodní olympijský výbor zatím nemá vůli zaplatit pojištění hráčům NHL, což je více než 10 milionů švýcarských franků. To IIHF v tuto chvíli nemá," tvrdí Petr Bříza.

"Trochu se divím vyjádření MOV, protože hokej je pro mě základní součástí olympijských her," říká Bříza. "Při všem respektu k ostatním sportům je to týmový sport, který překonává veškeré rekordy. Když si vzpomeneme na finále Her ve Vancouveru, bylo to něco fantastického a z jiné planety. A bylo by škoda, kdybychom o to přišli."

Představy olympiády s hráči z NHL se ale Bříza nevzdává. I proto byl podle něj do čela IIHF znovu zvolen René Fasel. "On je v tuto chvíli jediný světový diplomat, který situaci může vyřešit," myslí si Bříza. "Je zároveň vedoucím sekce zimních sportů v MOV a všichni věříme, že se mu nakonec podaří dohodu vyjednat."

"NHL vždy postupuje tak, že to celou dobu vypadá, že na dohodu nepřistoupí. A vždy se na poslední chvíli snaží získat co nejlepší vyjednávací pozici," hodnotí vyjednávací taktiku nejprestižnější hokejové soutěže světa Bříza.

Je nám líto, video expirovalo.
Bříza: Netajíme se, že MS 2023 v ČR uspořádat chceme

Bývalý dlouholetý brankář Sparty ale přidává další problematický faktor, který by mohl ovlivnit rozhodování NHL. "Nevím, jak jednání budou pokračovat dál. NHL je velice tvrdý vyjednavač a druhý problém, který je na obzoru, je Světový pohár," bojí se Bříza. 

"Světový pohár je pro fanoušky velice atraktivní, ale zároveň je atraktivní i pro hráče NHL a může následně uškodit mistrovství světa," myslí si člen Rady IIHF. "První ročník v nové podobě bude pilotním projektem celé NHL. Uvidíme, jakým způsobem k tomu budou chtít přistupovat dál."

Bříza chce, aby Liga mistrů získala větší prestiž

Bříza byl ve čtvrtek zvolen do Rady IIHF a je přesvědčen, že pro český hokej bude mít jeho pozice velký přínos. "Jednoznačně znamená lepší vyjednávací pozici. Rada IIHF rozhoduje o pořadatelství šampionátů a spoustě projektů. Takže zatímco jsme dříve vyhledávali spoustu zemí, abychom něco prosadili, teď ten mostík komunikace běží i přes nás," raduje se Bříza.

Zatím není jasné, jakou agendu bude Petr Bříza v radě zastávat, ale přiklání se k aktivitám okolo Ligy mistrů. "V této chvíli ještě nejsem schopen říct, protože o funkcích se teprve bude jednat. Nicméně jedna z agend je jasná, protože se snažím být součástí skupiny klubů, které rozpohybovaly European Trophy a posléze Champions Hockey League," vyhlíží své působení Bříza.

"Máme připravenou další rekonstrukci modelu od sezony 2017. V červnu bychom měli potvrdit, že Ligu mistrů budou hrát jen ty nejlepší týmy jednotlivých zemí, má to i nový ekonomický model. Potřebujeme posílit prestiž soutěže a ekonomicky ji stabilizovat," vytyčil si za cíl Bříza.

Šampionát v roce 2023 chceme, ve Francii a Německu bude skvělé MS, říká Bříza

Členství v Radě IIHF může Česku pomoci i k pořádání mistrovství světa. To chtějí hlavní představitelé českého hokeje uskutečnit v roce 2023. "Netajíme se tím, že bychom v roce 2023 chtěli opět pořádat mistrovství světa v České republice. Nechceme moc olympijské roky, protože to je složité. Hráči jsou unavení, hokejisté z NHL nechtějí přijet," popisuje Bříza.

Už za rok ale mistrovství uspořádají dvě země – Francie a Německo. A Bříza si jejich spolupráci nemůže vynachválit. "Francouzi a Němci vypadají neskutečně organizovaně. Mají heslo 'My jsme jeden tým' a je velmi milé je pozorovat, protože jsou sladění, mají naprosto rozdělené role, každý týden spolu komunikují," rozplývá se Bříza.

"Dá se tedy očekávat, že tam to bude na jiné úrovni než u Finů a Švédů, zvláště v roce 2013. Mimochodem to Švédům dodnes škodí. Jsem přesvědčen, že Francouzi a Němci budou pořádat skvělý šampionát," říká Bříza.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články