Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Kat Matthews dal za dva roky Čechům 10 gólů

Moskva - Supertalent Auston Matthews na mistrovství světa opět potvrdil, že se mu proti českému týmu daří. Hlavní kandidát na jedničku blížícího se draftu NHL režíroval ve čtvrtfinále výhru týmu USA nad svěřenci trenéra Vladimíra Vůjtka nejprve vyrovnávací brankou a poté jako jediný proměnil samostatný nájezd. Mužstvo vedené kapitánem Tomášem Plekancem tak okusilo kvality rodáka z Arizony stejně jako jejich kolegové ve výběrech do 18 a 20 let.

Auston Matthews překonává Dominika Furcha
zdroj: ČTK/ITAR-TASS

Matthews se před pár měsíci hattrickem podílel na výhře americké dvacítky nad Čechy ve čtvrtfinále MS, loni dal dva góly ve stejné fázi šampionátu osmnáctek a v roce 2014 se nejprve jednou prosadil v zápase v základní skupině a poté dvakrát skóroval ve finále. Za dva roky tak proti Česku odehrál pět utkání a vstřelil v nich deset branek.

"Je to na svůj věk kompletní hráč, který má na svoji výšku výborné bruslení a umí hrát i tělem. Něco podobného se často nevidí a bohužel opět zastavil náš tým. Češi jsou pro něj asi oblíbený soupeř," pousmál se trenér Jakub Petr, který vedl ve všech případech české národní týmy do 18 a 20 let.

"Asi to má ale i srovnané v hlavě. Myslím si, že mu prospělo i rozhodnutí jít do Švýcarska a ne se honit za body v zámořské juniorské soutěži. Myslím si, že je připraven na seniorský hokej, což na mistrovství dokazuje," řekl současný kouč Vítkovic.

Američané momentálně kralují kategorii do 18 let a vyhráli šest z posledních osmi světových šampionátů, i proto například Češi nemohli podle Petra speciálně bránit Matthewse nebo jeho formaci. "Oni měli šikovných hráčů více, takže se to stejně postupem času rozpadlo. I když samozřejmě, že se na ně musíte jako trenér soustředit," uvedl Petr, který Matthewse zařadil k největším současným talentům společně s Finy Patrikem Lainem a Jessem Puljujärvim. "Všichni se prosazují ve své věkové kategorii a poté i v seniorské. Klobouk dolů před nimi," řekl.

V současném českém hokeji se Matthewsovi a spol. lehce přibližuje devatenáctiletý David Pastrňák, který se již v minulé sezoně dokázal prosadit do zámořské NHL. "On je ale úplně jiný typ hráče. Taky ale zvládl přechod do seniorské kategorie a hraje NHL, je v nároďáku a pojede na Světový pohár. Typologicky je ale jiný," dodal Petr.

Matthewse velebí i zámořská média

Skvělých Matthewsových výkonů na MS si všimli novináři ve Spojených státech, kde se světovému šampionátu tolik pozornosti jako v Evropě či Kanadě nedostává. "Nejlepší hráči se předvedou v nejdůležitějších zápasech a Auston byl ve čtvrtfinále rozdílový hráč," uvedl trenér John Hynes v telefonickém rozhovoru pro USA Today. "Předvedl, co umí v momentě, kdy jsme to potřebovali," podotkl Hynes.

Sport
zdroj: ČT4

USA Today připomínají, že Američané v letech 1963 až 2013 získali na MS jen dvě medaile, ale teď budou usilovat o třetí cenný kov za poslední čtyři roky. Loni na světovém šampionátu v Praze a Ostravě skončili třetí, když v boji o bronz porazili stejně jako ve čtvrtek český tým.

New York Times informují o americkém úspěchu jen zpravodajsky prostřednictvím agentury AP a upozorňují na fakt, že v semifinále na sebe narazí USA a Kanada. Mnohem více prostoru věnují zprávě o jednání o případném startu hráčů z NHL na olympijských hrách v Pchjongčchangu za dva roky. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články