Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Plekanec: Po těch výkonech jsme čekali, že dojdeme dál

Moskva – Bylo na něm znát, jak moc je zklamaný. Tomáš Plekanec ani na svém devátém mistrovství světa na zlatou medaili nedosáhne, když Češi ve čtvrtfinále po nájezdech nestačili na USA 1:2. Kapitána národního celku situace mrzela o to víc, že podle něj mohl tým plný nováčku po předvedených výkonech pomýšlet na vyšší mety. Přesto výkony spoluhráčů chválil. "Mají před sebou velkou budoucnost a obrovskou šanci se prosadit," řekl.

Zklamaní Michal Kempný, Jan Kovář a Tomáš Plekanec
zdroj: ČTK autor: Vondrouš Roman

"Je to zklamání. Po těch výkonech jsme čekali, že se nám povede jít dál. Neodehráli jsme špatný zápas. Byly tam dobré pasáže, i když prvních deset minut to nebylo ono. Šance tam byly. Možná to bylo zbytečně rozkouskované vyloučeními. Je to škoda. V pěti jsme odehráli výborný turnaj," řekl Plekanec.

Vyhlášený srdcař si šampionát užíval a toužil, aby si ho co možná nejvíce a nejdéle mohli užít i fanoušci. "Věděli jsme, že za námi stáli. Kvůli nim je velká škoda, že jsme jim neudělali radost a že se nám nepovedlo jít dál a zaplnit hospody. O mě samotného nejde. Já jsem rád, že tady můžu být s klukama. Mistrovství je pro mě zábava. Užil jsem si to, výkony týmu byly výborné," uvedl Plekanec.

Na tým, který v osmi zápasech na turnaji nenašel ani jednou přemožitele v základní hrací době, je hrdý. "Nejsme první ani poslední, kdo s takovou bilancí nedosáhl výše. Výsledek je samozřejmě zklamání, ale byla tady spousta mladých kluků. A kluci v tomhle týmu byli opravdu výborní, superprofíci," ocenil útočník Montrealu.

"Mají před sebou velkou budoucnost a obrovskou šanci se prosadit. Patří do NHL a můžou se tam dostat, když se jim bude dařit jako na turnaji. Přeju jim to," prohlásil Plekanec s vírou, že český hokej bude mít i do budoucna na kom stavět.

"Nervozita tam byla možná trochu na začátku, než jsme se do toho dostali. Pak hráli kluci sebevědomě a nepřišlo mi, že by byli nervózní. Čeká je ještě spousta šampionátů, pokud jim to vydrží. Když budou makat, budou mít ještě další šance. Prohrálo se čtvrtfinále, příště do toho půjdou znova," řekl Plekanec.

Důležitý gól Američanů na 1:1 zkraje druhé třetiny, který padl po neodpískaném ofsajdu, nechtěl příliš rozebírat. "Nevím, neviděl jsem to, takže k tomu nemůžu moc říct. Ale to nemá cenu řešit. Tady možnost přezkoumání na videu (jako v NHL) stejně není," připomněl Plekanec.

Nájezdy pak zvládli lépe Američané. "To už je o štěstí, komu to tam propadne do branky. Nedá se nic dělat. Během MS, když došlo na nájezdy, tak se trenér ptal, kdo nájezdy dává. Kluci, kteří si věřili, tak tam šli," uvedl Plekanec.

Ze tří českých exekutorů neuspěl nikdo, ani dosavadní "penaltová" jistota Lukáš Kašpar s oblíbeným zakončením mezi betony. "To se stane. Já jsem hlavně věřil, že po ubráněném oslabení ve třech v prodloužení se štěstí otočí k nám. Že nám něco padne, nebo že urveme ty nájezdy," řekl Plekanec.

K postupu nepomohlo ani to, když se všichni hráči na střídačce drželi kolem ramen. "Jo, to bylo super. Všichni jsme drželi při sobě, bylo to vidět na výkonech," myslí si Plekanec.

Sám bude na zklamání nejlépe zapomínat v rodinném kruhu. "Těším se domů na kluky, bylo to dlouhé. Musím si odpočinout a dát se zase do práce," nastínil Plekanec s vyhlídkou Světového poháru, který v září uspořádá Toronto. "Chci si dva tři týdny odpočinout, pak trénovat. Světový pohár budu řešit až na konci srpna. Těším se na dovolenou," řekl Plekanec.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články