Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Fischer: Je to paradox. Evropani jsou buldoci, Kanaďané tvoří

Moskva - Bývalý český reprezentant a skaut českého týmu pro Světový pohár Jiří Fischer sleduje, jak se mění pojetí hokeje v zámoří. Podle něj se přibližuje evropskému stylu a tým Kanady s ním v posledních letech sklízí úspěchy. Zvědavý je na Světový pohár, který podle něj bude ještě hokejovější než mistrovství světa.

Je nám líto, video expirovalo.
Jiří Fischer: Proměna kanadského hokeje

Jiří Fischer ještě z vlastní hráčské zkušenosti ví, jak fyzicky náročná byla utkání s Kanadou. Zatímco evropské týmy preferovaly kombinační styl a vyhrávaly svojí chytrostí, Kanaďané byli známí pro své tvrdé pojetí a důraznost. Časy se však změnily, zámořské týmy začínají sázet na pohyblivost a týmovou hru a daří se jim.

"V NHL jsou teď Evropani často buldočí typy, což je paradox, protože to bývalo opačně. Ještě v devadesátých letech Kanaďané vnímali Evropany jako slabší, kteří se bojí a nechtějí hrát tak tvrdě. A pak se objevili hráči jako Zdeno Chára a další, kteří najednou začali dokazovat, že fyzická hra jim vůbec nevadí," nachází bod zlomu Fischer.

Kanaďané tak začali vnímat Evropany jako rovnocenné partnery, a dokonce se od nich začali i učit. "Létají do Finska, aby se naučili, jak vychovávat gólmany, protože v juniorských kategoriích s tím v posledních letech měli hodně problémy," vysvětluje bývalý hráč Detroitu.

Konec rváčů

Na posledních šampionátech tak můžeme vidět kanadské výběry, které se prezentují evropským stylem hokeje. Někdy situace dokonce přehrávají a snaží se akce vykombinovat až do prázdné brány. "Můžou za to kempy. I mí dva syni, co vyrůstají v Americe, celé léto bruslí a důraz je kladem na dovednosti a zase jen na dovednosti. To dřív nebylo, předtím to bylo o přetahování se o puk. Zastrašování byla jedna z taktik, jak vyhrát. I díky pravidlům to už ale moc nejde, a tak i z juniorských kategorií vymizeli rváči," popisuje změny v práci s mládeží, která přináší ovoce.

Kanaďané loni pohlednou hrou suverénně ovládli šampionát v Česku a letos pokračují v nastaveném trendu. "Naopak mě zatím zklamal výběr Spojených států, který není složený z nejlepších hráčů, což je škoda. Zato Finové mají nabitý kádr, přijely jim skoro všechny hvězdy. Jen v obraně jim chybí dva nejlepší hráči," hodnotí Fischer sílu jednotlivých týmů.

Hráči bojují o nominaci na Světový pohár

Líbí se mu také národní tým Německa, kterému se zatím velmi daří a bez větších problémů postoupil do čtvrtfinále. "Vede je teď Marco Sturm a také jim přijely téměř všechny hvězdy. Hráči z týmů jako Německo se na šampionátu perou o místo v týmu Evropy pro Světový pohár," zdůrazňuje český skaut.

Podle něj bude Světový pohár velkolepou akcí a těší se právě na výkony týmu Evropy či výběru do 23 let. "Podle mě to bude hokejovější než toto mistrovství. Bude to hodně rychlé a na malém hřišti, všechno v jednom městě. Evropa to klidně může vyhrát, stejně tak tým do 23 let. V tom bude většina hráčů z nynější soupisky USA a Kanady, chybí třeba jen Ekblad, ale to, co v devatenácti letech předvádí McDavid, ten klid, tu techniku a dynamiku, je krásné se na to dívat," zmiňuje mistr světa z roku 2005.

Český tým na Světovém poháru

Hlavní ohnisko však bude mít nastavené na český tým, který z pozice skauta pomáhá složit. "Budeme řešit, jak to vypadá s dlouhodobě zraněnými, někteří kluci jsou po operaci," zmínil například útočníky Davida Krejčího a Vladimíra Sobotku. "Další otazník je, jestli pojede Jarda Jágr."

Z českého kádru na šampionátu jsou v nominaci obránce Michal Kempný a útočníci Tomáš Plekanec s Davidem Pastrňákem. Podle Fischera mají šanci i další, ale upozorňuje, že hlavně při výběru obránců bude důležitým faktorem užší kluziště. "Když se koukám na obránce, tak sleduji, jak nahrávají pod tlakem. Na Světovém poháru to tak bude všechno. Budou tam milisekundy, aby se rozhodli. Někdy to rozhodnutí bude muset přijít ještě před tím, než se puku dotknou," uvedl. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články