Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Srdnatě bojující Maďaři padli s Německem, o jejich osudu rozhodne Francie

Petrohrad – Velmi obětavý výkon předvedli Maďaři v zápase s Německem, ve kterém jim šlo o mnohé – kdyby vyhráli, mohli slavit záchranu v elitní skupině. A do utkání také vstoupili lépe, celou první třetinu byli jasně lepší. Němci však zvládli otočit, a přestože se Maďarsko ještě zmohlo na srovnání, jejich soupeř těsně před koncem rozhodl. Německo porazilo Maďary 4:2 a s jistotou skončí ve skupině B třetí. Maďarsko nyní k záchraně potřebuje, aby Bělorusko s Francií nezískalo ani bod.

Německo - Maďarsko
zdroj: ČTK

Zkraje zápasu bylo znát, že jsou to Maďaři, kdo má větší motivaci uspět, a zahrnuli německého brankáře Greisse několika nebezpečnými střelami. Z nich nejvíce vynikala hned ta první, kterou se půl minuty po začátku prezentoval Sofron, gólman však jeho pokus vytěsnil mimo. A převaha Maďarů pokračovala, v sedmé minutě se dostali do slušného závaru, z něhož nevydolovali gól, ale alespoň přesilovku.

Němci však početní nevýhodu zvládli dobře, soupeře před Greisse v podstatě nepustili a sami donutili Maďary k faulu. Počet hráčů na ledě se na obou stranách srovnal a teprve nyní se Maďaři dostali do šance – dokonce gólové. Bartalis se vydal na zteč útočného pásma, puk dobře podržel a pak jej poněkud šťastně posunul na Sofrona, jenž si německého gólmana položil a blafákem ho překonal. 

Laxní přístup obránců Německa ke hře se opakoval i na konci šestnácté minuty, kdy se po větším závaru za Greissem rozezněla tyč. Němci se v útoku osmělovali spíš sporadicky, a když už, jejich šance neměly gólové kvality. Větší šance se jim otevřela až minutu před koncem první dvacetiminutovky po maďarském vyloučení, před sirénou ji ale nedokázali využít.

A nepovedlo se jim skórovat ani ve zbytku trestu Magosiho zkraje třetiny druhé. Přece jen ale působili nebezpečněji, tlak postupně stupňovali, ve 25. minutě zachránila maďarského brankáře Rajinu tyč. Navíc o chvíli později fauloval Sofron a Němci převahu mohli ještě zintenzivnit, ani tentokrát ale svého soupeře nepřekonali.

Zatímco Rajina měl po přestávce co dělat, Greisse se po namáhavé první třetině dost nudil, čemuž nahrávala maďarská nedisciplinovanost – v polovině základní hrací doby měli Němci další přesilovku, v pořadí již čtvrtou, kterou dvě vteřiny před jejím koncem poprvé využili. Gól na 1:1 byl přiznán Hagerovi, puk se do branky ale dostal odrazem od ležícího maďarského obránce.

Naopak Maďaři v přesilovce ke konci druhé třetiny nezahrozili, to se jim povedlo až po jejím konci, Greisse ale v závaru před brankou vyrazil puk mířící do odkryté klece mimo nebezpečí. Byla to však jediná pasáž druhé části, ve které Maďarsko vyvíjelo alespoň nějakou útočnou snahu, jinak byla celá v režii Německa.

Do třetí třetiny vstoupili opět lépe Němci a hned na jejím začátku šli do vedení. Rajina ve velkém závaru před svou brankou přišel o hůl, puk se dostal do mezikruží k Reulovi, který dělovkou otočil vývoj zápasu. A hned o pár vteřin později se znovu krátce setkal puk s brankovou konstrukcí. Ve 46. minutě ale bylo srovnáno, Maďaři trochu překvapivě udeřili. Wehrs se napřáhl od modré, kotouč ve vzduchu trochu zaplachtil a prošel až za Greisse, který se hodně divil, na puk měl po celou dobu jeho letu poměrně dobrý výhled.

Devět minut před koncem třetí třetiny se Němci oklepali po nečekaném vyrovnání a jejich tlak opět začal sílit. Smyčku definitivně sevřeli v čase 2:36 před koncem třetího dějství. Maďaři se dlouho nemohli dostat ke střídání, jejich soupeř využil sevřenosti unaveného obranného bloku a několik chvil po nastřelené tyči vrátil Německu vedení Braun. V závěrečné snaze Maďaři ještě odvolali brankáře, puk ale dostali do branky Němci, Goc zvýšil na konečných 4:2.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články