Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Kanaďané si s lehkostí poradili s Francií a přidali svou šestou výhru

Petrohrad – Kanadští hokejisté v poměrně nevzrušeném tempu porazili Francii 4:0 a přidali svou šestou výhru na šampionátu. O jejich triumfu rozhodly branky Stonea, Duchenea, Scheifeleho a Perryho. Pro Francii porážka s favoritem turnaje znamená konec veškerých šancí na čtvrtfinále – tým naopak ještě bude muset bojovat, aby se udržel v elitní skupině.

Utkání Kanada - Francie
zdroj: ČTK/AP autor: Dmitri Lovetsky

Oba trenéři před utkáním udělali změny – Kanaďané s vidinou taktických variant pro čtvrtfinále, Francouzi ve snaze favorita zaskočit. Povedlo se jim minimálně na místě brankáře, kde nastoupila trojka týmu Quemener. Ani on, ani jeho protějšek Pickard ale zpočátku nemuseli příliš zasahovat. Až v sedmé minutě ujel na straně Francouzů Fleury, který se řítil na kanadského gólmana – jeho střela však orazítkovala jen levou tyč branky.

Francouzi se snažili být aktivní, ale žádného efektu nedosáhli. Naopak se nechali vyloučit a takové příležitosti Kanaďané příliš často nepromíjejí – Stone se v polovině třetiny dostal k puku v mezikruží a propálil Quemenera. Kanada se ani moc nenadřela a už vedla o jednu branku.

V podobném poklidu začala i druhá část hry, v níž ale brzy měli velkou příležitost Francouzi – Ellis sekl po najíždějícím hráči, načež sudí nařídili trestné střílení. Příležitost srovnat stav ale Bertrand nevyužil, když se mu z hole svezl puk a svůj nervózní pokus ani nedokázal pořádně zakončit.

Francie nadále spoléhala na chyby soupeře, ten jich ale moc nevyráběl. Na druhou stranu dělalo Kanaďanům překvapivě velké problémy vůbec si proti pozornému soupeři vytvořit šanci. Tytam byly brankové kolotoče, favorit byl rád za hubené vedení. Avšak nakonec se přece jen hráči v bíločerveném dopracovali ke gólu. Duchene v 36. minutě doklepl puk v závaru pod betonem gólmana a zvýšil 2:0.

Kanada na počátku třetí třetiny ještě zvýšila, když Scheifele zužitkoval kalamitní zmatek před francouzským gólmanem. Kanadský hráč si sjel mezi kruhy a prostřelil Quemenera. Za stavu 3:0 mohl favorit už zařadit poloviční tempo a šetřit se na utkání s Finy, které rozhodne o vítězi petrohradské skupiny. Kapitán výběru Perry pak pět minut před sirénou zakončil vynikající kombinaci s O’Reillym a stanovil konečné skóre na 4:0.

Kanada - Francie 4:0 (1:0, 1:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 9. Stone (Hall, McDavid), 36. Duchene (Perry, Ellis), 44. Scheifele (Stone, Marchand), 55. Perry (O'Reilly, Gallagher). Rozhodčí: Jeřábek (ČR), Öhlund (Švéd.) - Kilian (Nor.), Suominen (Fin.). Vyloučení: 2:4. Využití: 1:0. Diváci: 5219.

Kanada: Pickard - Tanev, Rielly, Ellis, Murray, Ceci, Dumba, Matheson - Stone, Scheifele, Marchand - Perry, Brassard, Hall - Duchene, McDavid, Domi - Gallagher, O'Reilly, Jenner - od 41. navíc Reinhart. Trenér: Bill Peters.

Francie: Quemener - Auvitu, Moisand, Beron, Dieude-Fauvel, Janil, Raux - Fleury, Bellemare, S. Treille - Perret, Lamperier, Bertrand - Claireaux, Ritz, Desrosiers - Berthon, T. Da Costa, Bozon. Trenér: Dave Henderson.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články