Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Vítězná série skončila. Češi s Dány znovu prohráli po nájezdech

Moskva – Česká série výher se na letošním mistrovství světa zastavila na čísle pět. Nad síly svěřenců trenéra Vladimíra Vůjtka byli překvapivě Dánové. Češi sice v utkání dlouho vedli, jenže Seveřané dokázali vyrovnat na 1:1 a o všem rozhodly nájezdy. V nich outsider dominoval a slavil výhru 2:1. Národní tým však má situaci ve skupině A stále ve svých rukou a pokud vyhraje v závěrečném duelu nad Švýcary, skončí první.

Nikolaj Ehlers překonává Dominika Furcha
zdroj: ČTK autor: Vondrouš Roman

Čeští hokejisté usilovali proti Dánům o splnění jednoho velkého přání. Případná výhra jim mohla předčasně zajistit setrvání pro čtvrtfinále v Moskvě. Seveřané ale znovu ukázali, že nepatří mezi oblíbené české soupeře na mistrovství, a podruhé v řadě ve vzájemném střetnutí slavili výhru po nájezdech.

Že duel bude hodně vyrovnaný, naznačil hned úvod. Národní tým, v jehož sestavě se poprvé objevil i Radek Faksa, sice svého soupeře jasně přestřílel, na druhou stranu Seveřané měli dobře přečtenou českou hru a do vyložených pozic hráče v bílém moc často nepouštěli.

Čechům se podařilo přelstít dobře pracující obranu a vypracovat si tutovou příležitost v první části pouze dvakrát. První moment přišel v desáté minutě, kdy šli dva na jednoho Červenka s Pastrňákem. Před brankou si puk dvakrát přihráli a první z nich zakončoval do prázdné. Jenže střelu na čáře zastavil hokejkou obránce Nielsen. Druhou velkou šanci si reprezentace vytvořila těsně před odchodem do kabin. Plekance ale tentokrát vychytal Dahm.

Dánové v úvodní dvacetiminutovce vypálili pouze dvakrát. O obě rány se postaral Hansen a obě zaváněly brankou. Zejména pak druhý moment, kdy se útočník severského celku zjevil sám před Furchem, ale ten ho dobrým zákrokem vychytal.

Třicetiletý Dán byl i u první velké příležitosti Seveřanů v druhé třetině a znovu si vylámal zuby na českém brankáři. V té době už promarnil jednu dobrou pozici Červenka, ale první česká lajna byla i nadále vidět a nakonec se dočkala gólu. Právě aktivní Červenka trefil v pětadvacáté minutě břevno, od něhož se puk odrazil k Plekancovi a kapitán národního celku si připsal pátý gól na turnaji.

Ještě veseleji mohlo být hned vzápětí, jenže Birner rozezvučel tyč. Češi poté prožili horké chvíle. Po půlhodině šli do tří a Dánové si vytvořili velký tlak. Ovšem obětaví obránci a dobře chytající Furch žádný kotouč do branky nepustili.

I Češi dostali výhodu přesilovky, i když jen 5 na 4, ale ani oni ji nedokázali využít a neuspěli ani těsně před odchodem do kabin. Pastrňák vypálil, do letící střely vložil hůl Plekanec a za dánským brankářem Dahmem potřetí v zápase zazvonila branková konstrukce.

Smůla ve střelbě národní tým pořádně zamrzela v třiačtyřicáté minutě. Dánové dostali výhodu přesilovky, při níž se dostal k dorážce Madsen a jako první hráč překonal na mistrovství světa Furcha.

Je nám líto, video expirovalo.
Furch: Nájezdy si za rámeček nedám

Dánům vstřelená branka vlila elán do žil. Seveřané si díky dobrému bruslení vytvořili hned několik šancí a jen díky dobrým zákrokům Furcha nedošlo k obratu. I český tým se hnal kupředu a v závěrečných minutách základní hrací doby byl aktivnější. Ani Vůjtkovi svěřenci však už branku nedali, i když v posledních vteřinách se zjevil ve velké šanci Kašpar.

Prodloužení nabídlo příležitosti na obou stranách, jenže gól nepadl, a duel tak musely rozhodnout nájezdy. V nich byli po dvou letech opět úspěšnější Dánové, kteří proměnili všechny pokusy a mohli se radovat z nečekaného triumfu.

ČR - Dánsko 1:2 po sam. nájezdech (0:0, 1:0, 0:1 - 0:0)

Branky a nahrávky: 25. Plekanec (Červenka) - 44. Madsen (Storm, Nicklas Jensen), rozhodující sam. nájezd Ehlers. Rozhodčí: Björk (Švéd.), Rantala (Fin.) - Chartrand-Piche (Kan.), Pihlblad (Švéd.). Vyloučení: 4:1, navíc Řepík (ČR) 10 min. Využití: 0:1. Diváci: 8107.

ČR: Furch - Jeřábek, Jordán, Šimek, Kolář, Kempný, Kundrátek, M. Doudera - Pastrňák, Plekanec, Červenka - Řepík, Jan Kovář, Birner - Kašpar, Kousal, T. Zohorna - Jarůšek (23. Faksa), Koukal, Filippi. Trenéři: Vladimír Vůjtek starší, Josef Jandač, Jiří Kalous a Jaroslav Špaček.

Dánsko: Dahm - D. Nielsen, O. Lauridsen, M. Lauridsen, Nicholas Jensen, Mads Boedker, Lassen, Kristensen - J. Hansen, Eller, Ehlers - Nicklas Jensen, Madsen, Storm - Christensen, Green, Poulsen - Bau Hansen, Starkov, P. Bjorkstrand. Trenér: Jan Karlsson, Thies Moeller Hansen a Tomas Jonsson.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články