Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Rusové i díky dvěma trefám Tělegina vyhráli nad Švýcarskem 5:1

Moskva – Rusové vyhráli nad Švýcarskem 5:1. Dvakrát se trefil Ivan Tělegin, jediný švýcarský úspěch zaznamenal Simon Moser. Domácí se posunuli na druhé místo ve skupině, Švýcaři drží čtvrtou příčku. V dresu sborné se poprvé představily tři zámořské posily z Washingtonu v čele s hvězdným útočníkem Alexandrem Ovečkinem.

Hokejisté Ruska se radují z gólu v síti Švýcarska
zdroj: REUTERS autor: Grigory Dukor

"Dnes se mi dařilo, ale byl to taky den nás všech, protože jsme vyhráli jako tým a to je hlavní. Jen je škoda, že jsme v závěru dostali gól a nepomohli Sergeji Bobrovskému k nule. Věřím ale, že příště budeme hrát až do konce a nepolevíme," řekl Tělegin.

Ovečkin s klubovým spoluhráčem Kuzněcovem a Burmistrovem vytvořili novou elitní formaci Rusů. Prvně jmenovaný se uvedl pěknou srážkou s Walkerem, ale první šance měli překvapivě Švýcaři. Niederreiter dotíral před Bobrovským. Na druhé straně zahrozila úderná formace Dadonov, Šipačov, Panarin. Švýcarští obránci však stačili puk pokrýt pod svými bruslemi a vyhodit ho do bezpečí.

V šesté minutě se rozestoupila švýcarská obrana, do které hbitě vnikl Tělegin. Gólmana Berru v rychlosti převálcoval a puk dotlačil za jeho záda. První dvě přesilovky Rusové nevyužili.

Ve hře 4 na 4 zahrozil Panarin, Berra však našel puk v lapačce. Další duel těchto hráčů dopadl podobně, tentokrát se švýcarský gólman vytasil s ještě lepším zákrokem, když se hbitě přesunul a vyrazil střelu betonem. Po zbytečném faulu Šipačova si v početní výhodě zahráli i hráči ze země helvétského kříže. Sorokin na chvíli zaskočil Bobrovského a pohlídal si jedinou šanci Švýcarů.

Těleginův zápas

Tělegin mohl na sklonku 23. minuty zvýšit, znovu se dostal do úniku, ale tentokrát Berra jeho blafák vystihl a zakročil bezchybně. Švýcaři zahrozili o čtyři minuty později. Geering překonal Bobrovského, ale před odkrytou bránou vystřelil jen do boční síťky.

Velkou parádu předvedl Kuzněcov. Rozjetý se obtočil kolem obránce a první pokus, který Berra jen přizdvihl, si sám ze vzduchu doklepl do sítě. Rozhodčí ještě museli celou situaci vyhodnotit u videa.

Dvojice Ovečkin–Kuzněcov pak předvedla další pěknou akci. Ovečkin vyhrál souboj jeden na jednoho se švýcarským obráncem, posunul puk na Kuzněcova, ale ten minul bránu. Na druhé straně se v šanci ocitl Walker, který ale z bezprostřední blízkosti trefil pouze Bobrovského. Další zámořská posila Orlov zvedl diváky ze sedadel parádním bodyčekem na švýcarskou hvězdu Niederreitera.

Švýcaři se připravili o možnost vrátit se do zápasu sami. Na začátku třetí třetiny dvakrát faulovali Dacjuka. Nejdříve Hollenstein a po něm nevybíravým krosčekem Grossmann. Rusové nasadili na led pět útočníků, Panarin už se radoval z gólu, ale Berra stačil těsně před jeho zakončením posunout branku. Za to dostal švýcarský gólman dvouminutový trest a Švýcaři zůstali přikováni do své třetiny. Domácí výhodu nevyužili, ale brzy na to se podruhé v zápase trefil Tělegin.

Švýcaři zkusili při přesilové hře sedm minut před koncem vsadit vše na jednu kartu a hráli bez brankáře. Tři sprinty Berry na střídačku k ničemu nevedly, Bobrovského nezaskočila ani dělovka Deboise. Na druhé straně naopak výsledek vylepšil po střele Zajceva od modré důsledný Širokov. Moser v předposlední minutě korigoval, ale poslední slovo měl Mozjakin.

"Byl to těžký zápas, dlouho jsme se nemohli prosadit, i když šance jsme si vytvářeli. Ale vyhráli jsme, díky bohu, a to je hlavní," oddechl si Ovečkin.

Zatímco Rusové mají jistý postup do čtvrtfinále a jsou ve hře i o vítězství ve skupině, Švýcaři jsou se sedmi body čtvrtí a čeká je tuhý boj o účast ve vyřazovací části. "Věděli jsme, že pokud chceme uspět, musíme hrát dobře v defenzivě a snažit se soupeře dostat pod tlak. To se nám ale dařilo jen chvíli," řekl kapitán Švýcarů Andres Ambühl. "Na rozdíl od nás si vytvářeli hodně šancí," uznal.

Rusko - Švýcarsko 5:1 (1:0, 1:0, 3:1)

Branky a nahrávky: 6. Tělegin (Ljubimov), 29. Kuzněcov (Ovečkin), 49. Tělegin (Ljubimov), 56. Širokov (Zajcev), 60. Mozjakin (Dacjuk, Sannikov) - 59. Moser (Weber, Niederreiter). Rozhodčí: Jeřábek (ČR), Rantala (Fin.) - McIntyre (USA), Šefčík (SR). Vyloučení: 3:8, navíc Grossmann (Švýc.) 10 min. Bez využití. Diváci: 11 222.

Rusko: Bobrovskij (18.-20. Sorokin) - Vojnov, Jemelin, Antipin, Orlov, Zajcev, Marčenko, Bělov - Ovečkin, Kuzněcov, Burmistrov - Sannikov, Dacjuk, Mozjakin - Panarin, Šipačov, Dadonov - Ljubimov, Kalinin, Tělegin - Širokov. Trenér: Oleg Znarok.

Švýcarsko: Berra - Du Bois, Geering, Schneeberger, Blum, Weber, Marti, Grossmann - Trachsler, Niederreiter, Moser - Hofmann, Schappi, Andrighetto -Ambühl, Hollenstein, Walser - M. Wieser, D. Wieser, Walker. Trenér: Patrick Fischer.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články