Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

USA si připsaly povinnou výhru, Maďary přejely 5:1

Petrohrad - Povinné tři body do tabulky si připsali Američané, kteří sice nepředvedli stoprocentní výkon, přesto bez problémů smetli Maďarsko 5:1. Velkou měrou se na výhře podílel výborně hrající Foligno se dvěma góly a asistencí. Maďaři tak stále čekají na první body na mistrovství světa. Klíčový zápas je přitom čeká hned zítra, kdy budou čelit sestupem ohroženému Bělorusku.

Utkání USA - Maďarsko
zdroj: Reuters autor: MAXIM ZMEYEV

Američané do utkání nastoupili s tím, že potřebovali vyhrát, aby se udrželi v dobré pozici pro čtvrtfinále. Jenže v první třetině se to na jejich výkonu příliš neprojevilo. Spojené státy byly sice aktivnější a vyslaly patnáct střel na bránu, žádnou stoprocentní příležitost si ale nevypracovaly a Maďaři si s jejich pokusy poradili poměrně bez problémů.

Na druhé straně si ale Maďaři ani nevypracovali žádné příležitosti a byli to pouze Američané, kteří hrozili. Po pěti minutách se Spojené státy dostaly do přečíslení tři na jednoho, střela zprava ale dobře chytajícího Vaye neohrozila.

Velkou možnost jít do vedení měli Američané díky dvouminutové přesilovce pět na tři, tu ale nesehráli ideálně. Larkin se dostal ke dvěma střelám, ty si ale Vay pokryl. Ani velký závar před maďarským gólmanem nepřinesl úvodní gól pro USA. Maďaři se dobře vraceli, byli pozorní a nedopouštěli se velkých taktických přehmatů jako v první třetině.

A jako první byli nejblíže skórování právě Maďaři. Sarauer se dostal ke střele, kterou Kinkaid jen vyrazil před sebe, z bekhendu ale trefil levou tyč.

Ve vlastním oslabení se ale Maďaři nechali unést, když se pokusili o přečíslení dva na jednoho. Přihrávka na střed ale nevyšla, Wideman dlouhým pasem přes tři pásma vyslal Foligna a ten sám před Vayem nezaváhal. A Maďaři vzápětí kapitulovali podruhé. Po dobré kombinaci na pravé straně se Hinostroza dostal z první ke střele a propálil Vaye.

Američané ale poté měli velké problémy s kombinací a nedařilo se jim déle udržet tlak v maďarské třetině. Jediné vytržení způsobil Hinostroza, který se dobře prokličkoval před Vaye, ten ale jeho střelu kryl. Jakoukoliv možnou nervozitu ale odvrátil Larkin, jenž se dostal před maďarského brankáře, z velkého úhlu vypálil a Vayovi puk propadl mezi betony do brány.

Třetí třetinu měli už zcela pod kontrolou Američané. Přestože nemuseli předvést stoprocentní výkon, vypracovali si množství šancí. Nejdříve Vatrano přejel přes celé hřiště, dostal se k dobré střele, ale ani z dorážky nedokázal zvýšit na 4:0. To se nepovedlo ani při úniku Američanů při vlastním oslabení či Brookovi Nelsonovi, který si ve zcela nepokrytém středu hřiště najel sám před Vaye, nepovedl se mu ale blafák do bekhendu.

Poté už se ale Američané konečně mohli radovat. Foligno tak dlouho dorážel na maďarské obránce, že se mu povedlo vypíchnout puk, najít si prostor pro střelu a útočník Columbusu švihem parádně propálil Vaye. O tři minuty později zvýšil na 5:0 Murphy poté, co se na modré dostal ke střele, již tečoval bruslí jeden z padajících Maďarů, a rána propadla Vayovi mezi betony a nevyškrábl ji ani Szirány.

Maďarům se alespoň povedl čestný zásah, v přesilovce se po pohledné kombinaci naturalizovaných Kanaďanů Banhama a Sarauera dostal k puku Sofron a snížil na konečných 1:5.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články