Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Češi změnili duel s Nory v exhibici. Seveřanům dali "sedmičku"

Moskva – Skvělé představení českých hokejistů na mistrovství světa nekončí, naopak se zdá, že ještě graduje. Národní tým naprosto ovládl duel s Norskem, které porazil 7:0 a na šampionátu vyhrál i čtvrté střetnutí. Svěřenci Vladimíra Vůjtka si zároveň upevnili vedení ve skupině A. Hlavní měrou se o to zasloužil zejména třetí útok se čtyřmi vstřelenými góly a brankář Dominik Furch, jenž udržel i ve svém druhém vystoupení nulu.

Radost českých hokejistů
zdroj: ČTK autor: Vondrouš Roman

Dva dny měli od zápasů volno, během kterého stihli zrelaxovat, zajít na kávu a také potrénovat situace, jež je trápily. Čeští hokejisté se zpátky do kolotoče světového šampionátu vrátili proti Norsku a čekalo se, zda se jim povede navázat na vítěznou sérii. A comeback jim vyšel na jedničku dvakrát podtrženou.

První závar měli sice Norové a Furch, jenž dostal tentokrát přednost před Francouzem, musel svoje spoluhráče podržet. Poté ale už na ledě byli vidět především hráči v bílých dresech, kteří se z první branky mohli radovat už v šesté minutě. Pastrňák křižným pasem našel na kruhu Červenku, jenž zamířil přesně do odkryté části branky.

Trio Červenka, Pastrňák, Plekanec dělalo Norům velké problémy kdykoliv přišlo na led. Gólově však místo nich začala řádit třetí lajna. V desáté minutě se po špatné rozehrávce Norů a dobrém napadání dostal k puku Zohorna, jenž nic nevymýšlel a překonal Voldena střelou ke vzdálenější tyči.

Druhý slavný moment útoku Zohorna, Koukal, Kousal přišel šestnáct vteřin před odchodem do kabin, kdy se po další chybě Norů dostal ke střele třetí jmenovaný. Voldena nepřekonal, ale podařilo se mu doklouzat až do brankoviště severského celku, při čemž puk ho po několika odrazech následoval a skončil v síti. Sudí nechal celou situaci překontrolovat, ale gól bez váhání uznal.

Do statistik se zapsal také poslední člen třetího útoku Kašpar, jenž si na branku počkal do třiadvacáté minuty. U modré čáry mu nabil na ránu Kundrátek a útočník, jenž povedeným nájezdem rozhodl duel s Lotyši, bombou rozsvítil červené světlo za brankou Seveřanů počtvrté.

Norsko poté dostalo šanci s výsledkem něco udělat ve dvou přesilovkách, jenže český tým je zvládl bez ztráty kytičky, a naopak sám dokázal opět udeřit. Obránce Šimek se už ve hře 5 na 5 dostal u kruhu k puku a bekhendem zamířil nad Voldenovo rameno. To už bylo pro norského brankáře moc a putoval na střídačku. Mezi třemi tyčemi ho nahradil Haugen.

Ovšem ani on čisté konto dlouho neudržel. Čeští hokejisté totiž i přes vysoké vedení nepolevovali a s Nory si dělali, co chtěli. Šestou branku Vůjtkova výběru zaznamenal Řepík, jehož pokus skončil přesně v šibenici a skvělou druhou část zakončil přesným švihem zápěstím v přesilovce Kašpar, pro něhož to byl druhý gól v zápase.

Třetí část už byla o poznání klidnější. Češi o něco zvolnili a svůj um musel několikrát ukázat Furch, jenž ale znovu potvrdil vynikající formu a zůstává na šampionátu nepřekonán.

Český tým si i přes nižší tempo vytvořil několik příležitostí. V té největší se ocitl Pastrňák, jenž samostatný únik v gól přetavit nedokázal. Další gól tak už v zápase nepadl a národní tým se tak mohl radovat ze čtvrté výhry na šampionátu.

Reprezentace zároveň dosáhla na nejvyšší výhru od května 2013, kdy na světovém šampionátu ve Stockholmu porazila Norsko rovněž 7:0. Norové nedali českému týmu už ve čtvrtém zápase za sebou gól a na mistrovství světa vyšli proti Čechům střelecky naprázdno potřetí v řadě.

ČR - Norsko 7:0 (3:0, 4:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 6. Červenka (Pastrňák, Kundrátek), 10. T. Zohorna, 20. Kousal, 23. Kašpar (Kundrátek), 29. Šimek (Birner), 35. Řepík (Jeřábek, Jan Kovář), 40. Kašpar (T. Zohorna, M. Doudera). Rozhodčí: Björk (Švéd.), Wiegand (Švýc.) - Chartrand-Piche (Kan.), Ponomarjow (Něm.). Vyloučení: 5:6, navíc Jordán (ČR) 10 min. Využití: 1:0. Diváci: 5124.

ČR: Furch - Jeřábek, Jordán, Šimek, Kolář, Kempný, Kundrátek, M. Doudera - Pastrňák, Plekanec, Červenka - Řepík, Jan Kovář, Birner - Kašpar, KęÍůą T. Zohorna - Jarůšek, Koukal, Filippi. Trenéři: Vladimír Vůjtek starší, Josef Jandač, Jiří Kalous a Jaroslav Špaček.

Norsko: Volden (29. Haugen) - Holös, Nörstebö, Johannesen, Tollefsen, Trygg, Ödegaard - Zuccarello, Bastiansen, Martinsen - M. Olimb, K. A. Olimb, Rosseli Olsen - K. Forsberg, Ask, Röymark - Trettenes, Stene, Dahlström. Trenéři: Roy Johansen, Sjur Robert Nilsen, Knut Jörgen Stubdal a Per-Erik Alcén.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články