Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Kanada splnila roli favorita. Bělorusko rozstřílela 8:0

Petrohrad - Kanada i ve třetím zápase deklasovala své soupeře. Proti Bělorusku se sice rozjížděla pomalu, ale nakonec soupeře rozstřílela 8:0. Góly si rozdělilo sedm hráčů, jediným dvougólovým střelcem se stal O'Reilly, který obou branek docílil pomocí brusle.

Kanaďan Ryan O'Reilly v utkání proti Bělorusku
zdroj: ČTK/ITAR-TASS/ autor: Sergei Savostyanov

Bělorusové mají ze začátku mistrovství velmi těžký los. Úvodní zápas sehráli s Finskem, následovalo USA a ani ve třetím zápase nebyli favority. Proti Kanadě byla jejich jediná šance prosadit se z přesilovek a pozorně bránit.

To se Bělorusům v první třetině dlouho dařilo a soupeře nepouštěli do žádného velkého tlaku. Kanaďané se nemohli v zahuštěném útočném pásmu dostat do vyložených střeleckých pozic, pálili spíše z křídel. Do velké šance se naopak dostal Stepanov, který si však před bránou vylámal zuby na brankáři Talbotovi.

Kanada ale postupně nabírala na otáčkách a začala Bělorusy přehrávat. Nejprve se do velké šance dostal Hall, poté se střelou mezi betony snažil otevřít skóre Rielly. Prvního gólu se ale javorové listy dočkaly až v 17. minutě z přesilové hry. Kapitán Perry vrátil zpoza brány puk do ohně, odkud mířil přesně Brassard. Ten mohl hned o minutu později zvýšit na 2:0, ale zamířil pouze do tyče.

Do druhé třetiny vstoupili Kanaďané mnohem energičtěji než do té první a hned z prvního útoku navýšili skóre. Kapitán Perry ke své asistenci přidal gól, když z rychlého brejku zamířil přesně mezi betony brankáře Lalanda.

O dvě minuty později už bylo skóre 3:0. Ve vlastním oslabení se do protiútoku vrhli Ceci a O’Reilly, od jehož brusle se puk odrazil do brány. Rozhodčí celou situaci zkontroloval na videu a gól uznal.

Tím ale brankový příděl Kanady neustal. Z další přesilovky se nadvakrát trefil Duchene a hned vzápětí bylo skóre již 5:0. McDavid v útočném pásmu krásně obešel dva obránce, precizně přihrál Hallovi a ten již zakončoval do odkryté brány.

Běloruský trenér Lewis na divoký vývoj hry reagoval střídáním gólmanů a do branky se postavil Milchakov. Strategický tah zklidnil obraz hry a zbytek druhé třetiny se již odehrál poklidně.

Třetí třetina ale začala opět zostra a svůj druhý zásah do černého si připsal O’Reilly. Opět však šlo o kuriózní gól. Z rohu kluziště posílal prudkou přihrávku před bránu a od brusle bránícího hráče se puk odrazil za Milchakovy záda.

V 50. minutě zvyšoval už na 7:0 Stone, který využil hrubou chybu Bělorusů na vlastní modré čáře a ve spolupráci se Scheifelem sehrál povedenou kombinační akci. O další proměněnou přesilovou hru se v 54. minutě postaral Matheson, který tvrdou ranou propálil vše, co mu stálo v cestě.

Kanada si tak připsala další tři body za suverénní výhru, zatímco Bělorusové zůstávají stále bez bodu a nutně potřebují začít sbírat body se slabšími soupeři.

Bělorusko - Kanada 0:8 (0:1, 0:4, 0:3)

Branky a nahrávky: 17. Brassard (Perry, Duchene), 22. Perry (Murray), 24. O'Reilly (Jenner, Ceci), 32. Duchene (Brassard, Ceci), 32. Hall (McDavid), 42. O'Reilly (Duchene, Scheifele), 50. Stone (Scheifele), 54. Matheson (Gallagher, McDavid). Rozhodčí: Gebei (Maď.), Wiegand - Fluri (oba Švýc.), Lhotský (ČR). Vyloučení: 5:3. Využití: 0:3. V oslabení: 0:1. Diváci: 4536.

Bělorusko: Lalande (32. Milčakov) - Djukov, Korobov, Gotovec, Jevenko, Lisovec, Chenkel, Ustiněnko - A. Kosticyn, Kaljužnyj, S. Kosticyn - Platt, Stas, Linglet - N. Komarov, Kitarov, Děmkov - Stěpanov, Pavlovič, Gavrus - Kovyršin. Trenér: Dave Lewis.

Kanada: Talbot - Tanev, Rielly, Ceci, Murray, Matheson, Dumba, Hutton - Stone, Scheifele, Domi - Perry, Brassard, Hall - Duchene, McDavid, Marchand - Gallagher, O'Reilly, Jenner - Reinhart. Trenér: Bill Peters.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články