Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Po skvělém startu přišlo obrovské drama. Češi zlomili Lotyše až v nájezdech

Moskva – Začali skvěle, ale minutu před koncem nebyli po obratu Lotyšů daleko od prohry. Čeští hokejisté však závěrečné dramatické momenty zvládli. Na 3:3 stihl vyrovnat Michal Řepík a o triumfu svěřenců trenéra Vladimíra Vůjtka nakonec rozhodly nájezdy, v nichž se prosadil Lukáš Kašpar.

Čeští hokejisté slaví vítězství nad Lotyšskem
zdroj: ČTK autor: Vondrouš Roman

Zatímco při nečekaném pátečním vítězství nad Rusy byli čeští hokejisté outsidery, do druhého duelu na mistrovství šli v úplně odlišné pozici. Proti Lotyšům nastoupili jako jasní favorité a čekalo se, zda situaci zvládnou, nebo se budou proti nevyzpytatelnému soupeři trápit jako Švédové.

Start utkání vyšel Čechům na výbornou. Od první minuty hráli velice aktivně a už po čtyřech minutách si poprvé mohli zakřičet gól. Pastrňák prostrčil puk na Plekance, jenž se ocitl za obranou úplně sám a tvrdou bombou propálil Masalskise.

Kapitán národního týmu ale nezůstal jen u jednoho zásahu. Už o necelé tři minuty později při přesilovce si vyměnili puk Červenka, Kašpar a právě Plekanec, jenž před Lotyšskou brankou zachoval klid střelce a přesnou střelou mezi betony zvýšil české vedení.

Plekanec byl vidět i nadále, jelikož jeho lajna společně s Červenkou a Pastrňákem dělala lotyšské obraně obrovské problémy a kdykoliv se ocitla na ledě, zavánělo to dalším gólem. Ten ale v první části už nepřišel ani od Čechů, ani od Lotyšů, kteří díky třem přesilovým hrám vyprodukovali více střel. Avšak na Francouze, jenž dostal tentokrát přednost před Furchem, recept nenašli.

Druhou část zahájili lépe Lotyši i díky další početní výhodě a několikrát zatopili české čtveřici. Vůjtkovi svěřenci odpověděli velkou šancí Zaťoviče, jemuž v poslední chvíli z hole sebral puk Masalskis.

Lotyši však obraz hry vyrovnali i ve hře 5 na 5 a Francouz musel vytáhnout hned několik dobrých zákroků. Mužem druhé třetiny byl ale jeho protějšek. Masalskis po půl hodině fantasticky betonem vytěsnil Kempného tutovku, který střílel do odkryté branky. Zaskvěl se také proti Jarůškovi, jenž ho tváří v tvář nepřekonal.

Český tým tutovky, které mohly soupeře úplně zlomit, nevyužil a v pětatřicáté minutě přišel trest. Daugavinš ještě orazítkoval tyč, ale o chvíli později při brejku dva na jednoho překonal Francouze Bukarts.

Šanci odskočit opět na dvě branky dostali Češi v závěru druhé a úvodu třetí třetiny, kdy měli nejprve pětiminutovou a poté i dvouminutovou přesilovku. Žádná ze střel se ale neujala a neprosadil se ani v šestačtyřicáté minutě Jarůšek, jehož střelu do šibenice vychytal lapačkou Masalskis.

V osmačtyřicáté minutě početní výhodu dostali také Lotyši a vedli si mnohem lépe. Na střelu Abolse ještě Francouz dokázal zareagovat, jenže na dorážku Girgensonse byl i on krátký.

Závěr základní hrací doby se změnil v neuvěřitelné drama. Dvě minuty před koncem dokonal obrat Lotyšů Redlihs, jenž si sjel mezi kruhy a vypálil přesně k tyči. Česká reprezentace ale dokázala ještě odpovědět. Devětapadesát sekund před sirénou nahodil puk Jeřábek a Řepík ho ze vzduchu vyrovnal.

V prodloužení už gól i přes několik příležitostí na obou stranách nepadl a o všem musely rozhodnout nájezdy. V nich byli šťastnější Češi, když jediným úspěšným střelcem byl hned při první penaltě Kašpar.

ČR - Lotyšsko 4:3 po sam. nájezdech (2:0, 0:1, 1:2 - 0:0)

Branky a nahrávky: 4. Plekanec (Pastrňák, Červenka), 7. Plekanec (Kašpar, Červenka), 60. Řepík (Jeřábek, Jan Kovář), rozhodující sam. nájezd Kašpar - 36. Bukarts (Džerinš, M. Redlihs), 49. Girgensons (Abols, Daugavinš), 58. M. Redlihs (Džerinš, Bukarts). Rozhodčí: Kubuš (SR), Rantala (Fin.) - Otmachov (Rus.), Ponomarjow (Něm.). Vyloučení: 4:3, navíc Keninš (Lot.) 5 min. a do konce utkání. Využití: 1:1. Diváci: 4650.

ČR: Francouz - Jeřábek, Jordán, Šimek, Kolář, Kempný, Kundrátek, M. Doudera - Pastrňák, Plekanec, Červenka - Řepík, Jan Kovář, Birner - Kašpar, Kousal, T. Zohorna - Jarůšek, Koukal, Filippi - od 23. navíc Zaťovič. Trenéři: Vladimír Vůjtek starší, Josef Jandač, Jiří Kalous a Jaroslav Špaček.

Lotyšsko: Masalskis - Siksna, Galvinš, M. Širokovs, Cibulskis, Jerofejevs, Sotnieks, Freibergs - Daugavinš, Girgensons, Keninš - M. Redlihs, Džerinš, Bukarts - Meija, Indrašis, Skvorcovs - Abols, Bicevskis, E. Kulda. Trenéři: Leonids Beresnevs, Girts Ankipans a Karlis Zirnis.

Vladimír Vůjtek (trenér ČR): "Dnešní zápas měl dvě různé poloviny. V první jsme byli lepší, měli jsme další šance, které pochytal brankář Masalskis. Ve druhé polovině bylo lepší Lotyšsko a trvalo to až do konce základní hrací doby. Měli jsme štěstí, že jsme vyrovnali, a oceňuji mužstvo, že vybojovalo vítězství. Je velice cenné, když jsme dvě a půl minuty před koncem dostali na 2:3 a prohrávali jsme."

Leonids Beresnevs (trenér Lotyšska): "Češi začali dobře, hráli výborně, my jsme neměli dobrý začátek. Neplnili jsme pokyny. Je to spojené s předešlým zápasem, že se hráči nacházeli ještě v euforii. Pak jsme se ale zlepšili a jsme spokojení, jak hráči bojovali. Bohužel jsme náskok na konci neudrželi."

Hlavní zprávy

Nejčtenější články