Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
WA Race Walking Tour Gold - Poděbrady

Švédové přetlačili Lotyše až v prodloužení 2:1

Moskva - Hned úvodní souboj skupiny A na hokejovém mistrovství světa v Moskvě mezi Švédskem a Lotyšskem dospěl až do prodloužení. Vyrovnaný duel rozhodl po chybné rozehrávce Gustav Nyquist a hráči Tří korunek si tak připsali bod navíc po vítězství 2:1.

Radost hokejistů Švédska
zdroj: ČTK/AP

Už v první minutě si první zákrok připsal mladý lotyšský brankář Elvis Merzlikins. Švédové od začátku udávali tempo a ve třetí minutě utkání otevřel skóre kapitán Švédů Jimmie Ericsson, který přesně zamířil do pravého horního rohu. Sprška střel však nepolevila a Merzlikins byl v neustálé permanenci. Počáteční švédský tlak uťalo až vyloučení v páté minutě.

První dobrou příležitost připravil v přesilovce nám dobře známý Roberts Bukarts, který zářil v extraligovém Zlíně. Po jeho přihrávce musel pacifikovat střelu od modré Jacob Markström. Přesilovku ale Lotyši nevyužili, a tak se pokračovalo v podobném duchu jako na začátku.

Švédské příležitosti narušil skvělou individuální akcí lotyšský kapitán Kaspars Daugavinš, který si nejprve poradil s obráncem Nygrenem a poté vystrašil Markströma. Švédové se uspokojili a v aktivitě polevili. Vyústěním byla další přesilová hra Lotyšů a následný dvojzákrok švédského brankáře, který v NHL nastupuje za Vancouver. Přesto i tuto nebezpečnou přesilovku Seveřané přečkali, když dobré šance neproměnili Redlihs ani Cibulskis.

V poslední minutě třetiny ještě zahrozil šikovnou tečí Gunars Skvorcovs po nahození do předbrankového prostoru, ale Markström byl pozorný, a tak zůstal stav po úvodní dvacetiminutovce 1:0 pro švédský výběr.

Švédům mohla z útlumu pomoct brzká přesilovka na začátku druhé části, ale hráči Tří korunek nic kloudného nevymysleli. Dvaadvacetiletý Merzlikins působil v brance Lotyšska jistě i v dalších švédských příležitostech, zejména v druhé švédské početní výhodě, která byla podstatně nebezpečnější. Lotyšský maskovaný muž si však připsal čtyři skvělé zákroky.

Poté se střídaly útoky na obou stranách, tu největší měl po přihrávce zpoza branky Skvorcovs, který vystřelil bez přípravy z levého kruhu, ale skóre se nezměnilo. Švédové tak drželi nejtěsnější náskok a přečkali i další šanci Daugavinše, jenž si vybruslil do mezikruží, ale Markströma opět nepřekonal.

Změnit vývoj utkání mohl Gints Meija v 37. minutě. Rychlý útočník se protáhl středem švédské obrany, ale Lotyšům nebylo přáno. Druhou třetinu pak zakončila nepodařená lotyšská přesilovka, ve které zahrozili spíše Švédové, konkrétně Backlund.

Závěrečnou část utkání otevřela další švédská přesilovka, ale střelu Sundströma zblokovala lotyšská obrana. Početní převahu nezužitkoval ani Gustav Nyquist, posila z Detroitu. Lotyši tak drželi naději na bodový zisk i v dalším průběhu duelu. Hlavní zásluhu na tom měl lotyšský brankář Merzlikins, který na klubové úrovni nastupuje za švýcarský tým HC Lugano.

Další příležitost navýšit skóre utkání měli Švédové po vyhození puku do hlediště z vlastní obranné třetiny z hokejky Redlihse. Švédská přesilovka, která měla být pro soupeře postrachem, ale v celém zápase narážela na dobře bránící Lotyše v čele s Merzlikinsem, který dostal v brankovišti přednost před Edgarsem Masalskisem.

Nečekané vyrovnání

A tak přišel trest v přesilovce Lotyšska. Na vrchol kruhů si na přihrávku Redlihse najel obránce Dinama Rigy Kristaps Sotnieks a v 53. minutě vyrovnal přesnou střelou na lapačku na 1:1. Na přelomu 55. a 56. minuty měl další lotyšskou příležitost v samostatném úniku Meija, ale v přímém souboji s Markströmem selhal, když minul branku při střele na vyrážečku. Poté Švédové s vidinou potenciální ztráty bodů konečně přidali a zatlačili v posledních minutách Lotyše do jejich obranného pásma, ale skóre se už do konce 60. minuty nezměnilo.

První vážnější střelu v nastavení měl na svědomí obránce Galvinš, ale od levého mantinelu pálil jen do Markströmova plastrónu. Nakonec rozhodl po chybné rozehrávce lotyšské obrany Gustav Nyquist, Švédové tak brali bod navíc po výhře 2:1 v prodloužení.

Švédsko - Lotyšsko 2:1 v prodl. (1:0, 0:0, 0:1 - 1:0)

Branky a nahrávky: 3. Ericsson (Backlund, Fransson), 65. Nyquist (Wennberg) - 53. Sotnieks (M. Redlihs, Džerinš). Rozhodčí: Fonselius (Fin.), Sidorenko (Běl.) - McIntyre (USA), Otmachov (Rus.). Vyloučení: 5:5. Využití: 0:1. Diváci: 4420.
  
Švédsko: Markström - Larsson, E. Gustafsson I, Fransson, E. Gustafsson II, Nygren, Fantenberg - Ericsson, Backlund, Omark - Nyquist, Wennberg, Klasen - Sundström, Rosén, Ritola - Lundberg, Sjögren, Norman. Trenér: Pär Marts.

Lotyšsko: Merzlikins - Galvinš, Siksna, Cibulskis, Sotnieks, Širokovs, Jerofejevs, Freibergs - Daugavinš, Girgensons, Keninš - M. Redlihs, Bicevskis, Pavlovs - Abols, Indrašis, Skvorcovs - Kulda, Džerinš, Bukarts - Meija. Trenér: Leonids Beresnevs.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy