Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Kanaďané neměli problémy se Spojenými státy, vyhráli 5:1

Petrohrad - Přestože Spojené státy vstoupily do zápasu s Kanadou lépe a od páté minuty vedly, s pokračující hrou začali přebírat iniciativu hráči s javorovými listy. Ještě v první třetině stihli stav utkání obrátit, jejich chuť hrát zcela zastínila i nižší tempo zápasu, nakonec po zásluze vyhráli 5:1.

Slavící hokejisté Kanady
zdroj: ČTK/LEHTIKUVA/ autor: Jussi Nukari

Utkání před slušně zaplněnou halou, ale zároveň s velmi komorní atmosférou, v podstatě začalo až ve druhé minutě, kdy šel na trestnou Američan Maroon za hrubost a Kanada měla první přesilovku. První minutu dokázala velmi úspěšně sevřít Spojené státy v pásmu, přesné kombinace však vedly pouze k nepřesným střelám. Hned po skončení oslabení šli Američané naopak do přesilovky po vysoké holi Jennera. A vedli si daleko lépe, v páté minutě se v závaru před Talbotem zorientoval nejlépe právě Maroon a poslal USA do vedení.

Srovnáno ale bylo vskutku bleskově. Kanaďané v šesté minutě vyhráli vhazování a po krátké kombinaci za brankou Kinkaida dostal z rohu nepříliš ideální přihrávku Hall, který se trefil pod beton amerického brankáře téměř z nulového úhlu. Následně měla Kanada šanci otočit vývoj utkání, ale přesilovka se jí příliš nepovedla.

Dočkala se však skutečně zanedlouho. Po rychle vyhraném vhazování v deváté minutě z levého kruhu výborně vystřelil Gallagher a trefil přesně roh Kinkaidovy branky, Kanada rázem vedla 2:1. Ve zbytku první třetiny sice bylo vidět, že oba celky mají jisté rezervy a hrají spíše v mírnějším tempu, přesto hře šance nechyběly. Žádná z nich se ale už neujala. 

Druhá dvacetiminutovka dlouho hledala kvalitu té první. Větší vzruch přišel až ve 27. minutě, kdy sice puk od modré prošel mezi betony Kinkaida, ovšem rozhodčí kvůli kontaktu Halla s americkým brankářem gól neuznali. Dlouho očekávaná šance hru na nějaký čas slušně zrychlila a střední pásmo jako by chvíli téměř nebylo vyznačeno, oboustranně pěkný hokej zbrzdilo před polovinou základní hrací doby až Dumbovo seknutí a americká přesilovka.

Početní výhoda ale Američanům ke srovnání nepomohla. A zadařilo se naopak Kanaďanům. Až moc místa měl Duchene, jenž si sjel po pravé straně až do středu kruhu a využil volného prostoru, který mu trestuhodně zanechali američtí obránci. Po skvělé trefě do růžku tak Kanada ve dvaatřicáté minutě vedla už 3:1. Rostoucí převaha Kanady byla znát i ve zbytku druhé části. Do největší šance se před jejím koncem dostal Perry, leč téměř prázdnou branku netrefil, puk se od betonu amerického brankáře odrazil pouze do tyče.

Přestávka tempu hry vyloženě neprospěla. Dlouho se nedělo opravdu téměř nic, z letargie vytrhl diváky trochu nečekaně Jenner, jenž z pravého kruhu trochu nachytal Kinkaida a Kanada vedla už o tři góly. Spojeným státům se naskytla malá šance na dramatizaci v polovině třetí třetiny, kdy měly přesilovku, ta ale spíše potvrdila jejich herní tápání. Nejen že se do šance nedostaly, v oslabení ještě inkasovaly od Marchanda, který dostal přihrávku na útočnou modrou a proměnil nájezd.

Kanaďany hokej bavil v následné přesilovce, ve které byli velmi nebezpeční, i ve zbytku zápasu. Američané už očividně šetřili síly do dalšího zápasu a mnohé herní pasáže připomínaly kanadskou hru v početní výhodě, přestože se hrálo v pěti mužích v poli na obou stranách. Spojené státy navíc ještě v závěru utkání musely kvůli své nedisciplinovanosti hrát oslabení, tentokrát se však už ubránily. Přesto prohrály po zásluze 1:5.

USA - Kanada 1:5 (1:2, 0:1, 0:2)

Branky a nahrávky: 5. Maroon (Connor, Warsofsky) - 6. Hall (Brassard, Perry), 9. Gallagher (O'Reilly), 32. Duchene (Ceci, Murray), 46. Jenner (O'Reilly), 52. Marchand (Duchene). Rozhodčí: Björk (Švéd.), Wiegand (Švýc.) - Lazarev (Rus.), Lhotský (ČR). Vyloučení: 5:3. Využití: 1:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 5236.

USA: Kinkaid - Wideman, Hanifin, McCabe, Skjei, Murphy, Warsofsky, Santini - Hinostroza, Larkin, Foligno - Schroeder, Matthews, Maroon - Hendricks, Fasching, Wood - Motte, Compher, Vatrano - Connor. Trenér: John Hynes.

Kanada: Talbot - Tanev, Rielly, Ceci, Murray, Hutton, Dumba, Matheson - Perry, Brassard, Hall - Duchene, McDavid, Marchand - Gallagher, O'Reilly, Jenner - Stone, Scheifele, Domi - Reinhart. Trenér: Bill Peters.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články