Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Češi vstupují do boje, Rusy chtějí překvapit. USA hrají s Kanadou

Moskva - Čeští hokejisté vstupují do mistrovství světa v Moskvě zápasem proti domácímu Rusku a ve vyprodaném Ledovém dvorci, kde se sborné zatím moc nedařilo, se budou snažit favorita překvapit. Rusové v nové hale vystavěné pro šampionát prohráli čtyři z pěti utkání. Utkání sledujte živě na programu ČT sport a našem webu, komentují Robert Záruba a Martin Hosták. Studio začíná v 18:30.

Sport
zdroj: ČT4

Češi v prosinci v Ledovém paláci na Channel One Cupu nad Rusy vyhráli 4:2, sebrali jim naději domácí turnaj ovládnout a sami slavili triumf. Celkem porazili sbornou pětkrát z posledních šesti duelů. "Všecko se maže. Přijeli jim hráči z NHL," komentoval trenér Vladimír Vůjtek bilanci posledních vystoupení. "Rusové budou chtít začít vítězstvím, udělají maximum. Od první minuty vyvinou velký tlak a pokusíme se ho eliminovat. Pokud se nám povede první třetinu uhrát s dobrým skóre, máme pak šanci."

Zkušený kouč vítá, že má mužstvo hned na úvod těžkého soka. V sobotu Češi narazí na Lotyšsko a v pondělí je čeká souboj se Švédskem. "Ukáže to naši sílu a schopnosti. Rusko i Švédsko jsou favorité turnaje. Při případné porážce se neboří svět, kdyby se něco uhrálo, je to pro nás plus. Mám raději silné soupeře na začátku," podotkl Vůjtek. Rusové mají v týmu jako hlavní hvězdu Pavla Dacjuka z Detroitu. Ten je podle Vůjtka zárukou toho, že to bude sborné v kabině klapat. "Myslím, že Dacjuk udělá dobrou partu," uvedl Vůjtek.

Vysílací plán prvního dne MS v hokeji 2016:

15:15 USA - Kanada (ČT sport, studio od 15:00)

15:15 Švédsko - Lotyšsko (web mshokej.cz od 15:05)

19:15 Česko - Rusko (ČT sport, studio od 18:30)

19:15 Finsko - Bělorusko (web mshokej.cz od 19:05)

Kompletní vysílací program naleznete ZDE.

"Možná je pro nás výhoda, že s nimi hrajeme zkraje, protože ještě v průběhu šampionátu posílí," narážel Vůjtek na fakt, že blízko vyřazení je v NHL Washington s ofenzivními esy Alexandrem Ovečkinem a Jevgenijem Kuzněcovem. Česká sestava zůstává v tajnosti. Až bezprostředně před zápasem bude jasné, zda nastoupí v brance Pavel Francouz či Dominik Furch. "Byli bychom hloupí, kdybychom prozradili soupeřům, kdo bude chytat. Oni by se připravili. Je v tom trochu taktiky," řekl Vůjtek.

Čeští hokejisté se chtějí na startu turnaje více než kvalitou soupeře zabývat vlastní hrou. "Musíme se soustředit na sebe, abychom hráli jako jeden tým, a jedině tak uděláme úspěch. Na mistrovství světa nebude slabý soupeř a já osobně jsem rád, že začínáme s Rusy. Potřebujeme začít výhrou," řekl útočník David Pastrňák z Bostonu. "Hned první zápas v Moskvě proti Rusku, to bude super zápas. Diváci je poženou. Musíme vstoupit dobře, pak se to dál bude odvíjet. Mohl by pomoct první gól, když dáme. Mohli bychom se uklidnit," uvedl obránce Michal Jordán.

Pravděpodobná sestava: Francouz nebo Furch - Jeřábek, Jordán, Šimek, Kolář, Kempný, Kundrátek, M. Doudera - Pastrňák, Plekanec, Červenka - Řepík, Jan Kovář, Birner - Kašpar, Kousal, T. Zohorna - Jarůšek, Filippi Koukal - Zaťovič.

Hokejová lahůdka hned v prvním chodu: USA jdou na Kanadu

Celý šampionát však odstartuje jiný zápas  duel dvou severoamerických favoritů s většinou hráčů z NHL; Spojených států a Kanady. USA předváděly loňský šampionát velmi dobré výkony, které však rázně utnulo semifinále s Ruskem. Zklamání nerozpustil ani bronz z utkání s českou reprezentací, letos chtějí určitě dopadnout lépe.

Do startu si však nemohli přát těžšího soupeře. Kanada loňský šampionát zcela suverénně ovládla a i v přípravném zápase před startem letošního turnaje předvedla, že má opět ambice nejvyšší. Úvodní utkání MS 2016 by tak mělo divákům nabídnout skvělou hokejovou podívanou.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články