Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Začíná hokejové MS, Rusové chtějí po 30 letech zopakovat domácí triumf

Moskva – Ve stínu podzimního Světového poháru startuje v Moskvě a Petrohradu jubilejní 80. mistrovství světa v hokeji. Po třiceti letech se pokusí znovu zaútočit na domácí zlato ruská sborná, která je spolu s obhájcem titulu Kanadou tradičně považována za největšího favorita šampionátu. O první medaili od roku 2012 bude usilovat i Česko, na posledních dvou turnajích skončil národní tým čtvrtý. Přímý přenos zahajovacího utkání šampionátu USA - Kanada sledujte od 15:00 na ČT sport a mshokej.cz.

Fanoušci Ruska
zdroj: ČTK autor: Roman Voundrouš

Do ruské metropole se mistrovství světa vrací po devíti letech a celkově už pošesté, v roce 2000 navíc hostil šampionát Petrohrad. Domácí výběr si ale triumf připsal pouze třikrát v dobách své hegemonie v 70. a 80. letech. V roce 1957 brali zlato Švédové, v Petrohradu Češi a naposledy v roce 2007 největší ruský soupeř Kanada. Tradiční sok sborné navíc ovládl i předloňskou olympiádu v Soči, kde sborná potupně vypadla už ve čtvrtfinále.

Šampionát se od roku 2012 hraje systémem dvou základních skupin po osmi týmech. První čtyři celky postoupí do čtvrtfinále, dále už se hraje vyřazovacím způsobem. První dva týmy z každé skupiny budou nasazeny a budou tak moci zůstat v hale, ve které odehrály základní skupinu. Pokud by tedy český tým skončil v moskevské skupině na 3. nebo 4. příčce, stěhoval by se na čtvrtfinálový zápas do Petrohradu.

Poslední týmy z obou skupin sestupují přímo do divize IA. Pokud však skončí na sestupové pozici ve skupině B Německo nebo Francie, tedy pořadatelé MS 2017, sestoupil by celek na sedmé příčce skupiny. V teoretickém případě, že by Německo s Francií obsadily poslední dvě místa ve skupině, sestoupí pouze jeden tým ze skupiny A, který na příštím šampionátu nahradí letošní vítěz divize IA Slovinsko.

Hlavní halou mistrovství světa je Ledový palác v moskevském Parku legend, jedna z nejmodernějších arén v Evropě a teprve loni otevřený domov moskevského Dynama. V Petrohradě bude turnaj hostit hala Jubilejnyj, která překvapivě dostala přednost před větším komplexem Ledovyj dvorec, kde svoje zápasy KHL hraje místní SKA. Ledový palác pojme na hokejové zápasy až 12 100 diváků, kapacita petrohradské arény je 7000 diváků.

Pavel Dacjuk slaví vstřelenou branku
zdroj: REUTERS autor: Gary Hershorn

Největším favoritem turnaje je logicky domácí sborná, pro tým okolo opory Detroitu Pavla Dacjuka by cokoliv jiného než zlato bylo zklamáním. Takřka čerstvý neúspěch v Soči a ještě větší propadák před 16 lety v Petrohradu, kde hvězdný výběr v čele s Pavlem Burem skončil až jedenáctý, ale ruské fanoušky stále straší. Už tak nabitý kádr kouče Olega Znaroka může v průběhu turnaje posílit ještě někdo z dvojice Alexandr Ovečkin – Jevgenij Malkin, jejichž kluby v NHL bojují ve 2. kole Stanleyova poháru proti sobě.

Kanada po pěti čtvrtfinálových výpadcích v řadě postavila v Praze nebývale silný výběr a tým okolo Sidneyho Crosbyho následně dokráčel k titulu bez jediného zaváhání. Obhájci prvenství nepřivezli letos do Ruska tak hvězdnou sestavu, tým s dvojnásobným olympijským šampionem Coreym Perrym či loňskou jedničkou draftu Connorem McDavidem bude ale opět hlavním vyzyvatelem domácích Rusů. 

Sport
zdroj: ČT4

Černým koněm turnaje by letos mohli být Finové, kteří poskládali ideální mix hráčů ze zámoří a Evropy, a v jejich konečné nominaci se přitom nedostalo i na hráče formátu Markuse Granlunda z Vancouveru. Švédové se museli vypořádat s omluvenkami řady zámořských opor a v generálce na Světový pohár tak budou spoléhat zejména na talenty z domácí soutěže.

Na turnaji by se měli představit mimo jiné dva nejvážnější uchazeči o pozici jedničky letošního draftu NHL, finský útočník Patrik Laine a Američan Auston Matthews, jenž strávil sezonu ve švýcarské lize v Curychu. Právě Američané mají v týmu řadu hráčů bez zkušeností ze seniorského mezinárodního hokeje a budou tak znovu sázet hlavně na dravé mládí.

Sport
zdroj: ČT4

Český tým pod vedením kouče Vladimíra Vůjtka se podle odhadů odborníků i bookmakerů sázkových kanceláři mezi hlavní favority nepočítá. I český výběr postihla vlna omluvenek ze zámoří a v konečné nominaci jsou jen čtyři hráči z NHL, včetně kapitána Tomáš Plekance. Naopak hned šestnáct hráčů zažije atmosféru velké reprezentační akce v seniorské kategorii úplně poprvé.

Nováčky mezi elitou jsou Kazachstán a Maďarsko a oba celky rozhodně nečeká nic jednoduchého. Kazaši v předchozích třech účastech na MS ihned znovu sestoupili. Maďaři se probojovali mezi elitu poprvé od roku 2009, a pokud se chtějí podívat i na příští šampionát do Paříže nebo Kolína nad Rýnem, musí za sebou ve skupině B nechat právě oba pořadatele MS 2017. V tom případě by o postup přišel druhý tým letošní divize IA Itálie.

Pro Českou televizi je mistrovství světa tradičně vrcholem hokejové sezony. Kanál ČT sport odvysílá v přímém přenosu 24 zápasů základních skupin a kompletní boje o medaile, dalších 25 utkání včetně dvou čtvrtfinále nabídne ze záznamu.

Ve studiu ČT sport přímo v moskevském Parku legend budou šampionátem provázet Robert Záruba a Jiří Hölzel spolu se stálými experty Martinem Hostákem, Davidem Pospíšilem a Markem Sýkorou. Dění v petrohradské skupině pak přiblíží dvojice Michal Dusík – Milan Antoš.

Kompletní program 64 utkání můžete sledovat živě na webu mshokej.cz a v aplikaci HbbTV, které nabídnou rovněž sestřihy utkání, všechny góly, rozhovory i pozápasové rozbory.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články