Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Norové chtějí bušit na brány čtvrtfinále, kádr ale mají obdobný jako v minulosti

Moskva – Norové vstupují do světového šampionátu s obdobnými aspiracemi jako v předchozích letech, tedy procpat se mezi osmičku celků, které si zahrají čtvrtfinále. To se norskému výběru naposledy podařilo v úspěšných letech 2011 a 2012 – od té doby na podobný úspěch marně čekají. Málo tomu nasvědčuje, že by se jim to v "moskevské" skupině ruského šampionátu mělo podařit nyní.

Norský brankář Lars Haugen
zdroj: ČTK autor: Jaroslav Ožana

Před rokem v Ostravě Norové nepředvedli rozhodně své maximum. Ze sedmi duelů zvítězili pouze dvakrát, všech ostatních pět zápasů naproti tomu prohráli celkem snadno. Rusové je rozstříleli 6:2, ještě více devastující byl debakl s Finskem 0:5. Možná nejvíce však tým bolela vysoká prohra s Dány 1:4 – porážky s Dánskem historicky mrzí více než se Švédskem nebo Finskem, na něž už jsou hráči navyklí. Malou náplastí bylo vítězství nad Slovinskem a Slovenskem, které shodně do čtvrtfinále taktéž nepostoupily.

Norové byli se šesti ukořistěnými body na jednu stranu daleko baráži (sestoupivší Slovinci nasbírali pouhé tři body), na druhou stranu papírově stejně silné Bělorusko dalo na čtvrté příčce dohromady bodů čtrnáct. Výsledek kdesi mezi oběma póly spektra ale pro ambiciózní Nory znamenal málo a ve výsledku šlo o podprůměrné představení na šampionátu. Jak tomu bude letos?

Sport
zdroj: ČT4

Jedním ze dvou hráčů ze zámoří bude v norském výběru Andreas Martinsen, levé křídlo Colorada. Jeho tým se nedostal do vyřazovacích bojů (postup mu z deváté příčky v západní konferenci utekl jen těsně), a tak bude alespoň moci dirigovat hru Norů v letošní edici mistrovství světa. Ještě větší hvězdou bude ale forvard NY Rangers Mats Zuccarello (v 81 zápasech nasbíral letos 61 bodů). V obraně týmu pomohou solidní výkony kapitána Ole-Kristiana Tollefsena, který pět sezon působil v zámořských týmech.

Dohromady to ovšem stěží dává sestavu, která bude schopna konkurovat silným výběrům Ruska, Švédska, České republiky nebo Švýcarska – tedy shodně týmům, které loni postoupily mezi osm nejlepších. K tomu připočtěme nevyzpytatelné Lotyšsko, loňského přemožitele Dány a velkou neznámou, tedy výběr Kazachstánu.

Norům by mohl pomoci los, který určil, že startují právě proti dánským rivalům – výsledek naznačí, jaké jsou jejich letošní reálné šance. Následuje Švýcarsko, papírově nejsrovnatelnější soupeř o čtvrtou postupovou příčku. V třetím duelu pak čekají Kazaši. V případě, že tým uhraje z nastíněných utkání kupříkladu sedm bodů, bude už silou, se kterou musí ostatní počítat. Špatné výsledky z úvodního programu ovšem mohou aspirace severského týmu utnout hned v samém začátku šampionátu. Fanoušci přirozeně doufají, že kvality Martinsena se Zuccarellem a zkušenost Tollefsena norské šance udrží vysoko.

Nominace hokejistů Norska na MS v Moskvě a Petrohradu (6.-22. května):

Brankáři: Steffen Söberg (Valerenga Oslo), Lars Haugen (Färjestad/Švéd.), Lars Volden (Rögle/Švéd.),

obránci: Henrik Ödegaard, Mats Trygg (oba Lörenskog), Johannes Johannessen, Dennis Sveum (oba Stavanger), Jonas Holös, Ole-Kristian Tollefsen (oba Färjestad/Švéd.), Mattias Nörstebö (Brynäs/Švéd.),

útočníci: Anders Bastiansen, Thomas Valkvae Olsen (oba Frisk), Kristian Forsberg, Mathias Trettenes (oba Stavanger), Morten Ask (Valerenga), Robin Dahlström (Lörenskog), Niklas Roest (Sparta Sarpsborg), Michael Haga (Almtuna/Švéd.), Andreas Martinsen (Colorado/NHL), Ken André Olimb (Düsseldorf/Něm.), Mathis Olimb (Kloten/Švýc.), Mats Rosseli Olsen (Frölunda/Švéd.), Martin Röymark (Färjestad/Švéd.), Andreas Stene (Mora/Švéd.), Mats Zuccarello (NY Rangers/NHL).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články