Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Švédsko: Výběr Tří korunek vyhlíží jubilejní titul mistrů světa

Stockholm - S jasným cílem vrátit se po roční odmlce opět na medailové příčky, toť hlavní úkol mise švédského hokejového výběru na mistrovství světa v Rusku. Seveřanům k tomu má pomoci i šest posil z NHL, jinak však v nominaci zkušeného stratéga Pära Martse převažují hráči z domácí soutěže a z evropských lig. Ti se při možné Martsově rozlučce se švédskou lavičkou pokusí dobýt pro Tre Kronor jubilejní desátý titul ze světového šampionátu.

Radost švédských hokejistů
zdroj: ZUMA autor: Joel Marklund

Poslední MS v Praze skončilo pro příznivce žlutomodrých barev zklamáním. V základní skupině sice Švédové prohráli pouze s Kanadou a skončili na druhém místě, když mimo jiné porazili český tým 6:5 v prodloužení. Do bojů o medaile se však neprobojovali, ve čtvrtfinále nestačili na Rusko a prohráli 3:5.

Na světových šampionátech pořádaných na ruském území se Tre Kronor v minulosti dařilo, v roce 1957 zde získali své druhé zlato v historii, v letech 1973 a 1986 přidali stříbro a v roce 1978 bronz. Poslední dvě mistrovství už ale tak úspěšná nebyla, v roce 2000 vypadli Švédové ve čtvrtfinále a před devíti lety skončili čtvrtí.

Mezi pětadvacítkou vyvolených je úplný reprezentační nováček, obránce Erik Gustafsson z Chicaga. Na první start v dresu Tří korunek čeká také zadák Anton Lindholm ze Skelleftey. Naopak nejzkušenějším borcem je šestatřicetileté levé křídlo Jimmie Ericsson, který bude vcelku podle očekávání plnit roli týmového kapitána. Pouze Ericsson, bek Fransson a forvard Sjögren se zúčastnili i loňského šampionátu v Česku, tak odlišná ekipa pojede na letošní MS.

Už po skončení základní části NHL bylo jasno o účasti brankáře Jacoba Markströma z Vancouveru, obránce Adama Larssona z New Jersey i útočníků Mikaela Backlunda z Calgary s Alexanderem Wennbergem z Columbusu. Po vyřazení v prvním kole play-off získal Marts také Gustafssona a forvarda Gustava Nyquista z Detroitu.

Z NHL napočítal Marts z různých důvodů téměř 30 omluvenek od hráčů, o které by měl zájem. Chybějí tak ofenzivní hvězdy jako bratři Daniel a Henrik Sedinové z Vancouveru, Gabriel Landeskog z Colorada, Henrik Zetterberg s obráncem Nicklasem Kronwallem z Detroitu, nejproduktivnější bek NHL Erik Karlsson z Ottawy, brankář Henrik Lundqvist z New York Rangers a další.

Sport
zdroj: ČT4

V sestavě se čtyřmi členy zlatého výběru z MS 2013

V kádru do Moskvy a Petrohradu jsou čtyři mistři světa z roku 2013 z domácího šampionátu ve Stockholmu. U titulu tehdy byli Markström, obránci Johan Fransson ze Ženevy, Erik Gustafsson z Klotenu, který je jmenovcem posily z Chicaga, a již zmiňovaný útočník Jimmie Ericsson ze Skelleftey. Ten má stejně jako Nyquist i stříbrnou medaili z olympijských her ze Soči 2014.

Vedle šesti hráčů z NHL a tří ze Švýcarska jsou v týmu také tři krajánci z Kontinentální ligy. Mezi třinácti zástupci ze švédské ligy je hned šest zástupců poraženého finalisty Skelleftey, mistrovská Frölunda má v kádru dva hokejisty.

Jimmie Ericsson a Mikael Backlund na MS 2014. V reprezentačním dresu se sejdou i na nadcházejícím šampionátu
zdroj: Reuters autor: Vasilij Fedošenko

Švédové v přípravě v rámci Euro Hockey Challenge a Euro Hockey Tour nejdříve doma prohráli se Švýcarskem 3:5 a v odvetě zvítězili 5:1, v Německu vyhráli 3:1 a podlehli 2:3 po samostatných nájezdech, na vlastním ledě po výhře nad Ruskem 4:1 se sbornou následně prohráli 0:4 a ve Znojmě s Českem opět prostřídali vítězství 7:2 s porážkou 1:7.

Do turnaje vstoupí Švédové v pátek v 15:15 SELČ proti Lotyšsku a v dalších duelech narazí na Dánsko, Česko, Kazachstán, Norsko, Švýcarsko a Rusko.

Nominace Švédska na MS v Moskvě a Petrohradu:

brankáři: Joel Lassinantti (Lulea), Viktor Fasth (CSKA Moskva/KHL), Jacob Markström (Vancouver/NHL)

obránci: Niclas Burström, Anton Lindholm (oba Skelleftea), Oscar Fantenberg (Frölunda), Magnus Nygren (Färjestad), Adam Larsson (New Jersey/NHL), Johan Fransson (Ženeva/Švýc.), Erik Gustafsson I (Kloten/Švýc.), Erik Gustafsson II (Chicago/NHL)

útočníci: Jimmie Ericsson, Martin Lundberg, John Norman, Mattias Ritola (všichni Skelleftea), Patrick Cehlin (Rögle), Robert Rosén (Växjö), Johan Sundström (Frölunda), Lucas Wallmark (Lulea), Mikael Backlund (Calgary/NHL), Linus Klasen (Lugano/Švýc.), Gustav Nyquist (Detroit/NHL), Linus Omark (Ufa/KHL), Mattias Sjögren (Kazaň/KHL), Alexander Wennberg (Columbus/NHL)

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články