Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Čtvrtfinále. Češi stojí proti agilním a rychlým Spojeným státům

Minsk - Program skupin se uzavřel, nejlepší čeká čtvrtfinále. V případě českého týmu půjde o Spojené státy – nejmladší výběr vůbec na šampionátu, který trápí soupeře agresivní a rychlou hrou. V poněkud promíchané sestavě po vydřené výhře nad Francií chtějí Růžičkovi svěřenci zvládnout začátek utkání a posléze přirozeně i zvítězit. Přímý přenos utkání USA – Česko sledujte na ČT sport a našem webu od 14:30. V dalších zápasech nastoupí Kanada s Finskem, Rusko s Francií a Švédsko s domácím Běloruskem.

Je nám líto, video expirovalo.
Expert ČT Marek Sýkora k novému složení útoků Čechů

Český tým půjde do zápasu s obměněnou sestavou. Po těsném vítězství nad Francií 5:4 v prodloužení měl trenér Vladimír Růžička ostrou debatu s hráči i o stylu hry. "Nemůžeme to hrát tak komplikovaně. Většina mužstev hraje jednoduchý hokej na jednu dvě nahrávky a všechno cpou do brány. My furt vymýšlíme," prohlásil kouč.

Pravděpodobná sestava ČR: Salák - Němec, Vitásek, Jordán, Kindl, Zámorský, Kolář II - Jágr, Novotný, Červenka - Hertl, Sobotka, Klepiš - Zaťovič, Hudler, Sekáč - Vondrka, Jan Kovář, Rolinek.

S Američany hráli čestí hokejisté ve stejné fázi turnaje i na olympiádě. Nejde zde však o žádnou odvetu – týmy jsou takřka zcela odlišné než ty, které hrály v Soči. Američané mají s průměrem 24 let vůbec nejmladší tým na turnaji, přičemž nejostřílenějším z nich je čtyřicetiletý gólman Tim Thomas. Nejproduktivnějším hráčem je zase v Minsku s deseti body dvacetiletý Johnny Gaudreau, který má za sebou přitom pouze jediný zápas v NHL za Calgary.

Růžička žádá čistou a tvrdou hru. "Američané to mydlí. Strašně dobře bruslí, ti jejich obránci jsou velicí a bude to o osobní statečnosti. Víme, do čeho jdeme, musíme to mydlit taky, ale hlavně nesmíme dělat fauly. Amerika hraje přesilovky dobře," varoval. Je také rád, že se jeho tým nemusí před čtvrtfinále stěhovat z Arény Čižovka, a potěšilo ho i to, že se hraje odpoledne a mužstvo nečeká další večerní zápas. "Je tam dlouhé čekání a kluci pak usnou ve čtyři nebo v pět ráno. Je to pro všechny stejné," dodal Růžička.

Vladimír Růžička: "Mají vynikající forčeking, napadají dvěma hráči a třetí to vždycky zavírá na stranu, kam jde kotouč. Jsou hodně nepříjemní a naši obránci se na to musí připravit. Hlavně nesmíme dělat fauly, máme každý zápas osm vyloučených."

Finští hokejisté
zdroj: ČTK/LEHTIKUVA

Kanadu čekají v turnaji matní Finové

Mezi nejlepší kvarteto nedokázali Kanaďané proklouznout od roku 2009, kdy skončili druzí. Poté následovaly čtyři čtvrtfinálové porážky, z nichž poslední tři byly velice těsné. Nepovedenou sérii načala prohra s Rusy 2:5, rok nato vyřadila Kanadu opět sborná po výsledku 1:2 a následně ji zaskočilo Slovensko (3:4). Loni se zámořský výběr musel sklonit před Švédy (2:3 SN).

Nyní čekají vítěze základní skupiny A Finové. "Není důležité, kdo je naším soupeřem. Tady nejsou snadné zápasy a my musíme být neustále připravení odehrát další zápas třeba na 2:1, když to bude potřeba," prohlásil asistent trenéra Peter DeBoer. "Myslím ale, že hrajeme dobře, takže si přirozeně i věříme," doplnil DeBoer, jenž v NHL koučuje hokejisty New Jersey včetně Jaromíra Jágra.

Radost kanadských hráčů
zdroj: ČTK/AP autor: Jacques Boissinot

Z Finů dost možná spadl tlak a obava z velkého neúspěchu, jímž by pro ně konec v základní skupině byl. Výběr Suomi se nakonec dočkal postupu, ale v dosavadních vystoupeních v Minsku neoslňoval. "Byli jsme mnohokrát v obtížné situaci, ale přesto jsme se dokázali zvednout. Můžeme se určitě zlepšovat a pak je všechno možné," řekl útočník Leo Komarov.

Švédové se staví domácím Bělorusům

Úřadující mistři světa měli ve skupině stejnou bilanci jako Kanada, na druhou příčku odsunula výběr Tre kronor pouze porážka v prodloužení vzájemného zápasu. Bělorusové by neměli znamenat nepřekonatelnou překážku, budou mít však v zádech velkou podporu fanoušků. "Bude to velké. V aréně bude obrovské množství energie a my budeme pod určitým tlakem, bude to zábava," prohlásil útočník Gustav Nyquist. "V aréně bude přes 14 tisíc lidí a bude to 'my proti všem'," doplnil obránce Mattias Ekholm.

Sport
zdroj: ČT4

Švédové se ale drží hodně na pozoru. Právě Bělorusové se v roce 2002 postarali o jedno z největších překvapení hokejové historie a zároveň o jednu z nejtěžších porážek švédského týmu, když ho vyřadili ve čtvrtfinále OH. "Byl jsem sice hodně mladý, ale samozřejmě si to pamatuju. Bylo by pěkné zúčtovat. Jeden reportér mi tady říkal, že sestřih z toho zápasu si Bělorusové pořád pouštějí," uvedl Nyquist.

Bělorusové si úspěšné představení před svým publikem vychutnávají plnými doušky. "Jsem na tým pyšný a myslím, že by měla být i celá země," prohlásil kouč Glen Hanlon.

Sport
zdroj: ČT4

Suverénní Rusko hraje s Francií

Třetím neporaženým týmem šampionátu v základní hrací době je Rusko. S tím rozdílem, že sborná posbírala za sedm zápasů všech 21 bodů, navíc při impozantním skóre 31:7. "Jsme tady proto, abychom vyhrávali. A vyhrát sedmkrát v sedmi zápasech byla dobrá motivace," řekl útočník Sergej Plotnikov.

Rozjetého favorita se pokusí přibrzdit v rozletu Francie, která naposledy potrápila v úterním boji o třetí příčku ve skupině Čechy a podlehla až v prodloužení 4:5. Francouzi byli mezi nejlepší osmičkou naposledy v roce 1995, kdy ve čtvrtfinále podlehli Finsku 0:5. "Moc si to užíváme," netajil útočník Antoine Roussel. 

Sport
zdroj: ČT4
Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články