Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Nordic Walking Tour Praha

Snad mi neodejde hlas, doufá Záruba. A prozradil nového spolukomentátora

Stockholm – Hlas Roberta Záruby je neodmyslitelným průvodcem hokejových šampionátů. A nejinak tomu bude i letos. Co všechno ho čeká, vysvětloval čtenářům v chatu na stránkách www.mshokej.cz. Přiblížil i své obavy o atmosféru v dějišti šampionátu a nebál se ve vzpomínkách zabrousit do minulosti. Na závěr pak prozradil jméno nového spolukomentátora, kterým bude bývalý člen slavné Blue line Otakar Vejvoda.

Robert Záruba na chatu pro web ČT sport přímo ze studia v Globenu
zdroj: ČT24 autor: Ondřej Erban

Pokud bylo loňskému mistrovství něco opravdu vytýkáno, jednalo se v převážné většině o atmosféru. Zejména švédským pořadatelům se nepodařilo udělat z mistrovství akci velkého formátu a to, že se ve městě něco koná, bylo povětšinou poznat jen v nejbližším okolí haly Globen. Organizátoři slibovali zlepšení, které se zatím nekoná. "Stockholm je zatím úplně netečný. Je to velké zklamání po všech těch ujištěních, jak na tom zamakají. Ale třeba se to chytne. Návštěvy ale větší budou, otázka je, jestli tak výrazně, aby to napravilo loňskou blamáž."

V chatu se samozřejmě neprobíralo pouze mistrovství, ale i obecné otázky o hokeji – například o tom českém. Velkou a veskrze pozitivní debatu letos strhlo přísnější posuzování filmování a simulování. "Dřív byla extraliga benevolentní, v této sezoně začala stíhat věci, které nám všem vadí. Můj názor je, že disciplinární komise pracovala nejlíp v historii soutěže. Jistěže se s ní neshodnu v některých konkrétních případech. Možná někdy udělala i chyby. Ale posuzovala 148 případů - předchozí komise 53. 90 % bylo vyhodnoceno správně," myslí si Záruba.

Každá generace hokejových fanoušků má své největší idoly. Záruba nejvíce vzpomíná na Kanadský pohár v roce 1976. "Táta nás s bráchou asi ve čtyři ráno vzbudil, že vedeme nad Kanadou 1:0, a pak za chvíli znova, že jsme to udrželi a vyhráli. Chodili jsme s klukama do pražské Grébovky a na betonovém plácku si hráli na Dzurillu, Vachona a Nového. Pak MS v Praze 1972 a hlavně 1978, kdy jsem si vsugeroval chřipku, nejel se třídou na školu v přírodě a z postele sledoval celý šampionát," vzpomínal.

Komentování v přímém přenosu
zdroj: ČT24 autor: Jan Langer

Velkým otazníkem byla pozice nového experta pro letošní mistrovství světa. Záruba ji odhalil přímo v chatu se čtenáři. "Naším novým expertem, speciálně na toto MS, bude bývalý skvělý útočník Kladna a národního týmu Otakar Vejvoda. Člen slavné Blue line (hrál napravo od Pavla Patery a Martina Procházky). Už dlouho žije tady ve Stockholmu (pro ČT důležitá úspora), lámal jsem už loni, ale to přišel jen jako host. Po MS mi napsal, že příští rok do toho půjde," popsal Vejvodovu cestu na komentátorskou židli.

Záruba je známý poutavým komentářem, který nezřídka proloží i nějakou hláškou. "Komentář po gólu je skoro vždy spontánní, tedy to, co mě napadne. Pokud má komentátor svůj sport prožitý, je formulačně alespoň průměrně zdatný a správně se vyladí, mělo by to fungovat," říká. A zároveň doufá, že se mu vyhnou problémy s hlasem. "Každý rok si moje hlasivky tak dvakrát odejdou mimo mne. Modlím se, aby se to nestalo na MS - mutanta z roku 2001, kdy David Moravec ukončil prodloužení finále, si možná pamatujete. Od té doby mě to stíhá mimo MS - zaklepu to."

Je nám líto, video expirovalo.
Robert Záruba a David Pospíšil před začátkem MS


Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články