Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Hadamczik se těší na Pavelce, další gólmani bojují o nominaci

Brno - Po definitivním vyřazení Winnipegu ze hry o play-off v NHL může trenér české hokejové reprezentace Alois Hadamczik počítat pro mistrovství světa ve Stockholmu s brankářem Ondřejem Pavelcem. O zbylá dvě gólmanská místa usilují při Českých hrách v Brně stále tři kandidáti - Jakub Kovář, Alexander Salák a Pavel Francouz.

Alois Hadamczik
zdroj: ČTK autor: Václav Šálek

"Ondra odehrál v noci zápas, takže jsme s ním ještě nemluvili. Ale měl chuť hrát. Už dříve říkal, že pokud se Winnipeg do play-off nedostane, tak hrát bude, takže s ním počítám," řekl Hadamczik. S mistrem světa z Kolína nad Rýnem z roku 2010 počítá na pozici jedničky, kterou Pavelec plnil už při zisku bronzu před dvěma roky na šampionátu v Bratislavě.

Ze hry ještě nikdo nevypadl

Kdo z trojice gólmanů, kteří jsou v týmu, vypadne, zatím Hadamczik nenaznačil. "Uvidíme. Ještě máme dva zápasy. V sobotu bude chytat Salák, po utkání se Švédskem uvidíme, koho dalšího dáme do brány. Pak se budeme rozhodovat. Pořád je i možnost, že nastoupí i Francouz," prohlásil Hadamczik s výhledem na nedělní duel s Ruskem.

Salák vítá, že Pavelec je k dispozici. "Je to výborné. Chceme udělat co největší úspěch. Každý hráč, který může přijet z NHL, je super," prohlásil šestadvacetiletý gólman Färjestadu. Nezabývá se tím, v jaké pozici by se mohl na mistrovství světa představit. "Je to úplně jedno. Jsme tým a to, co řekne trenér, budeme plnit," doplnil Salák, který usiluje o první účast na světovém šampionátu.

Pozici trojky si před dvěma roky v Bratislavě vyzkoušel Jakub Kovář, loni ve Švédsku a Finsku už dostal šanci a nakonec byl i více vytěžovaný než Jakub Štěpánek. "Věc je daná. Bojujeme tady o nominaci a pro mě je důležité, abych se dostal mezi tři brankáře," uvedl Kovář.

Systém dvou skupin po osmi týmech podle něj nahrává tomu, že se do branky dostanou v základní skupině dva brankáři. "Řešit před turnajem, kdo bude jednička a kdo dvojka, je hloupost," řekl gólman Českých Budějovic. "Je rozdíl, jestli budete mezi prvními dvěma, nebo třetí, ale hlavní je vůbec jet. Případná trojka není to nejhorší, je mi čtyřiadvacet let a jet na mistrovství světa je super," doplnil Kovář.

Francouz už příliš v účast na MS nevěří

Nováček v národním týmu Pavel Francouz, který odchytal v Euro Hockey Challenge dva vítězné zápasy s Lotyšskem (1:0) a v Německu (3:1), považuje své naděje na start na mistrovství světa za minimální. "Myslím, že je to pro mě konečná. Ale neberu to jako prohru. Už na začátku jsem říkal, že se chci udržet co nejdéle. Že jsem se udržel až do Brna, je pro mě malý zázrak a jsem za to rád," prohlásil jednadvacetiletý gólman Litvínova.

Je přesvědčen, že na šampionát pojedou Kovář se Salákem. "Ani mě nenapadlo, že by někdo z nich nejel. Slyšel jsme Sašu i Kovyho, že by jeli i jako trojka a myslím, že je to tak správný," uvedl. Je rád, že šanci v reprezentaci dostal. "Bylo to fajn. Zápasy s Lotyši i Němci se docela povedly. Kdyby mi to někdo řekl před sezonou, tak bych mu řekl, že je blázen," dodal Francouz, který se po působení v první lize na pozici litvínovské jedničky prosadil v této sezoně.

Hadamczika mrzí Vokounův konec kariéry

Gólmani nebojují jen o letošní šampionát, ale výhledově také o olympijské hry v Soči. Navíc když Tomáš Vokoun z Pittsburghu oznámil konec reprezentační kariéry. "Je to možná trošku oddych pro další gólmany, že budou mít větší motivaci ještě víc trénovat a na olympiádu jet," prohlásil Hadamczik. Mrzí jej, že s Vokounem nemůže počítat, ale jeho rozhodnutí respektuje. "Je to škoda, protože má velmi dobrou výkonnost. Nečekal jsem, že se rozhodne tak dopředu. Je ale lepší, že vím, že se s ním počítat nedá. Je to jeho svobodné rozhodnutí," dodal Hadamczik s tím, že přesvědčovat Vokouna nemá cenu.

Je nám líto, video expirovalo.
Hadamczika čekají další dva zápasy na Českých hrách
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články