Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Olympiáda dětí a mládeže 2024

Kanaďané předvedli velký obrat proti Rusům a jsou zpět na juniorském trůnu

Juniorská hokejová velmoc je opět po roční pauze zlatá. Ve finále světového šampionátu Kanaďané předvedli velký obrat proti Rusku, přestože prohrávali ještě necelých jedenáct minut před koncem duelu o dvě branky 1:3. Vítězství 4:3 nad rivalem zařídil šikovným bekhendovým zakončením těsně před brankářem Amirem Miftachovem útočník Akil Thomas.

Juniorští hokejoví mistři světa Kanaďané
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Simon Hastegaard

"Když na časomíře skočila nula, byl to hodně emotivní moment. Ani nevím, jak to popsat. Je těžké popsat ten pocit, když jste vedle Crosbyho nebo Tavarese, kteří také dokázali vyhrát titul," rozplýval se kapitán javorových listů Barrett Hayton.

Kanaďané, kteří jsou nejúspěšnější zemí v dějinách, se vrátili na trůn po dvou letech od úspěchu v Buffalu. Spravili si chuť po loňském čtvrtfinálovém vyřazení na domácím turnaji ve Vancouveru a Victorii. "Nechtěl jsem znovu prohrát. Byl to můj poslední rok na tomto turnaji. Opravdu moc jsem chtěl vyhrát," prohlásil forvard Joe Veleno, který loni zažil šesté místo.

Nápravu loňského výsledku zjednali Kanaďané stylově. Svěřenci Dalea Huntera rozpoutali jízdu od 50. minuty za stavu 1:3. Za necelých sedm minut totiž otočili utkání. Connor McMichael s trochou nadsázky patičkou usměrnil puk do ruské sítě. 

Z přesilovky trestal před finále ještě zraněný kapitán Hayton opět svou rychlou střelou zápěstím a bylo to 3:3. "Samozřejmě jsem nechtěl tohle utkání zmeškat. Tým lékařů odvedl neuvěřitelnou práci, děkuju, že mi dali příležitost hrát," řekl vděčně Hayton, který laboroval s ramenem. "Nějaká bolest tam byla a při hře to tolik necítíte," dodal.

Obrat na 4:3 dokonal Thomas, který těsně před Amirem Miftachovem ukázal šikovné ruce. "Puk už byl téměř u brankáře. Trochu jsem začal panikařit, ale dal jsem si to na bekhend a zakončil. Nedokážu popsat, jak jsem se pak cítil. Nevěděl jsem, co mám dělat. Jen jsem chtěl, ať utkání už skončí," sdělil střelec vítězné trefy.

Závěr zápasu Rusové nezvládli. Po odvolání brankáře Miftachova dostali ještě výhodu o dalšího muže navíc díky faulu Kevina Bahla. Jenže tresty Pavla Dorofejeva a Grigorije Děnisenka ruskou snahu uhasily. Parta kolem Lafreniera uzmula zlato.

Juniorští hokejoví mistři světa Kanaďané
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Simon Hastegaard

Přitom to vypadalo na triumf "Rudé mašiny". Krátce před polovinou zápasu aktivní obránce Jegor Zamula poslal další svižný puk před branku, kde si ho našel Nikita Alexandrov a sklepl ho k ledu a za záda Hofera. Sudí si situaci přezkoumali, ale hůl byla pod úrovní tyče, gól platil.

Za hloupost platila sborná o chvíli později, zároveň faulovali Daniil Žuravljov za sekání a Dmitrij Voronkov držení protihráče. Dvojnásobná přesilovka Kanady skončila po 22 sekundách, kdy pokus Alexise Lafreniera dorazil důrazný Dylan Cozens a srovnal na 1:1.

Podobný důraz předvedl ruský kapitán Děnisenko, jenž sledoval zákrok Hofera, a vyražený puk uklidil do sítě. Když vymetl před polovinou třetí třetiny horní roh kanadské branky Maxim Sorkin, nevypadalo to s javorovými listy za stavu 1:3 příliš dobře. Rusům však protekl trestuhodně zápas mezi prsty.

"Jsem opravdu pyšný, že jsem mohl hrát v týmu s těmito kluky. Bojovali jsme a hráli jsme dobrý hokej. Můžete ale říct hodně věcí, nejpodstanější je, že oni mají zlato, my stříbro," uvedl ruský útočník Jegor Sokolov.

Na zlato tak čekají od roku 2011, kdy triumfovali i v součtu s bývalým Sovětským svazem potřinácté v historii. Od té doby chyběli na stupních vítězů pouze před dvěma roky a získali vedle čtyř bronzů čtvrté stříbro.

Finále MS hokejistů do 20 let v Ostravě:

Kanada - Rusko 4:3 (0:0, 1:2, 3:1)

Branky a nahrávky: 32. Cozens (Veleno, Lafreniere), 50. McMichael (Addison, Byram), 52. Hayton (Addison, Lafreniere), 57. Thomas (McMichael, Addison) - 30. N. Alexandrov (Zamula), 35. Děnisenko (Romanov, Sokolov), 49. Sorkin (Kruglov). Rozhodčí: Heikkinen, Vikman (oba Fin) - Lundgren (Švéd.), Synek (SR). Vyloučení: 6:8. Využití: 2:1. Diváci: 8693.

Sestavy:

Kanada: Hofer - Byram, Bernard-Docker, McIsaac, Smith, Bahl, Addison, Drysdale - Lafreniere, Hayton, Foote - Foudy, Veleno, Cozens - McMichael, Dellandrea, Dudas - Byfield, Thomas, Lavoie - Mercer. Trenér: Dale Hunter.

Rusko: Miftachov - Romanov Galeňjuk, Pylenkov, Zamula, Misjul, Žuravljov, Malyšev - Děnisenko, Chovanov, Sokolov - Dorofejev, Morozov, N. Alexandrov - Marčenko, Voronkov, Podkolzin - Rtiščev, Kruglov, Sorkin - Grošev. Trenér: Valerij Bragin.

Složení základních skupin na MS dvacítek 2021 v Edmontonu a Red Deeru:

Skupina A (Edmonton): Kanada, Finsko, Švýcarsko, Slovensko, Německo.

Skupina B (Red Deer): Rusko, Švédsko, USA, ČR, Rakousko.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články