Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Varaďa chválil nasazení týmu a vadil mu metr sudích: Občas je rozhodcování hodně slabé

Šlo o nápor na nervy. Zvraty ve výsledku, neuznaný gól, fauly, zranění hráčů. Věcí, které musel kouč českých juniorů Václav Varaďa vstřebat při třetím vystoupení jeho týmu na mistrovství světa do 20 let, bylo požehnaně. Češi nakonec vydřeli s favorizovanými Spojenými státy možná klíčový bod za prohru 3:4 v prodloužení a Varaďa měl k hráčům slova chvály. Přímý přenos posledního utkání skupiny s Kanadou sledujte živě od 19:00 na programu ČT sport a webu ctsport.cz.

Kouč reprezentační dvacítky Václav Varaďa za svými svěřenci
zdroj: ČTK autor: Jaroslav Ožana

Bylo složité nenechat se strhnout atmosférou a zůstat v rámci možností klidný?
Tak nějak jsem byl v klidu až na ten neuznaný gól. Je potřeba, aby kluci viděli, že trenér je s nimi na jedné lodi. Celá hala tím žila, střídačka také. Kluci se zdravě naštvali a vstřelili branku vzápětí. Nenechali se nepřízní osudu odradit. Našli jsme společnou cestu a šlo to vidět na našem výkonu.

Jak jste viděli situaci, po níž trefa Šimona Kubíčka nebyla uznána?
Měli jsme informace od našeho videokouče, že tam byl kontakt s brankářem minimální, možná na hranici nebo za hranicí brankoviště. Podíval jsem se na kostku a v tu chvíli jsem po zhlédnutí záběru usoudil, že takové góly mají padat.

Rozhodčí branku probrali na videu, přesto jste si vyžádal přezkoumání za pomoci trenérské výzvy. Věřil jste, že po chvíli sudí svůj výrok změní?
Chtěl jsem, ať to zhlédnou znovu. Dal jsem tomu ještě dvě tři minutky. Přece jen, když se někdy na arbitry zatlačí ve správný čas, dojde k převrácení vývoje. Třeba si řeknou, že kontakt byl minimální nebo nad brankovištěm, kde brankář nemá co dělat.

Jak jste spokojený s výkonem týmu?
Říkal jsem klukům už den před zápasem, že to zvládneme. Cením si toho výkonu, co z kluků bylo vidět. V utkání s Němci mi něco v jejich projevu chybělo. Teď byli za výkon odměnění jedním bodem, který je dobrý v tabulce se silnými soupeři.

Co říkáte na vystoupení Lukáše Paříka?
Šlo o první zápas pro něj, s těžkým soupeřem. Vypořádal se s tím velmi dobře. Možná dostal jeden slabší gól v oslabení, zřejmě ho ta střela překvapila, ale jinak podal excelentní výkon.

Je zranění Jana Jeníka, který odstoupil z utkání po druhé části, vážné?
Odkulhal nám a prognózy, které máme, nevypadají moc dobře. Do utkání s Kanadou určitě nenastoupí. Ještě podstoupí další vyšetření, z kterého budeme vědět, jaký je rozsah zranění.

Ke konci jste to zvládli odehrát i na deset útočníků…
Takové věci prostě jsou. Snažíme se s tím vypořádat. Věřím, že i tým se oddal, aby za sebe zaskočil navzájem. Nakonec to byl Petr Čajka, který přesilovku nehrál a vstřelil ten důležitý gól. Byla spousta věcí, které se mi v utkání líbily.

Bude s Kanadou stěžejní nastoupit do zápasu hlavně trpělivě?
Určitě bych se rád vyvaroval faulů, které máme. To mě hrozně štve v naší hře. Vyloučení nám ubírají sílu dopředu, zvlášť při počtu hráčů, kteří už nemohou do utkání naskočit. To jsou věci, na kterých bych rád zapracoval. Ale občas to rozhodcování je hodně slabé. V podstatě hráči neví, co je faul a co ne. Některé fauly byly jasné, některé zase hodně slabé.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články