Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Sparta se zvedá, porazila i úřadující mistry z Třince. K výhře nad Oceláři stačil Horákův gól

K prodloužení vítězné série po nástupu kouče Miloslava Hořavy na střídačku na čtyři utkání bez ztráty bodu stačil Spartě proti Třinci gól útočníka Romana Horáka 92 sekund před vypršením základní hrací doby. Druhé čisté konto v sezoně uhájil brankář Jakub Kovář.

Roman Horák střílí rozhodující gól
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

"Samozřejmě to mrzí. Chtěli jsme vyhrát a odvézt si nějaké body, ale to se nám bohužel nepodařilo, takže to v nás vře. Udělali jsme chybu, když zbývala minuta a půl do konce, a prohráli jsme," řekl kapitán poražených Martin Růžička.

Úvodní desetiminutovka třetí reprízy posledního finále extraligového play-off nabídla především souboj zajištěných obran a jen pramálo šancí.

Dost možná i proto, že oba celky měly soupeře dobře načteného z posledního vzájemného souboje, jenž se odehrál před necelými dvěma týdny.

První větší příležitost měl v 11. minutě Jandus, gólmana Kacetla však překonat nedokázal. Až teprve v 19. minutě mohli pohnout skórem Třinečtí, Hrňa však se svým zakončením dopadl stejně jako Jandus a ztroskotal na Kovářovi.

V podobném duchu se odvíjelo i druhé dějství, v jehož úvodu sice hráli hosté první přesilovku zápasu po špatném střídání sparťanů, ale domácí tým zvládl oslabení bez problémů.

Diváky zvedlo ze sedadel dění ve 26. minutě, kdy nejprve pálil opět Jandus a následně si v krátké bitce vyříkali názory Forman a Čukste.

Když se pak o chvilku později provinil proti pravidlům Růžička, měla Sparta k dispozici bezmála půlminutu přesilovky čtyři na tři, Kempného ránu však Kacetl kryl.

V 37. minutě to zkoušel bekhendem ze slibné pozice Gustaf Thorell, Kacetl se ale nenechal překvapit ani v tomto případě.

Čekání na první změnu skóre se nakonec protáhlo až do samého závěru. V 58. minutě se už dostával do sóla na Kováře hostující kapitán Růžička, s obranným zákrokem, jenž se třineckému kanonýrovi příliš nelíbil, však přispěchal Krejčík.

"Za mě to byl jasný 'šroubovák'. Sám jsem za to byl vyloučený ve druhé třetině. Teď jsem se na to znovu koukal, ale bohužel. Alibismus. Celý tým, všichni v kabině i fanoušci v tom mají hodně. Neříkám, že by to dopadlo jinak, ale mohlo," prohlásil Růžička.

Jen o chvilku později na druhé straně našel Tomášek Horáka, který prokázal rychlé ruce a parádním blafákem překonal Kacetla. Poslední minutu to Slezané zkusili ještě bez gólmana, ale neúspěšně.

"David Tomášek zkoušel střílet, sjelo mu to a viděl jsem, že puk je na jejich obránci. Měl jsem štěstí, že jsem byl za ním, podařilo se mi nadzvednout mu hokejku a jediná možnost byla udělat zpětnou kličku do protipohybu. Vyšlo to perfektně," popsal rozhodující okamžik duelu Horák.

Zatímco Třinec nedosáhl na bodový zisk podruhé za sebou, když v neděli prohrál rovněž těsně (1:2) v Plzni, konto Pražanů se za poslední čtyři utkání rozrostlo o maximální možný počet 12 bodů. Během úspěšné šňůry navíc jeden ze dvou hlavních předsezonních favoritů na titul inkasoval jen tři góly.

Výbornou bilanci po návratu do Sparty však kouč Hořava nepřeceňoval. "Myslím, že ty výsledky jsou lepší, než je předvedená hra. V tomto ohledu jsme určitě spokojení, to stoprocentně. Ale je to i o tom, že na brankářském postu máme dva vynikající gólmany, což dělá opravdu hodně," ocenil Hořava Kováře a Josefa Kořenáře.

Sparta Praha - Oceláři Třinec 1:0 (0:0, 0:0, 1:0)

Branka a nahrávka: 59. R. Horák (Tomášek, E. Thorell). Rozhodčí: Hejduk, Šindel - Brejcha, Malý. Vyloučení: 2:2. Bez využití. Diváci: 10 319.

Sparta: Jakub Kovář - Polášek, Kempný, Moravčík, Krejčík, M. Jandus, Němeček, Mikliš - Řepík, Sobotka, M. Forman - Tomášek, R. Horák, E. Thorell - Dvořáček, D. Vitouch, Buchtele - Safin, G. Thorell, Konečný. Trenéři: Hořava a Wallson.

Třinec: Kacetl - M. Doudera, Marinčin, J. Jeřábek, Čukste, Marian Adámek, Jaroměřský, Zahradníček - M. Růžička, D. Voženílek, Daňo - Kurovský, L. Hudáček, Buček - Hrehorčák, Miloš Roman, Chmielewski - Hrňa, Haas, Lyszczarczyk. Trenér: Moták.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články