Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Sparta si stanovila letošní gólové maximum, Energii nasázela osm branek

Sparta naplno bodovala po třech utkáních, Karlovy Vary padly už popáté v řadě. Tyto bilance stanovilo utkání 13. kola hokejové extraligy, v němž Pražané zvítězili doma v přestřelce 8:4 nad Energií. Po třech bodech zaznamenali domácí útočníci Zdeněk Doležal (1+2) a Erik Thorell (0+3), dvakrát skóroval Ladislav Zikmund.

Sparťan Jan Buchtele překonává karlovarského brankáře Filipa Novotného
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

"Jsme spokojení s tím, že jsme konečně dali víc gólů. Hra dozadu se mi ale vůbec nelíbila, bylo to takové lehkovážnější. Ani v oslabení nám to pořád nejde. Jsme rádi za vítězství, ale výkon dobrý nebyl," řekl sparťanský trenér Josef Jandač.

V úvodních pěti minutách nevyzráli zblízka na domácího brankáře Saláka Flek ani Kulich. Pražané poté převzali iniciativu. V sedmé minutě se do samostatného úniku dostal Vitouch, jenže při snaze o zakončení ho fauloval Hanousek. Rozhodčí nařídil trestné střílení, střelu kapitána Řepíka však bývalý gólman Sparty Novotný vyrazil.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy utkání Sparta Praha – Karlovy Vary

V deváté minutě domácí poprvé udeřili. Doležal v rohu hrazení vybojoval puk a našel před brankou zakončujícího Buchteleho. O minutu později favorit navýšil vedení. Thorell zpoza branky přihrál Chlapíkovi, který přesně zamířil do horního růžku. V závěru úvodního dějství málem snížil Rachůnek, jenže jeho bekhendovou dorážku zastavila tyč.

Také před týdnem Sparta doma vedla po první třetině 2:0, jenže Hradci Králové nakonec podlehla 2:3 po nájezdech. Tentokrát Pražané přesně po dvou minutách prostřední části přidali třetí zásah, když Tomovovu střelu z pokleku od modré usměrnil do branky Doležal. Novotného v brance vystřídal Habal.

Tříbrankový náskok se svěřencům trenéra Jandače během 25. až 28. minuty ztenčil na rozdíl jediné trefy. Nejprve po zaváhání sparťanské obrany skóroval Vondráček a poté Hladonik dorazil za Saláka Flekovu střelu z otočky.

Sparta ale následně v rozmezí 150 sekund třikrát skórovala. Thorell u mantinelu přetlačil Dlapu, opět přihrál zpoza branky a Zikmund se nemýlil. Potom Doležal přistrčil puk do jízdy na Konečného, který samostatný únik zakončil premiérovou extraligovou trefou, na niž potřeboval šest utkání. Šestý zásah domácích obstaral Polášek, jemuž na ránu z první nabil Thorell.

Po necelé minutě třetí třetiny snížil v početní výhodě střelou pod horní tyč Flek. Zikmund sice poté překonal Habala, ale kvůli úmyslnému kopnutí bruslí do puku gól neplatil. Vzápětí Řepík neuspěl po úniku. V polovině závěrečného dějství Rachůnek využil přesilovou hru, ale Sparta za 80 vteřin Řepíkovou zásluhou odpověděla.

V poslední pětiminutovce se do dvou slibných příležitostí dostal hostující útočník Vondráček, jenže druhou trefu v duelu nepřidal na rozdíl od Zikmunda, který v závěrečné minutě stanovil konečný výsledek. "Ulevilo se mi, že mi to tam konečně padlo. Delší dobu jsme se trápili v koncovce, dávali jsme po dvou gólech," uvedl Zikmund.

Pražané v O2 areně bodovali posedmé za sebou a pošesté z toho vyhráli. "Zaslouženě jsme vyhráli, byli jsme lepší než Vary. Čtyři inkasované góly ale nejsou dobrou vizitkou. Když soupeře takhle tlačíme, musíme hrát dozadu zodpovědněji," prohlásil Doležal.

"Sparta ukázala velkou kvalitu a velkou ofenzivní sílu, ale v některých momentech jsme jí to zbytečně ulehčili. Pokud nejsme schopní se čtyřmi vstřelenými góly na Spartě bodovat, tak je to špatně. Jestli se z toho nepoučíme, body samy přicházet nebudou," konstatoval asistent karlovarského trenéra Tomáš Mariška.

13. kolo hokejové extraligy:

HC Sparta Praha - HC Energie Karlovy Vary 8:4 (2:0, 4:2, 2:2)

Branky a nahrávky: 9. Buchtele (Z. Doležal), 10. Chlapík (E. Thorell), 23. Z. Doležal (Tomov, Buchtele), 32. Zikmund (E. Thorell, Polášek), 33. Konečný (Z. Doležal, Tomáš Dvořák), 34. Polášek (E. Thorell), 51. Řepík (R. Horák, D. Kaše), 60. Zikmund (Konečný) - 25. Vondráček (Parkkonen), 28. Hladonik (Flek), 41. Flek (Pulpán, Kracík), 50. T. Rachůnek (Kohout). Rozhodčí: T. Horák, Hejduk - Gerát, Hynek. Vyloučení: 2:2. Využití: 0:2. Diváci: 6134.

Sestavy:

Sparta: Salák - Moravčík, Mikliš, T. Pavelka, Polášek, M. Jandus, Tomáš Dvořák, Tomov - Řepík, R. Horák, D. Kaše - Chlapík, Sobotka, E. Thorell - Z. Doležal, Zikmund, Buchtele - Konečný, D. Vitouch, Prymula. Trenér: Jandač.

Karlovy Vary: F. Novotný (23. Habal) - Plutnar, Parkkonen, Pulpán, Dlapa, T. Hanousek, T. Havlín, M. Rohan - Flek, Hladonik, T. Rachůnek - O. Beránek, Kulich, Průžek - Kohout, Kracík, Koblasa - Vondráček, Osmík, Redlich. Trenér: Pešout.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články