Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Liberec přerušil sérii porážek. Proti Motoru ale potřeboval gólový příspěvek obránců

Nepříjemná šňůra šesti porážek, ve kterých získal jen jeden bod, je u konce. Liberec v předehrávce 14. kola extraligy otočil proti Českým Budějovicím výsledek z 0:1 na vítězných 3:2, když obrat nastartovali obránci Šmíd s Vitáskem. Pojistku přidal v závěru Jakub Klepiš a i přes snížení Lukáše Pecha už domácí tři body uhájili.

Českobudějovický brankář Dominik Hrachovina čelí liberecké šanci
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

"Je to jen naše škoda, že si z Liberce nevezeme žádné body. Cítili jsme, že tu dnes můžeme vyhrát, bohužel jsme si hru ale zbytečně komplikovali a pak jsme udělali chyby, které Liberec dokázal potrestat," řekl gólman Motoru Dominik Hrachovina, který v sezoně 2019/2020 chytal za Bílé Tygry.

Liberečtí do utkání vstoupili aktivněji a hned v úvodní minutě měli dobrou příležitost Zachar s Melanconem, gólman Hrachovina si ale poradil. Na druhé straně se v ideální pozici mezi kruhy ocitl Piskáček a připraven byl také Kváča. První přesilovku v zápase si zahráli hosté, největší šanci měl ale z rychlého brejku liberecký Najman. Hrachovina proti jeho střele k tyči vytáhl výborný zákrok.

V polovině první části hrál Motor další početní výhodu a Kváča se zapotil při střele Hanzla. Severočeši byli i nadále nedisciplinovaní a ještě do první přestávky nabídli soupeři další dvě přesilové hry. A druhou z nich už dokázaly České Budějovice využít, skóre otevřel v 19. minutě Voženílek.

Na začátku druhého dějství hrál Motor opět v početní převaze a Kváča nadvakrát zlikvidoval ostrou střelu Abdula. Bílí Tygři po ubráněném oslabení přidali na aktivitě a Hrachovina měl najednou plné ruce práce. S šancemi Šmída, Rosandiče i Melancona si ale skvěle poradil. Následně si domácí zahráli v početní výhodě, Ordošovu šanci ale opět zlikvidoval Hrachovina.

Na opačné straně vzápětí zase prověřil Kváčovu připravenost nebezpečnou střelou Gulaš. Když už se zdálo, že se do kabin půjde stále za stavu 1:0 pro hosty, dočkali se Liberečtí vyrovnání. Šest sekund před druhou sirénou vypálil z hranice kruhů Šmíd a puk skončil až za Hrachovinou.

"První třetina byla z naší strany nervózní, měli jsme velkou motivaci a z přemíry snahy jsme udělali zbytečné fauly. Od druhé třetiny jsme se ale zvedli a začali hrát naši hru. Hodně nám pomohla vyrovnávací branka na konci druhé části," uvedl liberecký obránce Ondřej Vitásek.

Ve třetí části mohl nejprve domácí poslat do vedení Ordoš, Hrachovina ale jeho nájezd z křídla skvěle vychytal. Při další šanci Jelínka brankáři hostů pomohla dokonce levá tyč. Liberec i nadále zvyšoval aktivitu a tlačil se neustále dopředu, Motor ale držel jistý Hrachovina. V 50. minutě už ale byli Bílí Tygři odměněni. Špatnou rozehrávku hostů vystihl Vitásek a střelou k tyči nedal Hrachovinovi šanci.

"Dobře jsem odhadl rozehrávku, udělal jsem si krok do strany a pak už jsem nic nevymýšlel a opravdu zavřel oči a napálil puk. Vítězství si moc vážíme a věřím, že nám pomůže i do dalších zápasů," doplnil Vitásek.

Hosté se posléze museli daleko více tlačit do útoku a v jejich obraně vznikala okénka. Jedno z nich dokázal čtyři minuty před třetí sirénou potrestat pohotový Klepiš, který doklepl střelu Šmída.

Jihočeši se nechtěli vzdát a vzápětí měl na hokejce snížení Voženílek, tváří v tvář Kváčovi ale neuspěl. Trenér Modrý sáhl k dlouhé hře bez brankáře a po krásné přihrávce Gulaše snížil Pech. Motor i nadále pokračoval se šesti hráči v poli, Liberec ale už výhru uhájil.

"Klíčovým momentem byla určitě vyrovnávací branka domácích, nakonec asi rozhodla. S vedením v zádech by se nám do třetí části šlo daleko lépe. Prakticky všechny kluky v Liberci znám a mám na své působení pod Ještědem jenom kladné vzpomínky, nijak zvlášť prestižně už jsem ale utkání nebral," dodal Hrachovina.

Předehrávka 14. kola hokejové extraligy:

Bílí Tygři Liberec - Motor České Budějovice 3:2 (0:1, 1:0, 2:1)

Branky a nahrávky: 40. Šmíd (Birner), 50. Vitásek, 57. Klepiš (Šmíd, A. Najman) - 19. D. Voženílek (Abdul, Percy), 59. Pech (Gulaš, Abdul). Rozhodčí: Hejduk, Obadal - Rampír, Bohuněk. Vyloučení: 6:4. Využití: 0:1. Diváci: 4255.

Liberec: Kváča - Vitásek, Šmíd, Melancon, Rosandič, M. Ivan, Derner - Ordoš, Filippi, Birner - Zachar, Gríger, J. Vlach - Faško-Rudáš, Klepiš, A. Najman - J. Šír, P. Jelínek, Rychlovský - Klapka. Trenér: P. Augusta.

České Budějovice: Hrachovina - Šenkeřík, Piskáček, Percy, Bindulis, Vráblík, Štencel, Štich - Valský, M. Toman, Abdul - Gulaš, Pech, J. Ondráček - Karabáček, D. Voženílek, Venkrbec - Holec, M. Hanzl, M. Beránek. Trenér: Modrý.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články