Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
1. SC TEMPISH Vítkovice - FbŠ Bohemians

Jágr to dokázal, dotáhl Kladno do extraligy. Velký pátek, velký den, můj den, rozplýval se

Zase všechny vyvedl z omylu. Měl by už skončit, zaznívaly hlasy v průběhu sezony na adresu hokejové ikony Jaromíra Jágra. Majitel a forvard Kladna však ve 47 letech dovedl stylově svůj milovaný klub po pětileté pauze do extraligy. Rytířům zajistil čtyřmi góly výhru 4:2 v Českých Budějovicích a osmibodový náskok, který už třetí Chomutov nezvládne dotáhnout.

Jaromír Jágr
zdroj: ČTK autor: Petr Skřivánek

Jaké byly pocity ikony českého hokeje bezprostředně po návratu mezi elitu? "Jedna věc je se do extraligy dostat a další, abychom sezonu nějak důstojně odehráli. Jako majitel už musím přemýšlet jinak než hokejisté. Hrozně rád bych se věnoval jen hokeji, ale to nejde. V hlavě mi toho šrotuje daleko víc," prohlásil Jágr.

"Bylo to těžké, hodně lidí nám na začátku sezony moc šancí nedávalo. Možná jsme neměli takové hráče, jak všichni říkali, ale já i celé vedení jsme věřili, že se postupně budeme zlepšovat a nejlepší formu načasujeme na play-off a baráž," pokračoval.

Vlastně i výkony Jágra připomínaly pomalý rozjezd, ovšem dostal se do otáček, kterým těžko někdo mohl uvěřit. Dlouho odkládal start do sezony, kvůli přípravě i zraněním. V základní části odehrál čtyři utkání se čtyřmi asistencemi. V play-off první ligy v osmi duelech pět bodů (2+3). Ale v baráži? Velká jízda.

"Nehrál jsem ve 47 letech skoro dva roky hokej, to pak ztratí každý hráč. Těžké by to bylo i pro Maria Lemieuxe nebo Wayna Gretzkyho. Odehrál jsem jen čtyři zápasy základní části, začalo play-off a znovu jsem se zranil. Nikomu jsem to neříkal, ale nemohl jsem trénovat," usmál se. "Teď jsem se do toho konečně dostával. Nevěřím, že někdo jiný trénoval dvakrát denně s vestou jako já," dodal olympijský vítěz z Nagana.

Zadostiučinění přišlo v utkání na ledě Motoru. Postup Jágr zařídil všemi čtyřmi góly kladenského celku. Neuvěřitelné, znělo ze všech stran na stadionu. "Je Velký pátek, velký den, můj den. Celý den jsem byl v kostele a z něj jsem jel rovnou sem," rozplýval se.

Jágr překonával milníky

Po více než šesti letech nastřílel Jaromír Jágr za Kladno tři a více gólů. A v pravý čas. Naposledy se tak stalo v českých soutěžích 19. prosince 2012 při výluce proti Pardubicím (výhra 5:4). Nyní dotáhl Rytíře do extraligy dokonce čtyřmi brankami. Ty nasázel předtím v roce 2000 za Pittsburgh v NHL.

Jágr se vždy ocitl na správném místě. Při přesilovce otevřel skóre z mezikruží. Poté si najel při přechodu do pásma na vrchol kruhu a z první propálil brankáře Jana Strmeně. Hattrick završil v páté minutě druhé třetiny úspěšnou tečí pobídky beka Brendona Nashe. V poslední vteřině druhé části pak zamířil přesně k tyči. 

V deseti utkáních baráže dosud nasbíral třináct bodů, za deset gólů a tři asistence. A co víc, je nejlepší střelec baráže. "Vy jste to nečekali? Já ano, já věřil. (úsměv) Hlavně mám skvělého nahrávače Plekyho. Zikmund je skvělý bojovník, všechny puky vybojuje Plekymu a já po noci trénoval střelbu. Takže jsme se doplňovali," vyzdvihl Jágr kolegy.

Vzestupu Kladna a Jágra v baráži se věnoval i nový díl Hokej fokus podcastu:

V sezoně říkal, že se cítí unavený, ale postupně se dostával do formy. "Důležité je, jak vám pomohou parťáci. Je to i hodně o štěstí. Navíc jsem měl pořádně možnost trénovat. Abych byl upřímný, ztrácel jsem kila. Už nemám 120, ale jen 111. Je to znát a hlavně jsem rád, že jsem neztrácel sílu. Cítil jsem se stále rychlejší, i když to tak nevypadá," sdělil kladenský tahoun.

Kouč domácích Českých Budějovic Václav Prospal jej hned v nadsázce doporučoval na blížící se mistrovství světa v Bratislavě. "Já nemám čas. Ne, dělám si legraci, neblbněte. Ale věřím, že pár střídání bych ještě dal a neztratil bych se. Třeba proti Rakousku," povídal Jágr s úsměvem.

A bude u extraligového tažení Kladna? "Nic neslibuju, ale ani neříkám, že ne. Záleží, jak se budu cítit, a uvidíme podle mužstva," dodal člen Triple Gold Clubu.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články