Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Plekanec se rozhodl. Nastupovat bude za Kladno a má vyřízené střídavé starty v Kometě

Hvězdný útočník Tomáš Plekanec bude působit po návratu z NHL v prvoligovém Kladně a na střídavé starty může nastupovat v extralize za Kometu Brno. Té však v závěru sezony od 15. února pomůže pouze v případě, že Rytířům sezona skončí už v prvoligovém play-off a nedostanou se do baráže o nejvyšší soutěž.

Jaromír Jágr představil Tomáše Plekance jako hráče Kladna
zdroj: ČTK autor: Michal Krumphanzl

Za Kladno by chtěl Plekanec nastoupit už v sobotním domácím duelu proti Litoměřicím, pokud bude po zranění zad stoprocentně připravený. Vicemistr světa z roku 2006 předčasně skončil angažmá v Montrealu 9. listopadu a posledních pět týdnů se dával dohromady po zranění.

Po konci v Montrealu zvažoval nejlepší variantu pro své další působení. "Pár dní jsem přemýšlel a od té chvíle pro mě bylo prioritou Kladno. Byl jsem rozhodnutý, že tuhle sezonu odehraju tady," řekl Plekanec.

Kometu jako své extraligové působiště zvolil Plekanec po rozhodování mezi Brnem, Plzní, Spartou a Mladou Boleslaví. "Je to nejlepší tým v extralize. Hrát v takovém je ocenění. Jsem rád, že mi (majitel a trenér Komety) Libor Zábranský vyhověl, abych hrál v Kladně a pomohl mu do baráže. Priorita je dostat Kladno do extraligy," pokračoval Plekanec.

"Určitě začnu po zranění na Kladně. Nevím ještě, kdy to po tom zranění bude, ale doufám, že už v sobotu. Jak to bude potom konkrétně vypadat, ještě nevím. Sejdeme se s Jardou (Jágrem) a Liborem (Zábranským) a domluvíme se," dodal Plekanec.

Je nám líto, video expirovalo.
Plekanec bude hrát za Kladno, ale také v Brně

V boji o obhajobu titulu Kometě v play-off Plekanec pomůže jen v případě, že Kladnu skončí sezona. Aby naopak mohl nastoupit v baráži, musí sehrát za Kladno minimálně patnáct utkání. "Uvidíme, jak se sezona bude vyvíjet. Doufám, že ta situace nenastane, ale kdybychom vypadli brzo a nehráli baráž, tak je samozřejmě Tomáš volný a může jít zpět do Brna," vysvětlil Jágr, který zatím kvůli zranění ještě v soutěžní sezoně nenastoupil.

"Momentálně nad titulem nepřemýšlím. Je pravda, že tady jsou pravidla komplikovanější, než jsme přišli na to, že pokud by to Kladnu nevyšlo v play-off, tak možnost samozřejmě ještě je vrátit se na play-off do Komety," doplnil Plekanec.

Po zranění chce především nabrat dobré zápasové tempo. "Já za sebe bych nejraději odehrál co nejvíce zápasů. Z NHL jsem zvyklý hrát takových dvanáct třináct za měsíc. Uvidí se podle programu, aby to bylo rozumné, abych to vydržel a nehrál jich moc, ale dost na to, abych byl dobře připravený, protože pauza byla taky dlouhá," uvedl.

Po odchodu do zámoří v roce 2002 působil Plekanec v Česku pouze v sezoně 2012/13 při výluce NHL. V dresu Kladna tehdy ještě v extralize nastupoval v útoku s Jaromírem Jágrem a Jiřím Tlustým. Ve 32 duelech si připsal 46 bodů za 21 branek a 25 asistencí. Celkem má na kontě v nejvyšší soutěži ze 130 utkání 87 bodů za 37 gólů a 50 přihrávek. Všechny dosud v dresu Kladna.

Se šestačtyřicetiletým Jágrem, jenž se po zranění chystá na návrat, by si rád opět zahrál. Ale hlavní motivací návratu bylo pomoci mateřskému klubu. "Jarda plánuje ještě hrát a vypadá to na dalších pět let, ale když to bude jen tenhle rok, tak jsem rád, že si stihneme zahrát a pomůžeme to zvednout zpátky," podotkl Plekanec.

"Ale určitě zahrát si s Jardou nebylo to nejdůležitější v rozhodování. Hlavně šlo o to, že jsem tady doma, vyrostl jsem tady. Beru to jako takové přechodné období, ať už hokejové, nebo osobní," podotkl Plekanec, jehož přítelkyně tenistka Lucie Šafářová bydlí v Brně.

Na působení v Kometě se také těší. "Také na jejich fanoušky, ti jsou skvělí. Hrát v Brně s nároďákem bylo taky super. Doufám, že si to užiju a hlavně oběma týmům pomůžu," uvedl.

Tomáš Plekanec
zdroj: ČTK autor: Paprskář Pavel

Chce také posbírat poznatky o extralize. "Já se přiznám, že jsem měl docela dobrý přehled za minulou a předminulou sezonu. Letos jsem byl spíš ponořený v knížkách kanadského rodinného práva. Doufám, že bude víc času se na to soustředit a poznat extraligu. Bude to dobré pro mě, že pokud to vyjde s Kladnem do baráže, tak se tam potkáme s dvěma týmy z extraligy," zakončil Plekanec.

V NHL Plekanec odehrál 1001 zápasů, drtivou většinu z nich v dresu Montrealu. Jen 17 duelů stihl v Torontu, které se na konci února stalo jeho jediným dalším působištěm v NHL, ale v červenci opět podepsal kontrakt s Montrealem. V základní části nasbíral 608 bodů za 233 branek a 375 asistencí, v play-off má na kontě dalších 94 duelů a 53 bodů za 18 gólů a 35 asistencí.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články