Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Machovský zamkl branku, Sparta si veze z Litvínova hubené vítězství

Třetí vítězství v řadě a posun na třetí místo v tabulce. Hokejisté pražské Sparty vyhráli v dohrávce 11. extraligového kola na ledě Litvínova 2:0, o což se gólově zasloužili Lukáš Pech s Petrem Vránou. Brankář Matěj Machovský udržel podruhé v sezoně čisté konto. Litvínov naopak prohrál potřetí v řadě a podruhé za sebou se nedokázal střelecky prosadit. 

Utkání Litvínov - Sparta Praha
zdroj: ČTK autor: Zavoral Libor

"Do Litvínova jako brankář nikdy nejedete odpočívat. Jejich útok je neskutečný. Všechny lajny umí dát gól, ale táhne je hlavně jedna formace, která to má zejména na přesilovkách výborně sehrané. Hodně improvizují a je těžké je ubránit. Jsem rád, že jsme to dnes dokázali urvat," řekl Machovský, jenž si připsal 33 úspěšných zákroků.

Domácí začali aktivně, jenže snahu ve vedoucí gól nepřetavili. Ve 4. minutě naopak vyzkoušel Janusovu pozornost Kudrna a litvínovský brankář střelu vyrazil. Hosté poté nevyužili první přesilovou hru zápasu a v 10. minutě prověřil Machovského Petružálek, nicméně neuspěl, stejně jako na druhé straně Pšenička, který se samostatnou akcí dostal až před Januse, ale gól vstřelit nedokázal.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy utkání Litvínov - Sparta Praha

Severočeši si výraznější tlak vypracovali při Pechově vyloučení, obrana Sparty však odolala. Po sérii nebezpečných střel se skóre poprvé změnilo ve 25. minutě, kdy Forman s Pechem ukázkově zakončili přečíslení dva na jednoho. Pech ve svém jubilejním 300. utkání v dresu Pražanů vstřelil 199. gól v extraligové kariéře.

Vzápětí mohl přidat druhý gól Pšenička, ale Januse ani ve své druhé příležitosti nepřekonal. Obránce Gregorc pak trefil v polovině utkání tyč. Verva měla jedinečné příležitosti vyrovnat v přesilovkách, nedokázala ovšem využít ani 53 sekund dlouhou početní výhodu pět na tři.

Domácí se tlačili do útoku, jenže Machovský chytal pozorně. Pražané trpělivě čekali na svou šanci a dočkali se. Vyloučení Hübla sice nevyužili, ale v 51. minutě domácí chybovali v rozehrávce a kapitán Vrána samostatný nájezd na Januse bezpečně proměnil. Kouč Litvínova Razým se už v 57. minutě rozhodl odvolat brankáře, nicméně ani dlouhá power-play jeho svěřencům ke gólu nepomohla.

"Myslím si, že jsme předvedli velmi dobrý výkon a těžko můžeme klukům něco říkat. Z pohledu přístupu a nasazení tam nic špatně nebylo. Když se nám ale nepodaří vstřelit branku, těžko můžeme vyhrát. Teď se musíme připravit na nedělní utkání, duel v Plzni je pro nás výzvou," uvedl asistent trenéra domácích Radim Skuhrovec.

11. kolo hokejové extraligy:

HC Verva Litvínov - HC Sparta Praha 0:2 (0:0, 0:1, 0:1)

Branky a nahrávky: 25. Pech (Forman), 51. P. Vrána (Kudrna). Rozhodčí: Pavlovič, Hejduk - Brejcha, D. Jelínek. Vyloučení: 4:4. Bez využití. Diváci: 5948. 

Litvínov: Janus - Hunkes, Baránek, Sörvik, Suchánek, Romančík, Ščotka, Šesták - Myšák, V. Hübl, F. Lukeš - J. Černý, Gerhát, Trávníček - Jánský, J. Petružálek, M. Hanzl - Jurčík, Válek, Jícha. Trenéři: Razým a Skuhrovec.

Sparta Praha: Machovský - Blain, Kalina, Delisle, Piskáček, Gregorc, Tomáš Dvořák, T. Pavelka - Beran, Sill, Buchtele - Kudrna, P. Vrána, Říčka - Forman, Pech, Kumstát - Pšenička, Černoch, Smejkal. Trenéři: Krupp a J. Nedvěd.

Radim Skuhrovec (Litvínov): "Byli jsme si vědomi, že jsme v posledních zápasech nevstřelili moc branek. Chtěli jsme do utkání vstoupit aktivně, což se nám podařilo. Dostali jsme se do některých šancí, ale bohužel jsme je neproměnili. Trochu se to lámalo při přesilovce pět na tři, kterou se nám nepodařilo využít. Inkasovali jsme z jednoho přečíslení, poté jsme udělali chybu při střídání a dostali druhý gól. Myslím si, že jsme předvedli velmi dobrý výkon a těžko můžeme klukům něco říkat. Z pohledu přístupu a nasazení tam nic špatně nebylo. Když se nám ovšem nepodaří vstřelit branku, těžko můžeme vyhrát. Teď se musíme připravit na nedělní utkání, duel v Plzni je pro nás výzva."

Jaroslav Nedvěd (Sparta):  "Připravovali jsme se na Litvínov. Věděli jsme, kam jedeme. Že nás čeká mužstvo, kterému se na začátku sezony hodně daří, sbírá body. Věděli jsme, že k úspěchu povede dobrá defenziva. Nechtěli jsme zaspat začátek, i když jsme počítali s tím, že se asi dostaneme pod tlak. To se potvrdilo. My jsme pomalinku sbírali sebedůvěru minutu po minutě a celou sezonu spoléháme na výborného gólmana. K tomu jsme udělali nějaké změny v defenzivě, což se vyplatilo. Dali jsme gól z přečíslení, na které jsme si počkali. Dostali jsme se malinko na koně a dál jsme hráli hokej, jaký jsme chtěli. Chtěli jsme si počkat na druhý gól a vyplatilo se. Diváci viděli hezký hokej. Soupeř hrál výborně, ale body máme my. Kluci hráli po celou dobu týmově, za což jim děkuji."

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články