Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Za chybně uznaný gól přišel trest. Videorozhodčí Mikula má na měsíc zastavenou činnost

Měsíc bude videorozhodčí Pavel Mikula sledovat duely extraligy jen jako divák. Komise sudích ho potrestala zákazem činnosti za chybně uznaný gól v pátečním utkání hokejové extraligy mezi Třincem a Spartou (4:5 po samostatných nájezdech). Mikula změnil původní verdikt hlavního rozhodčího, ačkoliv z dostupných záběrů nebylo patrné, že kotouč přešel celým objemem brankovou čáru. Za jinou situaci v zápase si vysloužili od komise napomenutí i všichni rozhodčí na ledě.

Sudí rozdělují bitku v utkání Třinec - Sparta
zdroj: ČTK autor: Sznapka Petr

Chybně posouzená gólová situace nastala v Třinci ve druhé třetině, kdy sparťanský brankář Matěj Machovský chytil lapačkou puk směřující vzduchem do branky. Hlavní rozhodčí gól Tomáše Marcinka na 3:1 neuznal, ale šel situaci zkonzultovat s kolegou u videa, který rozhodl opačně, ačkoliv podle komise rozhodčích ho k tomu dostupné záběry neopravňovaly. Mikula má kvůli tomu pozastavenou činnost do 12. listopadu.

"Z videozáznamu se jeví, že průmět kotouče se nachází za brankovou čarou, zcela za její úrovní však být nemusí, neboť videokamera je - jak je obvyklé - mírně posunuta směrem ke středu hřiště," uvedla komise rozhodčích.

"Platí přitom, že pokud videorozhodčí nemá k dispozici záběry, které by umožňovaly zaujmout jednoznačné stanovisko, má nechat rozhodnutí na rozhodčích na ledě," konstatoval předseda komise rozhodčích ČSLH Vladimír Šindler.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy utkání Třinec - Sparta

Další sporná situace v utkání nastala při rozhodujících nájezdech, kdy sparťané v páté sérii vyslali v rozporu s pravidly už podruhé na led Andreje Kudrnu. Jeho proměněný nájezd rozhodčí správně neuznali, ale vzápětí dali možnost náhradnímu exekutorovi (Petr Vrána nájezd neproměnil), což byla chyba.

"K náhradnímu nájezdu nemělo dojít. Pravidla takovou situaci taxativně neupravují, z jejich výkladu však vyplývá, že v případě porušení pravidel mužstvo nárok na další nájezd ve stejné sérii ztrácí," uvedl Šindler. Adam Kika, René Hradil, Jaromír Bryška a Jiří Gebauer podle komise vyřešili situaci "zčásti nesprávně" a obdrželi napomenutí.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články