Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Dělení vysílacích práv na extraligu? Nám to nevadí, vyšli jsme z toho dobře, říká Záruba

Hokejovou extraligu na obrazovkách České televize v následující sezoně čeká řada novinek. ČT sport se o vysílání hokeje dělí s O2 TV, leč počet odvysílaných utkání se od předchozích sezon příliš lišit nebude. Šéfkomentátor ČT sport Robert Záruba v rozhovoru poodkryl, k jakým dalším změnám dojde a na co se diváci mohou těšit.

Robert Záruba
zdroj: ČT sport autor: Petr Šanda

Žádné velké zemětřesení se nekoná, zásadní úbytek hokejového programu na ČT sport nenastane. Každé úterý a neděli mohou diváci na obrazovkách veřejnoprávní televize hokej v přímém přenosu i nadále sledovat. Šéfkomentátor ČT sport Robert Záruba vnímá rozdělení práv jako zdravou konkurenci a tvrdí, že diváci České televize o pravidelnou dávku hokeje nepřijdou.

"Myslím si, že je to výsledek snah možná i o finanční rozšíření zdrojů pro extraligu. Jestli to bude dobře pro kluby, to je otázka, kterou zatím nedokážu zodpovědět. Nám to rozdělení nevadí, my jsme z toho vyšli velice dobře. Česká televize se má snažit o nějaký pravidelný fotbalový a hokejový program. To jsou v této zemi nejpopulárnější sporty. Pokud bychom přišli o extraligu úplně, pak bychom to museli řešit," popsal situaci Záruba.

Jak bude tedy dělení vysílacích práv vypadat v praxi a na co se diváci mohou těšit?  "Je to tak, že Česká televize i druhý vysílatel má k dispozici celou extraligu a rozdělené jsou dny, kdy ten daný vysílatel svůj program nabídne. My budeme vysílat v úterý a v neděli. V pátek bude vysílat druhá televize s tím, že si ještě vezme z úterního kola dohrávku na středu. A z pátku nebo z neděle si vezme ještě jeden zápas na sobotu. Takže bude mít tři zápasy a my budeme mít dva až tři zápasy," vysvětlil podrobně Záruba systém dělení. ČT sport navíc může využít úterní dohrávky a předehrávky.

Zatímco při přímých přenosech extraligy zůstává i nadále pořad Buly - hokej živě, každý pátek kolem deváté hodiny večer (s ohledem na další sportovní události) nabídne ČT sport nový hodinový pořad se zkráceným názvem Buly. Prvních třicet minut se budou redaktoři věnovat zpravodajství z uplynulého kola. "Máme jednu novinku navíc, to dopředu prozrazovat nebudu, diváci pochopí v pátek, nejpozději v neděli. Bude tam určitě obohacení reportáží," naznačil Záruba.

Je nám líto, video expirovalo.
Novým hokejovým expertem ČT je Hubáček, extraligu čekají i další novinky

V druhé části pořadu přijde také zajímavá novinka. Kromě moderátorů své postřehy přidají i hokejoví experti. "Ve studiu nebudeme sami redaktoři - tedy já nebo Jiří Hölzel. Bude tam výběr našich stálých expertů - ale ve svých destinacích. To znamená, že David Pospíšil nebude muset dojíždět, ale bude ve studiu v Pardubicích. David Moravec bude ve studiu v Ostravě, Martin Procházka a Milan Antoš budou v Praze a Petr Hubáček v Brně," zmínil Záruba i nového člena expertního týmu

Podle Záruby padla volba na Hubáčka už před několika lety, ještě během jeho aktivní sportovní kariéry. "Byl to podobný proces jako kdysi s Martinem Hostákem. Asi pět let před koncem jeho kariéry, možná ještě dřív, jsme si říkali, že by to nebylo špatné. Petr Hubáček má pro nás všechny dispozice. Máme nějaká kritéria a ty on splňuje. Připravuje se skoro ze všech expertů nejvíc, co jsem kdy viděl," řekl.

Extraligu na obrazovkách České televize čeká i zásadní vizuální změna. Promění se nejen znělka, ale také grafika a další záležitosti. "Budeme měnit vlastně úplně všechno. Bude jinak uspořádané studio, to diváci uvidí už v pátek. Od nové znělky až po grafickou podobu pořadu budeme mít jinou tvář. Diváci chtějí vidět hlavně hokej a hru samotnou. Chtějí vidět přídavný program, který zase nabízí v nějaké podobě hokej. To se budeme snažit nabídnout v nové formě, obsah ale zůstane stejný," vysvětlil Záruba.

Z obrazovek nezmizí ani pořad Hokej Den poté s Darinou Vymětalíkovou, který v pondělí přinese další informace ze světa hokeje. Diváci uvidí souhrn událostí, rozhovory s hráči, trenéry a další analýzy uplynulého herního kola.

V pátek 14. září můžete na ČT sport od 21:05 sledovat poprvé pořad Buly v novém formátu. V neděli 16. září od 17:00 vysíláme utkání Kometa - Plzeň na ČT sport i webu ctsport.cz.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články