Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Hledají se náhrady za Kašíka a Bukartse. Zlín vsadí na Sedláčka a šikovného Lotyše

Byly určité jistoty, na které zlínský klub v minulých sezonách spoléhal. Ovšem brankář Libor Kašík a ústřední muž ofenzivy Roberts Bukarts si sbalili kufry. Nyní hokejisté celku PSG Berani Zlín stojí před výzvou ztrátu opor zacelit a pokud možno vylepšit účast v předkole extraligy z minulé sezony a konečné deváté místo.

Zlínský gólman Jakub Sedláček
zdroj: ČTK autor: Dalibor Glück

"Odešli klíčoví hráči. Strach ze sezony ale určitě nemáme. Když budeme hrát týmově, nemusíme se jí bát. Jsou možná nějaké papírové předpoklady, na to se ale nedíváme," řekl forvard Antonín Honejsek.

Kašík společně s Bukartsem lákal diváky do ochozů. Gólman Kašík patřil mezi nejlepší pětku brankářů extraligy v úspěšnosti zásahů v základní části. Extrovertní brankář bavil fanoušky efektními zákroky a po letech tvrdé práce ve Zlíně si vysloužil angažmá v KHL u čínských hranic v Chabarovsku.

Gólman je základ. Kašíka nahradí Sedláček

Od Jakuba Sedláčka si ve Zlíně slibují, že svůj tým místní rodák podrží a zase se zde hokejově najde. V ročníku 2012/2013 pomohl moravskému týmu do finále extraligy a stříbru.

Po angažmá v lotyšské Rize by však chtěl na loňský ročník nejspíš zapomenout. V Hradci Králové, Bolzanu a Slovanu Bratislava odchytal dohromady pouze 16 zápasů. Nyní však může zúročit své zkušenosti a pokusit se o restart.  

Před sebou bude mít obrannou řadu, která se nezměnila. I díky již zaběhnutým mechanismům povolila v přípravě pouze dvanáct branek v osmi utkáních. Nejen defenzivě, ale i celému týmu bude z pozice kapitána šéfovat zkušený Tomáš Žižka, jenž převezme céčko po Ondřeji Veselém, který ukončil kariéru. Osmatřicetiletému Žižkovi pomůže dirigovat obranu i o rok mladší David Nosek, jenž si snad už zdravotní neduhy z minulé sezony vybral.

Kdo nahradí Bukartse?

Vyšívání s pukem v útočném pásmu měl na starost lotyšský reprezentant Bukarts. V základní části extraligy nasbíral minulou sezonu v 50 duelech 49 bodů. Po třech letech zvolil novou výzvu a zamířil do ambiciózního Třince. Zlín opustil i reprezentační forvard David Šťastný, který přestoupil do Mladé Boleslavi.

O vůdčí úlohu po odchozích hráčích by se měli v ofenzivě podělit Honejsek, který se po dvouletém cestování ve Zlíně poslední dva roky znovu etabloval, nebo Zdeněk Okál. Loni třicetibodový útočník však nestihne start ročníku, jelikož v předposledním utkání přípravy proti Zvolenu utrpěl otřes mozku. Z Olomouce ještě přišel Jakub Herman.

Navrátilec ze zámoří Nicolas Werbik
zdroj: ČTK autor: Dalibor Glück

Překvapit může i navrátilec ze zámořské juniorky Nicolas Werbik. Dvacetiletý centr si prošel québeckou juniorkou a americkou juniorkou USHL, ale neviděl v zámoří prozatím další perspektivu a vrací se do rodného Zlína. V létě si vyzkoušel na přípravném kempu i reprezentační dres.

Lotyšská vazba pokračuje, rozšířil ji Kulda

Další hráč, který v ofenzivě Beranů budí pozornost, je Edgars Kulda, který se připojil k bekovi Ralfsi Freibergsovi. Zdá se, že i další posila z Rigy pobaví fanoušky povedenými akcemi. V přípravě se Kulda prosazoval a proti Zvolenu dvakrát skóroval.

"Je velmi šikovný na puku v situaci jeden na jednoho. Stylem hry a šikovností připomíná Holase. (Petra Holíka – pozn. red.) Věřím, že pro obránce bude hráč jako on velkým problémem," ocenil kvality svého spoluhráče Jiří Ondráček.

Zlín opět změnil název, vrátilo se PSG

Na pozici generálního partnera klubu se vrátila stavební firma PSG, tým tak bude v extralize hrát jako PSG Berani Zlín. V uplynulém ročníku vystupoval pod názvem Aukro Berani Zlín. "Je symbolické, že právě v roce oslav 90. výročí se vrací společnost, která s naším klubem strávila v názvu nejdelší čas. Uzavřeli jsme víceletou smlouvu, což znamená, že klub stojí na pevných základech," uvedl generální manažer Martin Hosták. 

Zatím to vypadá, že je moravský celek na dobré cestě nahradit ztráty. V přípravě totiž zvítězil sedmkrát a podlehl pouze těsně 1:2 Novým Zámkům. Jenže svěřence Roberta Svobody a Martina Hamrlíka neprověřili příliš zvuční soupeři.

Zlín si poradil s prvoligovým Přerovem a dvakrát s Jihlavou, poté se Znojmem hrající soutěž EBEL, slovenským Zvolenem a dvakrát zdolal svého přemožitele z předkola extraligy Olomouc. Naposledy v pátek 2:1 po prodloužení.

"Máme z toho dobrý pocit. Samozřejmě v sezoně přijdou těžší chvilky a musíme na ně být nachystaní, takže bych výhry moc nepřeceňoval, ale pro sebevědomí je to dobré," dodal zkušený útočník Ondráček.

Zdroj
ČTK, hokej.zlin.cz, hokej.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články